A Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyének kutatója szerint "amatőr módon" szervezték meg szombatra virradóra a törökországi puccskísérletet. "Az államcsínyek alapszabályait is figyelmen kívül hagyták" – tette hozzá Kiss Álmos Péter az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

Mint kifejtette: elmulasztották a legfontosabbat, vagyis az államfőnek és azoknak az embereknek a semlegesítését, akikre a nyilvánosság hallgathat. Emellett azon katonai egységeket és parancsnokokat sem semlegesítették, akik nem vettek részt a puccsban. Mindemellett nem figyeltek oda a stratégiai kommunikációra sem – jegyezte meg. Kiss Álmos Péter kiemelte: napjainkban nem lehet figyelmen kívül hagyni az elektronikus médiumokat, a közösségi médiát. A török elnök Recep Tayyip Erdogan is a Facebookon jelezte híveinek, hogy szabadlábon van, s nem sikerült a puccs.

Szombatra virradóra sikertelen puccskísérletet hajtottak végre Törökországban. A török vezérkari főnököt is túszul ejtették, de végül sikerült kiszabadítani. A megkísérelt török katonai hatalomátvétel során összesen mintegy 250 ember halt meg és több mint 1400-an megsebesültek. Ankara szerint a történtek mögött egy, a hadseregben is kiépült "párhuzamos struktúra" húzódik meg. Erdogan szombaton hívei előtt kijelentette, hogy parlamenti vita tárgya lehet a halálbüntetés újbóli bevezetése a meghiúsult puccskísérlet nyomán.

Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója az M1 vasárnapi műsorfolyamában arra mutatott rá: a puccskísérlet során bebizonyosodott, Erdogan hatalma erős lábakon áll, a török elnök és pártja mögött komoly társadalmi támogatottság van.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Manhattan
Emlékszem, nem is olyan régen mondta Orbán, hogy számára Törökország a mintaország. Lassan sajnálni kell mindenkit akit a szájára vesz. Talán ezért nem akarja egyetlen komolyabb politikus sem fogadni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@RonaGyuri: A cikkben említett küizének a feltevése szerintem helytelen.
Manhattan
Emlékszem, nem is olyan régen mondta Orbán, hogy számára Törökország a mintaország. Lassan sajnálni kell mindenkit akit a szájára vesz. Talán ezért nem akarja egyetlen komolyabb politikus sem fogadni.
wagabund
..."Az államcsínyek alapszabályait is figyelmen kívül hagyták"...

baszki ezt egy tudományos ember mondta...hát persze...előre kiosztották volna a játékszbályokat? vagy a genfi egyezményt?

amúgy ez az egész a hatalom részéről meg volt szervezve...nem véletlenül békült ki nagyhirtelen az oroszokkal a török államfő...tudta, hogy nemsokára buli lesz...akkor nem árt egy biztos háttér...

amúgy ehhez nem kell nagy ész, és jólfizetett szakértői állás, hogy itt a kocsmában is lássuk, ez a halvány buli azért volt amatőr, nehogy véletlenül tényleg átvagyék a hatalmat...ez a vérszegény puccs pár száz ember élete árán csak egy politikai színjáték...

megint megemlíteném...ezek nato szövetségeseink...
ezentúl nem árt jobban őrizni a határainkat...mertugye mint tudjuk, a barátaimtól ments meg uram, az ellenségeimmel elbírok magam is...

...szóval nem csak barát, de szövetséges is...méghozzá tokától bokáig fegyverben...
Csizmás Kond
@Manhattan: Törökország nem egyenlő Erdogánnal és ez mindenhol érvényes.
krumpli
Erdogané megpuccsolta önmagát hogy még erősebb lehessen otthon. Nekünk ez azért jó mert így mostanában nem kapnak vizummentességet.. Remélem.
simmering73
"Erdogán egy aljas bűnöző, aki diktatúrát épít, aki bebörtönzi a kritikusait, aki megrohamozza újságok szerkesztőségeit, aki kizárólagos hatalmat épít és éppen olyan "demokratikus" csaló választásokat tart, mint Orbán. Ha valaki a törvényesség nevében akarja megdönteni Erdogánt, az történetesen helyesen cselekszik, mert az hazugság, hogy az egy törvényes és demokratikus rendszer. Ahogyan Orbán rendszere sem az."
nepszava.us/blogs/news/puccs

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.