Minden este lecsúszik egy-két sör a tévé előtt? Előfordul, hogy leissza magát? Tóth Miklós, a szigetvári kórház addiktológiai rehabilitációs osztályának vezetője, a Minnesota-modell egyik meghonosítója szerint a kórházakban kezelt emberek több mint fele valójában alkoholista, és ha a fentiek igazak önre, néhány év múlva könnyen kezelésre szorulhat. Milyen jelek utalnak arra, hogy valaki alkoholbeteg? Kik a kóros ivók? – ennek járt utána az Abcúg.

Amikor az interjú előtt telefonon beszéltünk, azt mondta, a belgyógyászatokon fekvő betegek körülbelül 60 százaléka valójában alkoholbeteg. Ez egy elég magas szám, hogy jött ki?

A köztudatban csak az van benne, hogy az alkohol károsítja a májat, de azt már kevesebben tudják, hogy okozhat hasnyálmirigy-gyulladást, gyomorfekélyt vagy gyomorvérzést is. Az orvosok általában mégis a szövődményt próbálják kezelni, pedig ha a beteg lemondana az alkoholról, a betegsége is megszűnne. Az Országos Alkohológiai Intézetben korábban úgy számoltak, a kórházban fekvők 65 százaléka valójában alkoholista. Mivel ez az intézmény már nem létezik, nincsenek friss adataink, de a magyarok továbbra is fejenként 12-13 liter száz százalékos alkoholt isznak meg évente, szóval nem történhetett nagy változás.

Ha ez igaz, akkor a betegek több, mint felét rosszul kezelik. Miért nem tűnik fel az orvosoknak, ha valaki alkoholista?

Ennek több oka van, az egyik a képzés hiányossága. Az addiktológia választható tantárgy az egyetemen, és általában nem gyakorlati szakemberek tartják, akik kevésbé tudják, hogyan lehet felismerni, ha valaki alkoholbeteg. Szerintem az orvosok jó része úgy gondolja, hogy ez olyan, mint a foci: mindenki ért hozzá. A végén már tényleg nem nagy kunszt felismerni, a lényeg az lenne, hogy időben észrevegyék a problémát. De a betegek és a hozzátartozók általában tagadnak, az orvos pedig elhiszi, amit hall.

Mindenki tudja, hogy a függők tagadnak, ennyire nem lehetnek naivak az orvosok.

Van ebben naivitás, de van benne tapintat is. Nehéz szembesíteni a beteget azzal, hogy nem mond igazat, mert a beteg ilyenkor felháborodik, és feljelentéssel fenyegetheti az orvost, aki inkább menekül a helyzet elől. Vagyis feltehetően olyan orvosok is csöndben maradnak, akik tudják olvasni a jeleket.

Milyen jelekből lehet megállapítani, hogy valaki az alkoholtól lett beteg?

Először is a kinézetből. Látszik a bőrön, a hajon, a lepedékes nyelven, a fogak állapotán, a kipirult arcon. Előrehaladottabb stádiumban lehet sápadt, püffedt az arc. És persze meg kell nézni, milyen panaszokkal került kórházba: gyomorvérzéssel? Hasnyálmirigy-gyulladással? Zsibbadnak a lábai? Sérült a koponyája? Hamar összeáll a kép annak, aki érti ezt a szakmát. A legtöbbször mégsem gondolnak az alkoholra, inkább gyógyszerekkel kezelik a szövődményeket.

Mikor jelennek meg az első látható tünetek?

Egyéni érzékenységtől függ, de néhány év elég hozzá. Az alkoholizmus nem hirtelen alakul ki, a kóros ivás előzi meg. Kétféleképpen lehet valaki kóros ivó: ha mindennap megiszik mondjuk 2-3 sört a tévé előtt, de nem rúg be, vagy ha időről időre iszik nagyobb mennyiséget. A kóros ivás már károsítja a testet, és jelentkezhetnek belgyógyászati szövődmények. Ha egy orvos ebben a stádiumban figyelmezteti a beteget, hogy teljesen és véglegesen le kell állni a piával, akkor még önerőből is meg tudja csinálni.

De nem jut eszébe senkinek.

Nem, mert ezek amúgy is létező betegségek, például vírus is okozhat májkárosodást, magyar viszonylatban mégis az alkoholra kellene gondolni először. A háziorvosok vannak jó helyzetben, mert ismerik a családot, meg tudják kérdezni a szomszédokat is. Sokszor persze a család sem gondolja, hogy az alkohol van a háttérben, főleg a szintivóknál szokott jönni a nagy meglepetés.

Az mit jelent?

A szintivás az alkoholizmus egyik legkárosabb formája, borvidékeken gyakori, ahol gyerekkorától fogva mindenki azt látja, hogy ott egy kancsó bor az asztalon, és minden étkezésnél felhajtanak egy-egy pohárral. Senki sem rúg be tőle, mindenki teszi a dolgát, az apuka is egy békés, kedves ember, aztán mondjuk egy lábtöréssel kórházba kerül, majd jön egy durva delírium. Ilyenkor mindenki csodálkozik, hogy hát nem iszik ez annyit. Nagy a tudatlanság abban, hogy mennyit szabad inni, alig tartja be valaki a szociális ivás három kritériumát.

Melyek ezek?

Csak ünnepekkor inni, csak társaságban, és soha nem berúgni. Ez nem árt sem a testnek, sem a léleknek. Ennek kellene megfelelni mindenkinek.

Nehezen találnék olyan embert az ismerőseim közt, aki megfelel ennek. Kamaszkorban a fiatalok bulizni, inni kezdenek, ilyenkor mit kellene tennie a szülőnek?

A berúgásnak nem szabad megtörténnie, de ha mégis megtörténik, akkor arról mindenképp visszajelzést kell kapnia a kamasznak, hogy tudatosuljanak benne a következmények: kiröhögik, összehányja magát, bármit történhet vele. Beszélgetni kell vele az alkohol káros hatásairól és arról, hogy ki volt a családban alkoholbeteg, hogy végezte, miben halt meg. Meg kell neki mondani, hogy ő is oda fog jutni, ha iszik, mert benne van a családban a hajlam.

Sok társaságban épp a berúgások a jó sztorik alapjai.

Ahol ezek a jó sztorik, ott nagy a baj. Persze nem véletlenül olyan alacsony az átlagéletkor Magyarországon.

Tegyük fel, hogy az orvosnak feltűnik, mi van a háttérben, és szól róla a betegnek. Hogyan jut el végül az addiktológiára?

Az nem egyszerű dolog, mert a betegnek el kell fogadnia, hogy az alkoholtól vannak a bajai, és akarnia kell változtatni. Sokan nem akarnak, mert az elején nem érzik, hogy betegek, inkább beszedik a gyógyszereket, és kész. Aztán fél év- egy év múlva megint panaszai lesznek, elkezd fájni a gyomra, felmaródik a nyelőcsöve. Ekkor még inkább elkerüli az orvost, de jön a szívritmuszavar, ami megijeszti, elmegy a kardiológushoz, aki felírja a szívritmus-szabályozó gyógyszert. Mire bekerül az addiktológiára, már több szervi baja is van.

Ha az orvosok időben észrevennék az alkoholfüggőséget, akkor lenne elég addiktológiai kapacitás az országban?

Kapacitás lenne, a kérdés, hogy milyen módszert alkalmaznak. A Minnesota-modell, ami a leghatékonyabb rehabilitációs módszer, csak a szigetvári kórházban működik száz százalékos formában.

Mi a módszer lényege?

Az alkoholbetegséget gyógyíthatatlan betegségnek tekintjük: olyan nincs, hogy egy függő valaha úja normálisan igyon. Ha újra iszik, minden ott folytatódik, ahol abbamaradt, sőt még rosszabb lesz. Ez egy hat-nyolc hónapos rehabilitáció, amelyben ötvözzük az önsegítő módszereket a pszichoterápiával. Az önsegítés az anonim alkoholisták 12 lépéses programja mentén történik. Az első lépés, hogy beismerjük: tehetetlenek vagyunk az alkohollal szemben, és az életünk irányíthatatlanná vált. A további lépések vezetnek el addig, míg a beteg alkohol nélkül is jól érzi magát a bőrében.

Miért fontos, hogy bevonják a családot is?

Család nélkül nincs hatékony terápia, mert a családnak is meg kell tanulnia bizonyos dolgokat, először is, hogy tilos otthon alkoholt tartani. A legtöbb családtag kodependenssé válik, ami azt jelenti, hogy nem a saját életét éli, hanem kiszolgáltatja magát az alkoholistának. Az ilyen családtagoknak, a névtelen társfüggőknek is van saját önsegítő csoportjuk.

Máshol is működik az országban Minnesota-modell?

Inkább kísérletezések vannak. Nálunk alapelv, hogy csak addig adunk nyugtatót, amíg az elvonási tünetek miatt szükséges, de az esetek 90 százalékában ezt nem tartják be, hanem ráállítják a beteget a gyógyszerre. Ez azért van, mert a pszichiáterek valamilyen pszichés betegség szövődményének tartják az alkoholbetegséget. Azt gondolják, hogy a beteg depressziós, mert depresszív tüneteket emleget: reménytelenség, szomorúság, indítékszegénység. Szerintük a betegek a depressziójukat kezelik alkohollal, ezért a depressziót kell gyógyszerrel megszüntetni, de nem járnak sikerrel, mert a nyugtató még erősebb függőséget okoz.

Általában azt hallani, hogy a függőség csak egy tünete valami más betegségnek.

Ezt szokták mondani, de ez nem igaz. Az emberek genetikusan öröklik a fogékonyságot a kontrollvesztés iránt, amiből lehet alkoholizmus, szexfüggőség, játékfüggőség, munkamánia, sportfüggőség, bármi.

Akkor az egy eleve értelmetlen kifejezés, hogy valaki az “alkoholba menekül”?

Az menekül az alkoholba, aki genetikailag hajlamos rá.

Ez furcsa, mert vannak országok, ahol kiugró az alkoholfogyasztás, máshol meg nem. Magyarországon például eléggé kiugró. Ha genetikai okok vannak a háttérben, hogyhogy nem kiegyenlítettebb a mezőny?

Azért, mert nem az alkoholizmus öröklődik, hanem a függőségre való fogékonyság. Ha egy ország kultúrája elítéli az alkoholt, de például nagyra becsüli a munkát, akkor ott inkább munkamániások lesznek. Úgy tűnik, a magyar kultúrába jobban belefér az alkohol.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sentinel216
A ha van munkája, a stressz az állandó feszültség, túlhajszoltság, felesleges baszogatás! Ha nincs munkája, akkor a nyomor, a kilátástalanság, jövőtlenség adja a kezébe a poharat nagyon sok polgártársunknak. Megelőzni kellene a jelenséget, nem a szőnyeg alá söpörni!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
magyarbakancs
@Szeparepa2: Annak idején mikkor tanultam, hogy mi az alkoholizmus azt monda a Pszichiáteri Professzorom"alkoholista az ki a napi életvitelhez rendszeresen iszik még keveset is akkor is alkoholista"
Mert nem tudja elképzelni a napját alkohol nélkül.
Szeparepa2
@magyarbakancs: Igen. És? Én sem írtam mást... aki meg nem tudja elképzelni a napját kávé nélkül és minden nap kávézik koffeinista... aki minden nap megeszik legalább egy almát az meg almaista... az hogy valaki gasztronómiai alkoholista de egy határt nem lép túl, abszolút nem veszélyes... eme kontextusban az alkoholista kifejezés nem jelent semmi rosszat... sőt lehet hogy inkább jót, mert boldog vidám ember... Semmi veszélye nincs a gasztronómiai alkoholizmusnak... Az egész élet veszélyes... szinte minden veszélyes, csak az emberi ostobaság és hisztéria miatt trendi manapság ráparázni a dohányzásra és ivásra... SZINTE BÁRMI KÁROS, ha túlzott, ha átlép egy bizonyos határt ha, de az is káros, sőt még károsabb, ha minden örömöt csak elfojt, meg megvon magától félelemből az ember, akkor meg abba fog belebetegedni és beledögleni garantáltan, a szorongás miatt szomatizálódik valami... a folyamatos elfojtás, parázás és ön megerőszakolás félelemből, sokkal veszélyesebb, mint lazán venni a dolgokat, és egész nyugodtan legurulhat az a napi 2-4 sör, vagy 1-2 üveg bor... az orvosok amúgy imádnak mindent eltúlozni, jó nagy biztonsági ráhagyással dolgoznak, nem kockáztathatnak nyilván... igen, van akinek gyengébb szervezettel, valóban nem ajánlott napi 2-3 deci bornál vagy 1 sörnél több... de nem minden ember ilyen... az orvosok nagyüzemben emberek ezreivel foglalkoznak, inkább kikiáltják szabványnak a lehető legalsó határt... egy egészséges normális felnőtt férfi, mint már írtam, ha jól esik neki, egészen nyugodtan meghat minden nap max 4 sört és max 1 lter bort (nyilván nem egyszerre, 10 perc alatt, hanem egész nap ugyebár... )... igen alkoholista az ilyen ember, és nem, nem lesz semmi baja tőle a világon... na persze sok mástól is függ ez nyilván, részletesebben a reagált beírásomban kifejtettem már... nem ismétlem meg... ennyi
Mangu
@Szókrakész: Azokat, akik olvassák és nem hülyének nézik, hanem hülyeként kezelik is! Én már csak a hozzászólásokat olvasom többnyire, jobbak, mint a régi "Ludas Matyi"!
magyarbakancs
@Szeparepa2: Az eszme futtatásod jó ,csak nem vezet sehova.
A kényszerbetegség az amikkor nem tud valaki eböl a az ördögi körből kimászni.
Lásd ,játékgépezés,ivás,cigaretta internet fügés.
.
Szeparepa2
@magyarbakancs: Igaz. Csak éppen a civilizáltnak nevezett zombiember, azaz az urbanizált társadalmak városoknevű lágereibe zárt rabszolgatömeg SZINTE MINDEN EGYES TAGJA, igen kevés kivétellel halmozottan szenved kényszerekben, sérülésekben, zavarokban, és függőségekben... pont erről beszélek, igen, a gasztronómiai alkoholizmus is függőség valóban, mondhatjuk hogy szenvedélybetegség, de ahogy régi mondás mondja ha mértékkel, ha VALÓBAN mértékkel csinálja valaki, nem lesz kizárólag attól semmi baja... csak éppen kitaláltak eköré is egy nagy hisztériát, mert viszont igen sokan NEM MÉRTÉKKEL csinálják, és azok valóban bele is döglenek... ugyanez igaz a dohányzásra is és szinte bármi másra, amitől függővé lehet válni és amit ha mértékkel csinálunk a szervezetünk bírja, ha mértéktelenül, akkor belebetegszünk, beledöglünk... A felnőtt egészséges magyarok saccperkábé 80%-a mellesleg alkoholista, ennek kb negyede ami kóros, ami részben az alkoholbetegeket, részben a kemény függő és már a szervezetét pusztító alkoholizmusról beszélhetünk.. ám a többiek mint már írtam volt GASZTRONÓMIAI ALKOHOLISTÁK, igen függenek tőle valamennyire (kb ugyanúgym int a kv-től vagy az esti sorozattól stb stb), de a szervezetük képes feldolgozni, lebontani és védekezni ennyi mérgezéstől, viszont nagoyn jól érzik magukat, mert szinte naponta feldobják magukat egy kis szeszesitallal lájtostan, nem részegesek, és ha egy -két nap nem isznak, SEMMI, nem remegnek érte...!!! De ez persze a világ fejlettebb felének szinte minden országára kb hasonlóképp igaz...
Szeparepa2
Kelet meg aztán hallod.. a szegényebb szláv népek úgy isszák a vodkát mint a vizet, nem is véletlen hogy vizecskének hívják... hozzájuk képest mi a pálinkázással, sörözéssel borozással, (meg a többiek pl a németek a napi vagy 10-20 sörükkel, a britek szintúgy a mediterrán népek a napi 1-2 üveg borukkal, az amcsik a whiskey vedeléssel - nagy átlagokat írok szórványosan) MIND KISMISKÁK... na persze az is igaz hogy ezek a keletebbre élő szegényebb szláv vodkavedelő népek valóban hullanak is mint a legyek, kevés férfi ér meg szép tisztes öregkort egészségben (de itt is hozzá kell tenni az egyéb tényezőket, dohányzás, stressz, mozgáshiány, egészségtelen táplálkozás stb)... szóval ezek az egészségre ártalmas "élvezeti cikkek" témaköre igencsak nem fekete fehér, hanem inkább szinte végtelen árnyalat van... pont ezért elszomorító hogy tanult orvosok beszélnek butaságokat, általánosítanak, huszárvágásokkal egyszerűsítik le, sablonokba erőszakolják és pánikot keltenek... s mint már írtam, mindezt cupán biztos ami biztos elven...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél