A frissiben feloszlott párt közleményében kifejtik, hogy miért nincs értelme a pártpolitizálásnak a NER-ben.

​A 4K! kongresszusa úgy döntött, hogy befejezzük a pártpolitizálást, és nem indulunk a következő országgyűlési választáson. Ennek megfelelően feloszlatjuk a Negyedik Köztársaság Pártot, de mozgalmi tevékenységet továbbra is fogunk folytatni. Ott szeretnénk jelen lenni, ahol valóban lehet harcolni a NER ellen!

Nincs értelme tovább statisztálni ahhoz az áldemokráciához, amit Orbán Viktor kialakított Magyarországon. Hasonlóan Oroszországhoz és Törökországhoz, hazánkban olyan autoriter rendszer működik, amely a demokratikus intézményeket díszletként a helyükön hagyta, miközben felszámolta a valódi demokratikus versenyt és a különböző hatalmi ágak függetlenségét.

Ebben a rendszerben egy olyan ellenzéki párt, amely elfogadja az egyoldalú játékszabályokat, csak a rendszert támogatja.

Nem látjuk, hogy a NER-ben pártként valóban lehetne küzdeni a köztársasági célokért, és nem csak a rendszert legitimálni.

Egy valódi demokráciában egy parlamenten kívüli párt célja az lenne, hogy bejusson az országgyűlésbe. Azonban ha számot vetünk a helyzettel, azt látjuk, hogy a NER országgyűlésébe nem is szeretnénk bekerülni, nincs semmilyen különösebb értelme ott lenni, a fontos társadalmi célokért nem lehet a parlamentben hatékonyan küzdeni. Így viszont nincs értelme indulni a választáson.

Csak papíron létező pártból van bőven elég az országban. Mi nem szeretnénk csatlakozni hozzájuk, ezért megszüntetjük a Negyedik Köztársaság Pártot.

Nem egy vidám döntés ez, de ebben a helyzetben ezt látjuk korrekt lépésnek.

Mindabban, amit a 4K! képviselt, továbbra is hiszünk. Nem azért oszlatjuk fel a pártot, mert már nem tartjuk igaznak a köztársasági eszméket, hanem éppen mert igaznak tartjuk őket. Tovább statisztálni ehhez a rendszerhez éppen az eszméink megtagadását jelentené.

Ezért azt javasoljuk a többi ellenzéki pártnak is, hogy hagyják abba Orbán rendszerének legitimálását, és ne játsszák tovább a parlamentben díszellenzék szerepét.

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
@Eriksson: Ns j!! A feloszlást kezdhetné a csúti dagadt himpellér és pártja!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
krumpli
@Yoda69: "Álmodj királylány. Az is álom volt hogy éltél. " Másfél év arra sem elég hogy egy asztalhoz üljenek. Különben is mindent Fecó akar majd ! A Jobbik miért nem, egyre 'jobban' nyalogatja a baloldal ánuszát, azért egy 20°%-os párt elférne a 0.1%-osok közé. :P
Yoda69
@krumpli: A jobbik a fideSS vegbelebol notte ki magat. vono orban kebelbaratja.
Gyurcsany megmondta nem kivan ME lenni, de a DK es az MSZP meghatarozo ero a demokratikus oldalon. Azonban nem partokban hanem osszefogasban kell gondolkodni.
mekkelek
@Yoda69: Szerintem is egy szorosabb EU lehet csak életképes, nem pedig ahogy a szélsôjobb elképzeli a nemzetállamosdit. Akkor akár simán fel is oszolhat inkább mert teljesen életképtelen lesz, vagy leredukálódik a nyugati országokra mi pedig visszatérhetünk a keleti blokkba putyin pincsijeként.
Én sem ma születtem, nekem is volt kék meg piros útlevelem is és nem kívánom vissza, de ahogy elnézem vannak itt egy páran akik azon nosztalgiáznak és szeretnék ismét mert annyira frankó volt nekik. Persze nem lehet teljesen összehasonlítani a kettôt mert az akkori vezetôk nem rabolták annyira le az országot mint ez a banda...
mekkelek
@Yoda69: Orbán a romboláshoz nagyon ért, mesterien szétszaggatta, eltûntette az ellenzéket a kisgazdáktól az mdf-en keresztül az mszp-ig. Akik ezt hôstettnek látják és ünneplik nem veszik észre hogy az idô kerekét forgatta ezzel vissza egy olyan rendszerbe, aminek a felbomlasztásáért liberális korában ô is harcolt - bár mint egyszer nyilatkozta nem a rendszerrel volt problémája hanem azokkal akik vezették.
Változás nem lesz itt egyhamar, nézd csak meg a minimálbérért gürizô birka könnyes szemmel ünnepli vezírét amikor az stadiont épít az ô pénzébôl a kertje végében, a másik meg helikopterezik belôle. Ezek mindent az adófizetôk pénzébôl teremtettek meg maguknak, az eszéki focicsapat megvásárlásától a bahamai luxus lakásokig... Ezt a birkája nem fogja fel, neki egy erôs vezír kell aki azt mondja hogy megvédi a gonosz EU-tól, IMF-tôl, Gyurcsánytól, menekültektôl stb. és megmondja hogy mikor mit kell csinálnia, éppen ki a bûnös a nyomoráért és kit kell útálnia. Ez sokkal egyszerûbb mint elkezdeni gondolkodni.
Yoda69
@mekkelek: Sajnos nagyon jol latod, ez a Magyarsag metelye. Utolag visszagondolva nagy baj volt hogy a demokracia csak ugy az olunkbe hullott 98-ban. Jobb lett volna megharcolni erte, mint tettek azt az 56-osok.
Yoda69
@mekkelek: Bocsi. '89-et akartam irni :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.