Meglehet, egészen egyszerűen lekerül a napirendről a paksi bővítés ügye. Elvben van rá esély, hogy egyetlen tollvonással kitiltsák a Roszatomot az egész EU-ból, márpedig éppen ez a cég építené fel az új paksi blokkokat – írja a 444.hu.

A Komerszant című orosz lap arról ír, hogy a Roszatom két, a Krím-félszigeten lévő erőmű fejlesztéséhez is komoly megrendelést nyert el.

A jelenleg érvényben lévő nyugati szankciós politikának pedig egyik alapvetése, hogy az a cég, amely az Oroszország által megszállt Krím-félszigeten dolgozik, nem juthat megrendeléshez sem az EU-ban, sem pedig az USA-ban. Eddig a szankciós listát szinte automatikusan frissítették Brüsszelben és Washingtonban is, amint kiderült, hogy egy orosz cég a Krímben kezdett tevékenykedni.

Ha az eddigi politikát a nyugatiak következetesen betartják, akkor a Roszatomnak is fel kell kerülnie a feketelistára.

A Roszatom cáfol

Egy magyar PR cég az alábbi állásfoglalást juttatta el a szerkesztőségünkbe a Roszatom nevében a hírrel kapcsolatban:

A Roszatom reagált arra a Kommerszant című napilapban megjelent és a magyar sajtó által is átvett információra, amely szerint berendezést szállított volna a Krím félszigeten létesülő hőerőművi blokk számára, és ezzel a nyugati szankciókat kockáztatná.

A Kommerszant írásában szereplő, a Roszatomhoz tartozó, irányítástechnika fejlesztésével és gyártásával foglalkozó Duhov Intézet közleménye szerint nem szállított berendezést a Krím félszigetre, miután ki sem írták a tendert a Krím félszigeti hőerőművek építésére.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Már nagyon ideje lenne megszüntetni a paksi bővítést. Sőt az EU-nak határozatot kellene hozni a területén még működő atomerőművek fokozatos bezárásáról és az alternatív energiák előtérbe helyezéséről. A mai terrorista világban életveszélyt jelent egy-egy atomerőmű!!!
papa.49
Akkor a hazugovics nagy vesztesség nélkül tudna kihátrálni a Paks II. ből, pénz már így se, úgyse nagyon lesz onnan, elég a muszkának a maga baja...
nezelodo
Érthetetlen (illetve nagyon is értjük, mi a cél), a paksi bővítés erőltetése, és hatalmas hitel felvétele, (pedig nem leszünk orosz gyarmat, ahogy mondá a fődakota egykor), amikor pl. Németországban reggel hét óra előtt az ottani naperőművek összteljesítménye eléri Paks II teljesítményét, délutánra pedig azt bőven meghaladja. Mi lenne, ha olyan napsütéses lenne Németország, mint a magyar Alföld, és olyan szeles lenne mint a Pét környéki karszthegység?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.