Szükség esetén akár órákon belül több mint hatezer katonát tud mozgósítani a határok védelmére a Magyar Honvédség – közölte az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában a honvéd vezérkari főnök.

Benkő Tibor elmondta, emellett még el tudják látni a honvédség napi feladatait, a laktanyákból ugyanis nem vihetnek ki mindenkit a határra, így például a légtérfelügyeletet, a légtérvédelmet ellátókat, a lokátorosokat, a híradóközpontosokat és az egészségügyi intézményekben dolgozókat. Emellett külföldön is mintegy ezer katona teljesít szolgálatot, akiknek a váltásáról, a váltás tagjainak felkészítéséről is gondoskodni kell – tette hozzá.

Magyarország jelenleg több mint kétezer emberrel vesz részt a déli határszakasz védelmének biztosításában – mondta a vezérkari főnök, aki húsvét első napján a horvát határ mentén, húsvéthétfőn pedig a dél-alföldi régióban, Bács-Kiskun és Csongrád megyében szolgálatot teljesítő katonákat látogatta meg.

Benkő Tibor azt mondta: jó benyomást szerzett, a katonák felkészültek, lelkesen, kitartóan végzik a munkát, és arról is megbizonyosodott, hogy a feladatokhoz szükséges technikai eszközök rendelkezésre állnak.

A terrorizmus elleni készülő intézkedéscsomagról Benkő Tibor azt mondta: a honvédség számára rendkívül széleskörű feladatrendszert jelent. Egyaránt kiterjed a hírszerzésre, az információgyűjtésre, a felderítésre, a járőrözésre, szállításra és – ha a helyzet úgy kívánja –, harci feladatban való részvételre is. Arra is készen kell állni – bár remélhetőleg erre sem kerül sor –, hogy akár mentésben, mentesítésben, kórházi gyógyításban is részt tudjanak venni a katonák, amire a honvédkórház kapacitása, felkészültsége biztosított – mondta.

Benkő Tibor a harci feladatokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy napjainkban nem csak a határok mentén lehet közvetlen támadásra számítani, és ahhoz is jogszabály-változtatás kell, hogy szükség esetén a Magyar Honvédség is segíthessen a védekezésben

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
@Hellcat: Emlékszem én néhány HM szemlére a két évem alatt...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Most akkor minden fasza, ugye???
Csak nehogy véletlenül erre jöjjenek az igazi terroristák, mert akkor kiderül hogy ez csak színjátéknak jó!!!
Hellcat
Éljen a rendszervisszaváltás.
@papa.49: már voltak itt...a fidesz döngette a mellét, hogy ők csak betartják a szabályokat és regsiztrálnak mindenkit stb...valójában csak itt tartották a migrancsokat, hogy legyen kire terelni a figyelmet. aztán mikor már leszarták az egészet meg átcsusszantak a terroristák is kis hazánkon.
papa.49
@Hellcat: Emlékszem én néhány HM szemlére a két évem alatt...
zöldszem
Nem is csodálkozom, hogy a Parlamentet ellopja 2 részeg terrorista akarom mondani 2 részeg turista. Minden rendvédelmis, a határon védi a kerítést nehogy ócska vas legyen belőle.
nevemnick
,,...a katonák felkészültek, lelkesen, kitartóan végzik a munkát," ja, addig míg ott voltál te agyalágyult, oszt mikor elmentél szidták a felmenőidet... szokás szerint.

:)
Hari
Már F.J. is megmondta: minden nagyon szép, minden nagyon jó... Csak az a vég ne lett volna !
36
Húsvét előtt, még azt mondták, fejlesztik a honvédséget. Ma már, minden feladatot el tud látni a honvédség. Ez megint egy magyar "csoda". Pannon Puma-reformok működnek-hajrá Magyarország, meg minden. 4 nap alatt, professzionálissá vált a haderőnk.

De, lassacskán pár héttel ezelőtt, elolvadt minden reményem azzal kapcsolatban is, hogy technikai fejlesztés lesz. Hisz, a helikopter beszerzést is olyan "szakember" koordinálja, mint Lázár János.

Ungarisztán, megint hozta a formáját. Mondtak egy nagyot, aztán semmi nem lett belőle. Illetve, lesz valami. A TEK-et gondolom, minden megye székhelyre kiterjesztik majd, jó nagy létszámmal. Nekik majd vásárolnak Audi q7-es flottát, milliárdokért a jónép, meg törölje szemét, száját.:(
Toby
Belenkó, vadászpilóta, 1976. szeptember 6.-án lelécelt egy MiG-25-össel, s Japánban szállt le.
Ma az USA-ban él, farmekedik.
Megírta visszaemlékezéseit, többek között arról is, amikor a szoivjet légimarsal meglátigatta a légibázist. Kimeszeltek, kifestettek, kivakoltak mindent, amit lehetett, vizes falakra festettek, s mert ősz volt, az utolsó lehullott falevelet is összeszedették velük, ez volt a napi program, amikor nem repültek.
A kerületi légifőnök ellenőrizte a vezé rlátogatása előtt a repteret és létesítményeinek állapotát, majd hiányérzete támadt a nagy puccosság ellenére, mire rájött, hogy még a fákon lévő levelek, barnák, sárgák, lehullás előtt állnak.
Nosza azonnal elrendelte, hogy a még meglévő lombokat zöldre kell fújni ! Így is lett !
36
Legalább, ne járatnák le magukat. De megteszik a marhái. Ma olvasom, a Honvédelem oldalon, hogy Szaud-Arábia 44 db Hawk tipusú könnyű többcélú repülőgépet vett, ami képessége, alig marad el az F-15-ös, vagy a Eurofighter gépektől. Csak épp, töredékébe kerülnek az utóbb említett gépeknek.
Okosak ezek a olaj államok. Alacsony az olaj ára, kevesebb a bevétel, de a védelem mégis megoldható, csak le kellene ülni tárgyalni a gyártókkal és minden megoldható.
papa.49
@36: Na de nem orbánisztánban, itt mindent csak a csutifélkegyelmű találhat ki!!!
lópicigáspár
Valamikor szentesen volt egy M-zárolt telephely riadó. Jobb esetben a harckocsit azért nem tudták elindítani, mert nem volt hová beönteni az üzemanyagot, a rosszabb esetben a motor hiányzott!! És annak se lett gazdája...! :)))
Úgyhogy, hagyjuk a magyar hadsereg felkészültségét! :)))
papa.49
@lópicigáspár: Hű de ismerős, én Táborfalván, meg Nyíregyházán jártam az ,,M,, zárolt cuccok között, tudnék érdekes megoldásokat mesélni, a Csepel R 118 rádióállomás kocsi belseje tök üres, a rádióadó, vevő sutty eltűnt, az agregát meg követte, meg az antenna árboc csövek is, a kikötő huzalokkal együtt...Az agregát a Csonka féle kéthengeres boxer motoros kütyű akár több napot is ketyegett, csak nafta legyen benne...
lópicigáspár
@papa.49: A boxerokat nyugdíjazták és helyettük a HAD16, és HAD32-ket hozták be. Nem voltak rosszak azok se. Ha beletúrnék a seregbeli papírjaimba, lehet megtalálnám a Vácon szerzett áramforrás-aggregátor kezelő szerelő tanfolyam sikeres elvégzéséről szóló oklevelemet, amivel elvileg a polgári életben munkát is vállalhattam volna...! Mindenki szerencséjére nem tettem! :))
papa.49
@lópicigáspár: Csak nem a Sallai laksiban, mert én ott kezdtem 1968. június 27. én. a Műszerész században a Csekő hadnagy volt szpk...
justhpeter
El kellene dönteni, hogy a vezérkari főnök egy katonai szakember vagy egy ostoba politikus. Bármelyiknek vallja is magát, ne tegyen úgy mintha a másik lenne.
papa.49
@lópicigáspár: Jó hát picivel korábban születtem, de ez nem érdem csupán állapot))))))))))
lópicigáspár
@papa.49: Akkor neked 20 évvel korábban kezdett el a derekad fájni! :(
kukac50
Azt jó lenne tudni ki a hozzáértő és ki az aki a hasára csap és kiad egy utasítást minden hozzáértés nélkül.
világlátó
A katona furcsa lélek. Napokig a terepen, mostoha körülmények és ellátatlanság esetén is, ha a tábornok alászáll ebbe a közegbe, megkérdezi hogy vannak, ezidáig mindig az volt a reakció, hogy köszönjük szépen, jól vagyunk.Kihúzzuk magunkat, igazítunk a ruházatunkon, elrejtjük a hiányzó gomb helyét, és tisztelgünk az elöljárónak.Nem panaszkodunk, nem mutatunk rá a mulasztásért felelős tiszthelyettesre, tisztre, Ha van szeme a tábornoknak, úgy is észreveszi.Mert ilyen volt a katona, talán ilyen még ma is.Azt hiszem ez a katona mentalitás ma nagyon hiányzik a mai civil társadalomból.A katona közösség mindig elérte, hogy a méltatlanság kiderült, az kijavításra került. Erre voltak a közösségi élet színterei, fórumai.
Ma a civil társadalom közösségi életének színtere a polgári engedetlenség az utcán a téren.
Ez nem demokrácia. Ez a diktatúrák jellemzője.Az én időmben a Magyar Néphadsereg demokratikus elvek szerint működött.A parancs kiadása előtt mindenki, akinek ebben felelős feladata volt megtette a magáét. A parancs kiadása után már csak egy feladat volt, azt a legjobb tudásunk szerint teljesíteni.Ma ez nem így van. / nem a honvédségről van szó /
A mai honvédség tagjainak döntő többsége a magyar katonai hagyományokra, a magyar néphadsereg hagyományaira is építve gondolkodik, él, teszi a dolgát.Hogy mennyire tudja elérni a vezérkar hogy a magyar honvédség egy tiszteletre méltó szervezett test legyen az ország szervezetében, az a vezérkari főnök személyiségén, elkötelezettségén, a honvédség identitástudata iránti szigorú őrködésén is múlik.A honvédség a magyar hagyományokra / amelyek ezer sebből véreztek de a mindenkori politikai vezetés dilettantizmusa és gonoszsága okán /építve mindig azt akarta, hogy önálló, a haza védelméért az életét is feláldozni készsége miatt, a nemzet becsülete legyen.Soha nem akarta hogy a hazai kalandor politikusok kapcarongya legyen.Ezt a véleményemet mindenkor fenntartom, Zrinyitől tanultam.
Jankó123
De ugye nem ebédidőben érkezett meg a katonákhoz, mint anno az árvízvédelemhez az "árvízi száraz" nevezetű fősutyerák a felemás gumicsizmájában, miközben a fáradtan ebédelő katasztrófavédelmiseknek, Föl, Vigyázz-t vezényelt egy nagyon megfelelni akaró másik barom!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.