Szétaprózódott, választóival alig törődik, és önmagába fordult az ellenzék Magyarországon – olvasható a 168ora.hu cikkében.

Ahogy Pungor András írja, 

a ma legvalószínűbb forgatókönyv szerint az MSZP, a DK, valamint a várhatóan választási szövetségre lépő és/vagy ernyőszervezetben induló „kicsik” állíthatnak külön-külön listát a 2018-as választáson.

Nincs áttörés az ellenzék támogatottságában. Hiába tartja a nép velejéig korruptnak a Fideszt, a kormánypárt ma is 46, míg az MSZP 19, a Jobbik 18, a DK 9, az LMP 4, az Együtt 2 százalékon áll a biztos pártválasztók körében.

A verseny arról szól, ki az, aki el tudja hitetni magáról, hogy ő az Orbán-kormány legelkötelezettebb leváltója

– mondja az MSZP egyik prominense.

A cikkben nyilatkozó ellenzéki pártok képviselői azt mondják, az MSZP intellektuális válságban van, az LMP csak a korrupcióellenes harccal foglalkozik, míg a DK a kivárásra épít, és nem foglalkozik 2018-cal, leszámítva azt, hogy le akarják nyomni az MSZP-t.

A baloldali ellenzéki pártok valószínűleg nem akarnak a hiteltelenné vált szocialistákkal közösködni. Az MSZP egyik ötlete az ellenkezést úgy küszöbölné ki, hogy közös logó alatt indulnának, és a lista első húsz helyén párton kívüli kormánytagok, civil szakértők szerepelnének, s utána jöhetnének csak a politikusok.

Az írás azt is latolgatja, hogy bár egy MSZP-DK koalíció kizártnak tűnik, a kicsikkel létrejöhet szorosabb együttműködés.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

aremy
az mszp egyik prominense?inkább impotense.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
silber13
Ellenséget illetve ellenség képet a csúti hájas gyűlölködő kreál.
"Ellenség = ártó szembenállást tanúsító személy
Ellenfél = jelentheti az ellenségnél definiáltat is, de azt is nevezik így, aki korrekt "küzdelemben" (sport, világnézet stb) nem a megsemmísítésedre, lehetetlenné tételedre törekszik, csupán le akar győzni, föléd akar kerekedni."
patyuka
@Horizont: Abban egyetértek, hogy Bajnai akkor szúrt ki sajátjaival és az egész változást akaró ellenzékkel, amikor az Erzsébet hídi közös demonstrációt követően - az ott deklarált totális összefogás ígéreteit meghazudtolva - az MSZP-re redukálta az együttműködést. Mert később aztán azt a választási konglomerátumot, amit - a Mesterházy Attilával való öncélú rivalizálás befuccsolása nyomán - együttműködés címszó alatt összehozhattak, összefogásnak már legfeljebb csak csúfolni lehetett. Minthogy az már csupán esztelen kapkodáshoz vezet(het)ett, többet ártott, mint használt: mert bár még részsikereket sem hozott, a jövőt illetően "sikeresen" lejáratta az 'egységbenazerő' ideáját!
De én közel sem látom akkora nagy durranásnak B. G. miniszterelnöki ténykedését sem, mint amilyennek némelyek igyekeznek beállítani. Ugyanis ő lényegében egy politikai biankóval vette át a kormányzást: a volt koalíciósok időlegesen felhagyva a torzsalkodással ugyebár eleve beálltak mögé, és az akkori ellenzék is felhagyott az eladdig végletekig kiélezett obstrukciójával, mert azt folytatva csak saját, későbbi dolgukat nehezítették volna meg; másrészt B. G. a kormányzásához nem önmaga, hanem a Gyurcsány-kormány írta meg a kottát a lényegében már jóval korábban auditált/elfogadott konvergenciaprogramja révén... Úgy vélem: amennyiben a mögé az elképzelés mögé az érintettek idejekorán beállnak, a gazdasági világválság hatásait kompenzálandó is sokkal kevésbé durva megszorításokra kellett volna sort keríteni.
Végül egy - hasznosíthatóságát illetően nem életszerű, de mindenképpen megkerülhetetlen - kérdés: mire ment volna B. G., ha olyan körülmények között kellett volna ténykednie, mint amilyenek közepette - mind az ádáz ellenzéknek, mind a sajátjai álságosságának "köszönhetően" - a kormányzás Gy. F..nek megadatott?!
A tanulság és a lényeg az, hogy az/egy valós ellenzéki összefogásnak nincs alternatívája!
silber13
És hogy ez mennyire így van:" A Fidesz elnöke az egyik amerikai távirat szerint úgy fogalmazott: "megtanultam, hogy amikor esélyed van megölni riválisodat, akkor nem gondolkozol, hanem megteszed" Nlo comment!
patyuka
@Horizont: Nem nagyon látom karakteresen azt az 1-2 dolgot, amit hozzám képest másképpen látsz, mert mindazzal, amit leírtál, magam is egyetértek.
Talán én két dolgot nyomatékosítanék:
- a 'deazthatározottanjólcsinálta' kitételednél azt, hogy megcáfolhatatlanul a Gyurcsány-kormány - melynek nem mellékesen B. G. is tagja volt! - konvergenciaprogramja alapján, kerékkötők nélkül tehette azt, ami szükséges volt, ám amennyiben az ominózus teendők korábban realizálódhattak volna, kevésbé sújtották volna a legrászorulóbbakat, pl. míg Gy. F. a 13. havi juttatásokat/nyugdíjat 80 e. forintban csak limitálta, B. G.-nak már teljesen el kellett törölnie azt;
- minthogy teljességgel vitathatatlan, hogy a "politikai kultúra nálunk mínuszban áll", nem szabadna megengedő lenni a vonatkozásban, hogy annak negatív konzekvenciáit - kvázi a kabátlopásos szisztémára hajazóan - az áldozatok nyakába varrják/varrjuk akkor is, amikor éppen az efféle nemtelenségeket leleplezzük, kimondjuk... Pl. éppen az előbb hallottam a tévében, hogy a 2006-os Kossuth téri trágyázók akármilyen szövetsége az "őszödi beszéd" apropóján ősszel valamiféle demonstrációra készül... Nem kommentálom, mert nem vezetne sehová, de számomra elképesztő, a jövőnket semmi jóval sem bíztató az a szellemi és erkölcsi nyomor, amely ennek az ominózus beszédnek az értelmezése kapcsán/nyomán - immár tízesztendős intervallumban - fel- és elénk tárul(t).
Oscarson
Igaza van a prominensnek ! Ma az a kérdés, ki orbán legnagyobb, leginkább potenciális ellenfele. Azonnal megkapná a többiek teljes támogatását !
süsüasárkány
A tisztelt hozzászólók csak ábrándoznak.
Ma Magyarországon nincs, előbb utóbb nem is lesz komoly ellenzék.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.