Komoly problémává duzzadt a munkaerőhiány a Tesco áruházlánc gyáli országos frissáru-elosztó központjában - írta a Magyar Idők. A lap szombati száma szerint akadályokba ütközik a megrendelt termékek kiszállítása az üzletekbe. Alapvető árucikkekből napokig tartó készlethiány, szűkített kínálat, országszerte akadozó áruházi kiszolgálás vált jellemzővé a Tesco-üzletekben, ezt számos városban, illetve Budapesten is érzékelik a vásárlók - állította a Magyar Idők. A lap szerint a Gyálon működő központi elosztó raktárban nemrég többen felmondtak, a munkaerőhiány miatt naponta ütközik problémákba az üzletlánc ellátása. A nyár végén néhány egységben úgy dönthetnek, korlátozzák a nyitvatartást, illetve egyes kevésbé fogyó termékcsoportokat kivonhatnak a kínálatból. Több budapesti, illetve például a kanizsai, a hódmezővásárhelyi, a győri, a dunakeszi, a várpalotai, illetve a szegedi áruházakból jelezték, hogy nem kapnak időben árut, akadozik a raktárak feltöltése. Emiatt egyre...

Forrás: hvg.hu
Feltöltő: emerencia
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
emerencia
Ezt a cikket csak azért küldtem be mert azt igazolja amit itt leírtunk tegnap:
propeller.hu/itthon/3231986-eves-csucs-tobb-ezer-dolgozot-kuldtek-el-juniusban?all#c1653131
Ha ez így megy tovább, az élet egyre több alapvető területén
számíthatunk működési problémákra a szándékosan létrehozott munkaerőhiány miatt. Nesze neked huszonegyedik század! :-(
Clavigo
C@r ügy...De majd a "Gyere haza fiatal "-progi megoldja a problémákat.Meg különben is,,,,szabaccságharcolunk ezerrel...Vagy már "lefújták " ???
Csizmás Kond
@emerencia: A szándékosan létrehozott munkaerőhiány egyik kulcs a bevándorlási kvóta létrehozásához..
emerencia
@Csizmás Kond: Nem tartom valószínűnek, hogy ez az ok. Magyarországon nincs valós munkaerőhiány, csak cselédtörvény, silány bér, rossz légkör, az egészség és testi épség veszélyeztetése. Az embereknek tele lett a hócipőjük ezekkel.
szaboria1
@emerencia: Amit a Magyar Idők ír az nem mindig igaz. Ezt csak az tudja aki ott dolgozik. Nekem Baján van egy ismerősöm aki csoport vezető és azt mondja ma már nem olyan a munka morál mint régen szeretnek lazsálni az emberek.
Csizmás Kond
@emerencia: Pontosan...de pl a tesco vagy bármely külföldi cég bérezési normája nem a magyar állam kezében van.
Az is igaz, hogy a magyar érdekeltségű cégek szintén azon a szinten béreznek, viszont van egy valamiféle törvény, hogy a bérezést nem szabad úgy változtatni ami a másik munkáltató terhére történne. Az egészet csak valamiféle kormánybeavatkozással változtatható meg ami szintén az unió kötekedését vonná maga után.
emerencia
@szaboria1: A munkamorál nagyobb részt a vezetőkön múlik. Hozzánk az utóbbi egy évben egy tönkrement cég embereit vették fel. Furcsa volt eleinte, hogy lassabbak, lazábbak mint mi. Volt aki elismerte közülük, hogy nálunk nagyobb a hajtás és alacsonyabb a bér mint a volt munkahelyükön. (Páran fel is mondtak emiatt közülük.) Kb. egy év alatt a maradókkal összecsiszolódtunk. Mi kicsit csökkentettünk a tempón mert a vezetői hajsza miatti kapkodás bevételcsökkenést idézett elő, ők pedig kicsit gyorsítottak. Nagyon-nagyon sok év óta mostanában már csak ritkábban szorul össze a gyomrom a hajsza miatt. Most is kevesen vagyunk az osztályon és mivel állítólag nehezebb munkaerőt találni azon feltételekkel amiben dolgozunk, most cukiság kampány van. Bár ismervén vezetőinket több mint másfél évtizede szerintem csak idő kérdése, hogy a felsőbb vezetés kiadja az utasítást az alacsonyabb beosztású közvetlen (robot)vezetőknek, hogy térjenek vissza gyorsasági terrorhoz. (A bevételekre és a dolgozókra is rossz hatású összes következmény olyankor nem számít, a dolgozók megszorongatása, megfélemlítése mindent überol.) A csoportvezető ismerősödnek meg kellene oldania ezt a problémát vagy legalább átgondolni, hogy valóban probléma-e, ha az emberek úgy dolgoznak, hogy nem marja őket a folyamatos hajtás miatti stressz. Én még anno azt tanultam, s majd negyvenévi munkámban is azt tapasztaltam, hogy egykét renitens egyént leszámítva a megbecsült emberek sokkal hajlamosabbak normál tempóban jól dolgozni mint azok, akik joggal méltatlannak érzik helyzetüket mert állandóan lassúnak, lustának vannak nyilvánítva.
emerencia
@Csizmás Kond: Nincs ilyen törvény Magyarországon. A profitszférás munkáltatóknak csak a minimálbér van meghatározva, felfelé annyit adnak a dolgozóknak amennyit akarnak. Az államnak és a többi cégnek ehhez nincs semmi köze. A mi konkurenciánknál pl. mindig jobban kerestek az emberek mert sok-sok évvel ezelőtt magasra lőtték be a béreiket. Ők viszont nagyon sok éve nem kaptak emelést. Amikor kezdtek a béreik a miénkhez közelíteni, a közös szakszervezetünk kiharcolta nekik az emelést. Most újra ők keresnek jobban. Mi is kaptunk valami emelést de a hagyományoknak megfelelően most is törvényesen kevesebbel kell beérnünk ugyanazért a munkáért. :-(
Csizmás Kond
@emerencia: Az unióban van és az a meghatározó. Az állam csak annyiban tud beleszólni ha emeli a minimált...de az rendszerint csak a saját zsebe bánja a sokhelyt amúgy is túlfizetett tisztviselők miatt.
emerencia
@Csizmás Kond: Érdekelne az az uniós törvény amiről írsz. Küldjél egy linket, ahol elolvashatom.
Csizmás Kond
@emerencia: be kell pötyögni a gugliba az uniós bérszabályozást..ott találsz választ.
emerencia
@Csizmás Kond: Az unióban állandóan napirenden van ez a téma de konkrétan a magyar törvényekbe nincs átültetve. Ha érintene bennünket, akkor itt az EU szélén nem kellene millióknak európai polgárhoz méltatlanul nyomorbéren tengődni. Mi még mindig itt tartunk:
propeller.hu/itthon/3231564-mszp-orbanek-adopolitikaja-miatt-van-dolgozoi-szegenyseg?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral
Csizmás Kond
@emerencia: már leírtam nem is tudnak változtatni rajta mert az unióstörvényellensségnek vennék.
emerencia
@Csizmás Kond: A rendkívül alacsony bérek a dilettáns kormányunk unortodox gazdaságpolitikája miatt vannak. Nincs olyan EU törvény vagy rendelet, amely kötelezné Magyarországot a bérek alacsonyan tartására.
Csizmás Kond
@emerencia: Gazdaságpolitika...a kormány hatásköre bérezési és minden szempontból csak a saját önköltségeire vonatkozik, és semmi beleszólása sem hazai sem külföldi cégek bérpolitikájába. Ők csak azzal tudják befolyásolni, ha emelik az országos minimálbért, de annak is mint már írtam az a hátránya, hogy amíg minden más vállalkozás minimállal alkalmaz csak a kormány lesz köteles a saját alkalmazottainak többet fizetni...
A hazai és külföldi vállalatok bérkülönbségeket csak akkor alkamaznak ha munkaerő hiány lép fel.
1magyar
@Csizmás Kond: Ezt nem értem, ha megemelik a minimálbért akkor az kötelező a multikra is -nem?
emerencia
@Csizmás Kond: Igen, a piaci szereplőket nem kötelezheti konkrétan az állam a minimálbér feletti fizetések adására. De a gazdaságpolitikájával, adórendszerével, törvényeivel igencsak elérheti, hogy a belmagyarság millióinak kelljen szégyenteljesen alacsony bérből tengődnie. Ez súlyos hiba, melyet elkövet a jelenlegi rezsim. Nem vonhatja ki magát a felelősség alól.
Csizmás Kond
@1magyar: Persze hogy az, de ott csak a minimálist adják akkor is...pl. 100-ra még kapsz némi aprót de a minimál emeléssel nő a miniszterek fizuja is...és ott keletkeznek nagy kiadások nem a teckós vagy cébéás eladóknál.
1magyar
@Csizmás Kond: Mert azoknak a minimálbérhez van viszonyítva a fizetésük?
Csizmás Kond
@emerencia: volt már példa az adókedvezményekre...visszhangja is nagy voly, vagyis az sem jött be. Amúgy ez nyugaton is így van, ott is az innen kimenő minimált kap..és hogy az nagyobb mint a hazai?..a kiadások is nagyobbak, és ha nem a saját hasán, kényelmén és egybeken spórolna nem érné meg kimenni.
Csizmás Kond
@1magyar: nem, de ha emelkedik ők automatikusan annyival többet kapnak.
emerencia
@Csizmás Kond: Megéri mert itthon még a hasán és a kényelmén való spórolással sem él meg.
Csizmás Kond
@emerencia: ...vn akinek meg és van akinek nem...én is próbáltam tehát tudom.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.