Szétaprózódott, választóival alig törődik, és önmagába fordult az ellenzék Magyarországon – olvasható a 168ora.hu cikkében.

Ahogy Pungor András írja, 

a ma legvalószínűbb forgatókönyv szerint az MSZP, a DK, valamint a várhatóan választási szövetségre lépő és/vagy ernyőszervezetben induló „kicsik” állíthatnak külön-külön listát a 2018-as választáson.

Nincs áttörés az ellenzék támogatottságában. Hiába tartja a nép velejéig korruptnak a Fideszt, a kormánypárt ma is 46, míg az MSZP 19, a Jobbik 18, a DK 9, az LMP 4, az Együtt 2 százalékon áll a biztos pártválasztók körében.

A verseny arról szól, ki az, aki el tudja hitetni magáról, hogy ő az Orbán-kormány legelkötelezettebb leváltója

– mondja az MSZP egyik prominense.

A cikkben nyilatkozó ellenzéki pártok képviselői azt mondják, az MSZP intellektuális válságban van, az LMP csak a korrupcióellenes harccal foglalkozik, míg a DK a kivárásra épít, és nem foglalkozik 2018-cal, leszámítva azt, hogy le akarják nyomni az MSZP-t.

A baloldali ellenzéki pártok valószínűleg nem akarnak a hiteltelenné vált szocialistákkal közösködni. Az MSZP egyik ötlete az ellenkezést úgy küszöbölné ki, hogy közös logó alatt indulnának, és a lista első húsz helyén párton kívüli kormánytagok, civil szakértők szerepelnének, s utána jöhetnének csak a politikusok.

Az írás azt is latolgatja, hogy bár egy MSZP-DK koalíció kizártnak tűnik, a kicsikkel létrejöhet szorosabb együttműködés.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

aremy
az mszp egyik prominense?inkább impotense.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
a mai ellenzék mint Orbán ellenzéke??? ne már

Neki igazából csak a józan-ész és a tisztesség az igazi ellenzéke, de az nagyon! =))
oncogito
Az ellenzék cserben hagyta az országot. Azt hitték, elég csak pusztán szidni a kormányt.
Nem elég. Hatékonyabbnak kellett volna lenni, komoly programokkal, tervekkel előállni.
A szavazásnál miattuk lesz kevés szavazó - és az megint a Fidesznek fog kedvezni. Mert ők aktívan ostorozzák híveiket, azok ott lesznek.
És mi...?
Yoda69
@Szeparepa2: Sajnos nem fogja. Aki teheti inkabb elmegy. Mar kozel 1 millio! magyar hagyta el az orszagot, a lakossag majd 10%-a. Ez nagyon durva arany, ilyet nem latni meg a kornyezo orszagokban sem.
Aki elmegy az pedig nem tud vagy csak nagyon nehezen tud szavazni. Ezt lathattuk 14-ben is, es nem lesz maskepp 18-ban sem.
A maradok 30%-a szkeptikus es valoszinu az is marad 18-ban is. A fideSSnek megvan a mag 2 millios tabora, es ezzel lazan fog nyerni 18-ban is, talan meg csalnia sem kell. Az oktoberi nepszavazason ki fog derulni orban tamogatottsaga.
Nem akarok unnepronto lenni, de az a gyanum hogy a legrosszabb es legsotetebb idokre kell berendezkedni. Ha 18-ban ujra nyer a fideSS, akkor 2020 tajekan ki fogja leptetni az orszagot az Uniobol, mivel tobb penz nem fog jonni, es orban nem akar Brusszel utan menni. Azt mar reszleteznem sem kell, hogy azutan mi kovetkezik.
Sajnos a magyar ember tud turni mint a birka, es nagyon sok idonek kell elteltelnie hogy raeszmeljen hogy kegyetleneul atbasztak. De akkor mar keso lesz, es ahogy te is irtad csak veres forradalom aran lehet majd elzavarni ezeket a goreny geci eloskodoket. Arrol mar nem is beszelve, hogy Europa legutolso orszaga leszunk minden teren.
Sotet jovokep amit leirtam, de sajnos tul nagy a valoszinusege.
aremy
az mszp egyik prominense?inkább impotense.
felnőttem kissé
AZ ellenzéke? nem más mint megélhetési politikusok.Feldarabolták a nagy gyárakat, vele az összefogás is apró lett.Elv ide vagy oda ez van. lesz ?vagy marad ? egy uralkodó párt 5-6 kicsi indián aki aszisztál a nagynak.A másik hogy aki innen egyszer elment az már 5 év és tesz nagy ivben mindenre ami itt történik. Valahol igaza van neki is.
Jővőkép felejthető, abból megélni nem lehet. AZ összes pártkassza kong az ürességtől. Más ?? ki rakná ujból rendbe az országot?? senki, nem,mert akkor vadulna el a nép akkor mások lennének az ingerküszöbök 1 Ft már nincs de azért marakodna a magyar, most elvakult mert milliókat lát jönni menni.Lesz vár, király hercegecskék grófok, a vagyon már megvan. a vagyon fialtatására az itthon rekedt slepp bőven elég. Az én korosztályom 60-70 %-a már kihalt.Pár év multán jön a szultán majd vár-nézőre keresztelőre aztán 145 év helyett itt marad örökre.Lesz itt nagyhatalom.Központi nagy hatalom. csak a vicc jut eszembe miért nincs a pokolban magyar kondér mellett fegyveres őr? kérdezi az ördög: Mert aki felkapaszkodik a tőbbi úgyis visszahuzza. (EZ van, ill. ez is van)
karma1
@felnőttem kissé: Sajnos, a mai magyar erkolcsi szintet nagyon pontosan irtad le. AKi elmegy, elment otthonrol, annak eszebe sem lesz hazamenni forradalmat csinalni, hiszen eppen azert ment el, mert latta, hogyha megprobal barmit is tenni otthon a valtozasert, azzal semmire semm megy, suket fulekre talal, vagy olcso kifogasokra ("oreg vagyok mar, csaladom van, ugyse valtozik semmi, nem erdemes lazongani, mennyivel lenne jobb?" stb.)
Az otthon elok apatiaba, depresszioba zuhantak, vezetore, egy jo programra, vagy eppen csodara varnak.
Akarhany regen tortent forradalmat lattunk a tortenelemben, mindig volt legalabb egy vitathatatlanul kiemelkedo vezeregyenisege, akik osszefogtak, vagy megprobaltak legalabb koordinalni a hirtelen jott - vagy eppen elore megtervezett - forradalmat.
Viszont a magyaroknak meg sosem kellett ennyire korrupt, -kozben pedig kogazdag, teghat nagyon befolyasos- reteggel szemben felvennie a harcot.
Az egyetlen pont az lehetne, hogy a magyarok megmutassak a vilagnak, (de foleg az Unionak), hogy milyen modon tett szert ez a reteg a penzere, hatalmara, es hogy erre a helyzetre hogy kene reagalnia a nagyobb egysegnek, az Unionak. (Hiszen nem egy elszigetelt banankoztarsasag vagyunk meg, bar a vezir erre gyur nagyon erosen).
Desischado
@Yoda69: Én is ettől rettegek. Annyira hülyék a magyarok, - tisztelet a kivételeknek, - hogy a saját érdeküket sem képesek felfogni. Majd amikor feléberdenk, akkor már késő lesz, ha 2018-ban nem lesz változás.
orbán legfőbb ellensége a becsület, emberség, tisztesség! És persze Gyurcsány! (nevet)
bakegya
A mája és a forró feje...ha küzd hát abba,ha pedig kibékül ebbe fog beledöglődni-csakkk ő még nem "TUGGYA!"...de én már tudom...
Csizmás Kond
@karma1: Forradalom...kislány a ma embere már kinőtt az akasztásból, nem a bitó alatt leli örömét hanem megpróbálja kötél nélkül rendezni a dolgokat.
a demokrácia amit annyira szeretsz te is hangoztatni direkt kizárja az erőszakot, de sajnos azok akik annyira vágyják kötél nélkül nem tudják elképzelni...hát ez az ami ma megkülönbözteti az embereket.
A forradalmak lejárt lemezek, példa erre a legfrissebb török puccs. utána csak megtorlás és gyilkosságra gyilkosság...nem ez a megoldás, ezt csak beteges emberek erőltetik.
Hari
Eddig remekül működik a"divide et imperat" taktika. Ha az elaprózott ellenenzék ezt nem veszi, vagy nem akarja észrevenni, és egyéni, kicsinyes hatalmi ambíciók helyett egységet képezni, orbánék röhögnek a markukba, mert ezt akarták, és eddig simán bejött, és évtizedekre bebetonozhatják magukat, az országnak meg annyi.
coni
Van az a pénz amikor az ellenzék (Jobbik, MSZP, LMP) koalíciós partnerként viselkedik. 2010-óta. Az utolsó kihívás Bajnai volt Orbánnak, de azt ügyesen lekezelte a libákkal. Azóta is azt mondogatják a magyarok, hogy Bajnai csomagtartójában voltak a libák...
patyuka
@Desischado: "És persze Gyurcsány! (nevet)"
Vajon miért "nevet"?
Az okostojás politológusok, elemzők... pedig a kezdetektől/régtől és folyton-folyvást mást sem mondanak: "Válságban az ellenzék...", és - igyekezve egymást túllicitálni - gyártják hozzá a lehető legbombasztikusabbnak tűnő elméleti miérteket... Ezzel pedig kvázi kondicionálják mind a laikus közvéleményt tudatilag, mind - leginkább csak egymásra uszítva - magukat az érintetteket is effektíve, merthogy a "szakvélemények" akarva vagy akaratlanul, de jelentősen tematizálják/befolyásolják azok ténykedését!
silber13
Ellenséget illetve ellenség képet a csúti hájas gyűlölködő kreál.
"Ellenség = ártó szembenállást tanúsító személy
Ellenfél = jelentheti az ellenségnél definiáltat is, de azt is nevezik így, aki korrekt "küzdelemben" (sport, világnézet stb) nem a megsemmísítésedre, lehetetlenné tételedre törekszik, csupán le akar győzni, föléd akar kerekedni."
patyuka
@Horizont: Abban egyetértek, hogy Bajnai akkor szúrt ki sajátjaival és az egész változást akaró ellenzékkel, amikor az Erzsébet hídi közös demonstrációt követően - az ott deklarált totális összefogás ígéreteit meghazudtolva - az MSZP-re redukálta az együttműködést. Mert később aztán azt a választási konglomerátumot, amit - a Mesterházy Attilával való öncélú rivalizálás befuccsolása nyomán - együttműködés címszó alatt összehozhattak, összefogásnak már legfeljebb csak csúfolni lehetett. Minthogy az már csupán esztelen kapkodáshoz vezet(het)ett, többet ártott, mint használt: mert bár még részsikereket sem hozott, a jövőt illetően "sikeresen" lejáratta az 'egységbenazerő' ideáját!
De én közel sem látom akkora nagy durranásnak B. G. miniszterelnöki ténykedését sem, mint amilyennek némelyek igyekeznek beállítani. Ugyanis ő lényegében egy politikai biankóval vette át a kormányzást: a volt koalíciósok időlegesen felhagyva a torzsalkodással ugyebár eleve beálltak mögé, és az akkori ellenzék is felhagyott az eladdig végletekig kiélezett obstrukciójával, mert azt folytatva csak saját, későbbi dolgukat nehezítették volna meg; másrészt B. G. a kormányzásához nem önmaga, hanem a Gyurcsány-kormány írta meg a kottát a lényegében már jóval korábban auditált/elfogadott konvergenciaprogramja révén... Úgy vélem: amennyiben a mögé az elképzelés mögé az érintettek idejekorán beállnak, a gazdasági világválság hatásait kompenzálandó is sokkal kevésbé durva megszorításokra kellett volna sort keríteni.
Végül egy - hasznosíthatóságát illetően nem életszerű, de mindenképpen megkerülhetetlen - kérdés: mire ment volna B. G., ha olyan körülmények között kellett volna ténykednie, mint amilyenek közepette - mind az ádáz ellenzéknek, mind a sajátjai álságosságának "köszönhetően" - a kormányzás Gy. F..nek megadatott?!
A tanulság és a lényeg az, hogy az/egy valós ellenzéki összefogásnak nincs alternatívája!
silber13
És hogy ez mennyire így van:" A Fidesz elnöke az egyik amerikai távirat szerint úgy fogalmazott: "megtanultam, hogy amikor esélyed van megölni riválisodat, akkor nem gondolkozol, hanem megteszed" Nlo comment!
patyuka
@Horizont: Nem nagyon látom karakteresen azt az 1-2 dolgot, amit hozzám képest másképpen látsz, mert mindazzal, amit leírtál, magam is egyetértek.
Talán én két dolgot nyomatékosítanék:
- a 'deazthatározottanjólcsinálta' kitételednél azt, hogy megcáfolhatatlanul a Gyurcsány-kormány - melynek nem mellékesen B. G. is tagja volt! - konvergenciaprogramja alapján, kerékkötők nélkül tehette azt, ami szükséges volt, ám amennyiben az ominózus teendők korábban realizálódhattak volna, kevésbé sújtották volna a legrászorulóbbakat, pl. míg Gy. F. a 13. havi juttatásokat/nyugdíjat 80 e. forintban csak limitálta, B. G.-nak már teljesen el kellett törölnie azt;
- minthogy teljességgel vitathatatlan, hogy a "politikai kultúra nálunk mínuszban áll", nem szabadna megengedő lenni a vonatkozásban, hogy annak negatív konzekvenciáit - kvázi a kabátlopásos szisztémára hajazóan - az áldozatok nyakába varrják/varrjuk akkor is, amikor éppen az efféle nemtelenségeket leleplezzük, kimondjuk... Pl. éppen az előbb hallottam a tévében, hogy a 2006-os Kossuth téri trágyázók akármilyen szövetsége az "őszödi beszéd" apropóján ősszel valamiféle demonstrációra készül... Nem kommentálom, mert nem vezetne sehová, de számomra elképesztő, a jövőnket semmi jóval sem bíztató az a szellemi és erkölcsi nyomor, amely ennek az ominózus beszédnek az értelmezése kapcsán/nyomán - immár tízesztendős intervallumban - fel- és elénk tárul(t).
Oscarson
Igaza van a prominensnek ! Ma az a kérdés, ki orbán legnagyobb, leginkább potenciális ellenfele. Azonnal megkapná a többiek teljes támogatását !
süsüasárkány
A tisztelt hozzászólók csak ábrándoznak.
Ma Magyarországon nincs, előbb utóbb nem is lesz komoly ellenzék.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.