A Bajnai-kormány pénzügyminisztere úgy látja, az ellenzék hatalmas hibát követ el azzal, hogy képtelen a kormánnyal szemben politikai alternatívát felmutatni. Pedig sok a magas labda. Oszkó Péter a Vasárnapi híreknek adott interjút.

„A Fidesz két szempont alapján irányítja a gazdaságot: mivel tarthatja karban a népszerűségét, illetve mivel biztosíthatja, terjesztheti ki a hatalmát. Gyarapodni pedig csak a kormányzati kommunikációban gyarapodik az ország.”

- elemezte a kormánypárt viselkedését az egykori pénzügyminiszter. Oszkó Péter leszögezte, nem száll be a miniszterelnök aspiránsok közé.

Rámutatott arra is, a Fidesz a korruptságát már nem tudja leplezni, de még mindig képes elhitetni az emberekkel, hogy a többi párt is ugyanúgy lop. Az ellenzék pedig elképesztő hibát követ el azzal, hogy nem tudja megtörni ezt a tévhitet.

Míg a szocialista kormányok alatt, ha volt is korrupció, el tudott indulni vizsgálat Hagyó Miklóssal, Zuschlag Jánossal vagy a sukorói beruházással szemben, „ma egyetlenegy ügybe sem lehet belebukni”.

Oszkó az Orbán-kormánnyal szembeni alternatíva felállítását sürgeti, hiszen rengeteg fogást lehetne találni rajta. Példaként említi a magánnyugdíjpénztárak államosítását, amivel elvileg államadósságot akartak volna csökkenteni – ehelyett a nettó államadósság tíz százalékkal nőtt. 

Az EU-tól kapott fejlesztési források jelentős része pedig klientúraépítésre és hatalomtechnikai mutatványokra megy el, miközben a kormánynak

„semmi szellemi képessége nincs az oktatáspolitika, az egészségügy, a menekültkérdés rendezésére”.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
@Horizont: Érdekesség, hogy őket a fityesz váltotta, ők kaparták ki orbánéknak azt a gesztenyét, aminek hatására az új kormány még 2-3 évig gazdasági eredményeket tudott felmutatni.

Aztán mikor elfogy az elődöktől örökölt lendület:

"...a nyugdíjrendszerből kivett 3 ezer milliárd forintból akarták csökkenteni az államadósságot – nos a nettó államadósság 10 százalékkal nőtt. Másrészt az Unió a 33 ezer milliárdos GDP mintegy 6-8 százalékát biztosítja fejlesztési forrásként évente – és ebből sikerül évente 2-3 százalékos gazdasági növekedést bemutatni.
Azaz borzasztóan rossz a hatékonyság. Ugyanis irtózatosan sok pénz megy el hatalomtechnikai mutatványokra és klientúraépítésre."
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
zöldszem
Gyurcsány kormányzása a gazdasági válság 6%-os GDP visszaesésével is évi átlag 2.4%-os növekedést produkált..Orbánék évi 2.2%-ot hoztak az unortodox gazdaságpolitikával...válság nélkül...8 ezer milliárdnyi Uniós forrás mellett..+ borravalónak a MANYUP pénz!
Turok
@Eriksson: Gyurcsány szerintem még nem tudja, hogy be akarják előzni:-))
Desischado
Sajnos, Oszkónak igaza van a mi a kritikát illeti. Ez a banda csak rombolni és harácsolni tud, de azt aztán nagyon!
Eriksson
@Desischado: Nézz egy kicsit a dolgok után, mielőtt dicsérni kezdesz valakit.
Eriksson
@Turok: Oszkó Bajnai embere, Bajnai meg nem Gyurcsányé. Lesz itt még nézeteltérés, ha sokat magyaráz a volt Pü.m.
világlátó
@F_Viktor: @zöldszem: @Szeparepa2: @Eriksson: Egyetértek veletek sok mindenben.Most mégis úgy látom, a Gyurcsány, Bajnai, Oszkó, valamint néhány konzervatív szakember, mint Bokros, Surányi, Chikán, valamint néhány liberális szakember, mint Csillag és még többeket felsorolhatnánk így együtt, eléggé elfogadható elképzelés lehet egy reális jövőképhez.
Ha egyenként is elemeznénk őket, mindegyiknél találunk elég okot mindarra, amit elkövettek, vagy elmulasztottak elkövetni. A pártjaik erős befolyása és a saját pártjaik belső problémái miatt sok hibát vétettek.Az Mszp. felelőssége mint párt felelőssége feloldhatatlan.Még ma is csak vegetál és az elnökválasztás foglalkoztatja. Semmit nem tudott felmutatni 2010 óta.
A mi politikai " rossz szokásaink " vezért kívánnak. De az nem lehet sem Gyurcsány, sem más, már Orbán sem, de miután nincs más le kell szállni a földre, pontos mérleget kell készíteni a fent felsoroltakról és a helyükre kell tenni őket.Mindegyiknek van olyan emberi és szakmai értéke, sőt intelligenciája is, hogy képes lehet egy " kivezető " kormányban elvégeznie a rá háruló feladatot. Miután tudják, hogy további életük ennek sikerétől függ,
biztosan képesek lesznek félretenni vezéri ambícióikat a következő választásokig.
A pártokat is számba kell venni, és ha kell egyenként nagy nyilvánosság előtt, el kell számoltatni eddigi tevékenységükről és a jövőbeni elképzeléseikről. Vagy képesek lesznek elfogadni egy új országépítő politikai tervet, vagy a néptömegek, a civil társadalom előtt kell félreállásra kérni őket. Egy szociáldemokrata, egy polgári konzervatív, egy liberális demokrata, egy európai néppárti stb. tipusú pártcsoportosulás lehet CSAK az a politikai szerkezet, amely képes lehet ennek a " kivezető " kormánynak a háta mögött, delegálva magából a fent megnevezett urakat./ és bizonyára az arra érdemes és alkalmas hölgyeket /
Friss ötlet, de vitassuk meg, mert az idő kevés, talán nem is elég.Nem a 2018 a lényeg, mert ezt úgy is meg kell lépje Magyarország.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.