Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes avatta fel csütörtökön a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban a Szent Lázár feltámasztása című szobrot. Az ünnepségen azt kérte, hogy a szobor figyelmeztessen mindenkit a szegények és betegek iránti kötelességére.

A Szent Lázár nevét 15 éve viselő salgótarjáni megyei kórházban Semjén Zsolt szólt arról, hogy Lázár neve összefonódott a betegápolással és a gyógyítással, erre utal a keresztes hadjáratok idején a betegek istápolására létrehozott Szent Lázár Lovagrend, és kórházuk, a főként leprásokat gyógyító Lazaret is.

A salgótarjáni Szent Lázár Kórház természetesen nem Lazaretum, hanem olyan hely, ahol elhivatott orvosok és ápolók szakszerűen, lelkiismeretesen látják el a város és környék betegeit, szolgálják mielőbbi felépülésüket; tudatában vannak annak, hogy test és lélek összetartozik, lelketlenül a testet sem lehet gyógyítani – mondta Semjén Zsolt.

Ismertette azt is: János evangéliumának egyik ismert jelenete az, amikor Jézus feltámasztja Lázárt, Mária és Márta testvérét; a feltámadt Lázár alakja erősen inspirálta a művészetet az ókortól napjainkig, az evangéliumokban a feltámasztott Lázár mellett a szegény Lázár történetét is olvashatjuk.

Bercsényi Lajos főigazgató az ünnepségen elmondta, a csaknem ezer dolgozót alkalmazó kórház Nógrád megye legnagyobb intézménye, a fekvőbetegek száma évi 24 ezer, a járóbetegeké több százezer.

Úgy fogalmazott: a gyógyításhoz szükséges feltételek, műszerek, segédeszközök és a naprakész szakmai tudás rendelkezésre állnak, de a gyógyításhoz hitre is szükség van a gyógyító és a gyógyított ember között.

A főigazgató köszönetet mondott a kórházat 25 éve segítő Szent Lázár Lovagrendnek, és mindazoknak, akik adományai révén elkészülhetett Molnár Péter szobrászművész egészalakos szobra, amelynek talapzatán ez a mondat áll János evangéliumából: "De most is tudom, hogy bármit kérsz az Istentől, megadja neked."

Az aulában felállított alkotást méltató, szintén salgótarjáni Földi Péter festőművész elmondta: kőbe faragottan látjuk, hogy a sziklasír mélyéből tétova léptekkel kilép Lázár, magán tartva a halotti leplet, arcán az a felismerés, hogy ő a krisztusi csoda bizonyítéka.

A Szent Lázár feltámasztása című szobrot Beer Miklós váci megyéspüspök áldotta meg, imádságában azt kérve, hogy Jézus barátja, Szent Lázár, aki visszajött a halálból, adjon reménységet minden betegnek, hogy az élet ura vissza tudja adni az egészséget, és ő az, aki végül örök életet szán nekünk.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Nem is értem hogy van ez. Pénzt nem tudunk adni, de szobrot igen ? Vagy a pénz hiányában elmaradt műtétek ideje alatt csinálták a szobrot a nővérek meg az orvosok ?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
Mit mondjak,... Ennyi vallasossag olvastan teljesen elerzekenyultem... :o))) Azt hiszem, hazamegyek, es jopenzert felvarratom a melleimet a fulemre... :o))) Mar hogy hozzak valami nyereseget is a sok epeholyag- meg prosztatamutet melle...:o)))
Szókrakész
"Semjén Zsolt felavatta Szent Lázár szobrát"

Lázárt mikor avatták szentté?!?!?!
Hellcat
@Szókrakész: Tegnap...mára már szobrot kapott.
Szókrakész
@Hellcat: De remélem, hogy ráöntötték és rajta kötött meg.

www.youtube.com/watch?v=OSdtQq9AhD0
Szókrakész
Az Ájtatos Janó már szentül meg van győződve, hogy tömjénezéssel a mennyországba kerül ő is és a fidesz is.
eszegfu
@karma1: Én is "elérzékenyültem" kegyetlenül a "felvarratom a melleimet a fülemre"!:)))
Csak kiegészitlek: nyilván itt nem az igazi vallásgyakorlókra gondoltál, hanem Balog őszinteségében van kételyed, ahogy nekem is!
Béla333
Lézer (annyitisér) Janó szobrát felavatta Tömjén Zsóti?
Biztos fehér lovon ...
Teljesen szürreális az egész.
aremy
@Béla333: szerinted neki is van akkora orra mint az e földi lázárnak?
Szókrakész
És mit mondott neki Tömjén Zsóti?

Lázár kelj fel és járj?!?!?!
papa.49
Na ebben a kórházban se a Krisztusi megoldással gyógyítják a betegeket)))))))))
,,Lázár kelj fel, és járj,,
A következő egy ,,lópatkoló kovács műhely,, lesz de ott se a Jézusi módon fogják patkolni a lovat))))))))
Szerintem azt a ,,kenetteljes majomnak,, kell felavatnia))))))))))))
justhpeter
Nem is értem hogy van ez. Pénzt nem tudunk adni, de szobrot igen ? Vagy a pénz hiányában elmaradt műtétek ideje alatt csinálták a szobrot a nővérek meg az orvosok ?
sziha
@Szókrakész: "Kelj fel Lazar, tejelj!"
namihami
Gondolom, erre a Lázár szoborra nem kellett lézerblokkolót szereltetni. Ez az egyhelyben álló szobor csak nem lépi túl a sebességhatárt. Elég, ha a felavatók a jóizlés határát lépik át rendszeresen.
Csodálkozó
És mikor zavarjuk már (tüsz)szent Semjén Zsotyka szobrát?
karma1
@Szókrakész: Hat elegge odavaloak, mert mintha nem is a foldon elnenek, de legalabbis nem a mai Magyarorszagon...;o((
karma1
@Béla333: orbanisztanban nem lehetetlen semmi sem, csak elegge kenetteljes pofat kell hozza vagnia... Az meg rohadtul megy neki...:o(((
karma1
@eszegfu: Dragam, en NEM a vallasos embereket es az o hituket vonom ketsegbe: itt minden korhazban van kaplan es egy kis kapolna, meg a legmodernebben is...

De ennek a mu-ajtatoskodasnak nincsen semmi teteje, nincsen semmi alapja, ez NEM a vallasrol es Lazarrol, a lazarusokrol szol... Szoval menjenek a bus francba... Megneznem, hogy ez a Bercsenyi vagy kicsoda, nem az a tipikus "orvosbaro"-e , aki az orvosai hatan vagja a fat...
eszegfu
@karma1: Én értettem az irásodat, mert ha mondhatok ilyent, ismerlek! Nem akartam, hogy "félrecsusszon" a gondolatod, ezért "erősitettem" meg a hsz-mel. Remélem megérted a szándékomat!
karma1
@eszegfu: Mivel remelem, hogy en is ismerlek - ezert elsore en is megertettem, de tudod, en is pontositani akartam masok szamara, hogy nem a hitbol jovo vallasgyakorlokkal van bajom, akiknek a hit maga az elet, hanem azokkal van bajom, akik a vallast - legyen az katolicizmus, vagy muzulman hit - csak egy eszkoznek hasznaljak, es azon keresztul jutnak el becsuletes, egyszeru emberek eletebe, megmergezve meg a tiszta Isten-hituket is.

Szoval, mint rendesen, megint nem ertettuk felre egymast, de koszonom a pontositast!...:o))))
eszegfu
@karma1: "Helyes a bőgés oroszlántestvérem!":)))
nezelodo
Ha eljő az idő, remélem azért a miénket nem kelti újra életre az úr!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.