Csongrád városa 2017-től változtatni szeretne a közmunkások foglalkoztatásán. Azt tervezik, csökkentik a Start munkaprogramban dolgozók számát, mert a látszat munkáért nem akarnak fizetni. A másik, hosszú távú közmunkaprogramban azonban a teljes létszámkeretet ki akarják használni. Szakít a látszatközmunkásokkal a csongrádi önkormányzat. A város szerint a közmunkaprogram náluk is sikeres, a dolgozók a szerény díjazásért komoly értéket teremtenek. Vannak azonban olyanok is, akik a fizetést kezdik egyfajta segélynek tekinteni, ami akkor is jár, ha elkésnek, korábban elmennek, vagy csak mímelik a munkát. Ez azonban azokat sérti leginkább, akik keményen dolgoznak. Lapáttámasztásért nem akarnak fizetni Bedő Tamás polgármester elmondta, 2017-től változtatni szeretnének a közmunkások foglalkoztatásán.  Hangsúlyozta, nem arról van szó, hogy mindenkit szeretnének elküldeni, hanem arról, hogy dolgozni kell, és a feladathoz a megfelelő számú embert kell hozzárendelni. A Start munkaprogramban...

Forrás: hirado.hu
Feltöltő: emerencia
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

eszegfu
Nem ismerem Csongrádnak a közmunka programját, igy akár jó is lehet a polgármester meglátása. Az azért nekem visszatetsző, hogy igy dolgoznak 2013. óta, de most jöttek rá, hogy a 160-170 közfoglalkoztatottból jövőre csak 120 emberrel szerződnek... vagyis eddig kb. 50 ember (30 %) "segélynek" tekintette 3 éven keresztül. A szerződéseket 3-9 havi időtartamokra kötik, tehát a nem dolgozókkal nem kellett volna már régebben megujitani... ha valóban ez az oka. Gyanitom, hogy itt más is lehet, ha eleve tudja az elbocsátott dolgozók számát.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
1magyar
Hamarabb kellene elküldeni a Parlamentbe nem járó politikusokat!! Azt még senki nem vetette fel?
Még azt a kicsi pénzt is sajnálják? Legyen ott valaki aki felügyeli a munkát!
Bringás
Na ez aztán a nagy ötlet!! Gyűlöletkampánynak nevezni azt, hogy a munkástól teljesítményt követeljenek!
emerencia
@Bringás: Akkor lesz igazad, ha megélhetést biztosító jövedelmet, a többi dolgozóval azonos jogokat és elbánást biztosítanak nekik.
Bringás
@emerencia: Mégis milyen joguk csorbul? Mi az, amit nem kapnak meg és jár nekik?
Miért kéne megélhetést biztosító jövedelmet adni? Annyit adnak, amennyit ér a munkájuk! Nem kötelező közmunkásnak lenni! Mérnök, technikus, burkoló, informatikus, kőműves kereslet van. Menjenek el dolgozni!
eszegfu
Nem ismerem Csongrádnak a közmunka programját, igy akár jó is lehet a polgármester meglátása. Az azért nekem visszatetsző, hogy igy dolgoznak 2013. óta, de most jöttek rá, hogy a 160-170 közfoglalkoztatottból jövőre csak 120 emberrel szerződnek... vagyis eddig kb. 50 ember (30 %) "segélynek" tekintette 3 éven keresztül. A szerződéseket 3-9 havi időtartamokra kötik, tehát a nem dolgozókkal nem kellett volna már régebben megujitani... ha valóban ez az oka. Gyanitom, hogy itt más is lehet, ha eleve tudja az elbocsátott dolgozók számát.
emerencia
@eszegfu: "Gyanitom, hogy itt más is lehet, ha eleve tudja az elbocsátott dolgozók számát." Egyértelmű, hogy valami más van a háttérben.
emerencia
@Bringás: Vagy te olyan értelmes ember, hogy utána tudsz nézni a neten, hogy mi a különbség egy elsődleges munkapiaci közalkalmazott és egy közmunkás között. Hajrá!
Bringás
@emerencia: Nem szükséges! Mint említettem, nem kötelező közmunkát végezni! Ott a munkaerő piac, lehet elhelyezkedni. Épp a ballib média sikoltozott, hogy minden szakmunkásunk külföldre ment, itt munkaerő piaci kereslet van, vákum alakult ki. Tehát van munka, el lehet helyezkedni.
Tessék! Mi tartja vissza a közmunkán "sínylődőket" attól, hogy rendes, piaci alapú bérért dolgozzanak?
emerencia
@Bringás: Csak felvilágosítalak, hogy a munkaerőhiány hiszti mellett jelentős munkanélküliség is van. Én ismerek olyan céget, ahova ha bemész hasra esel a szuper feltételeket kínáló munkástoborzó táblába miközben az ott dolgozók közül minden valós ok nélkül elbocsájtanak embereket, mások pedig önként próbálkoznak máshol a cseberből a vederbe esni. Akkor is kevesen dolgoztak amikor a munkaerőtöbbletről zengett minden és most is, amikor állítólag munkaerőhiány van. Az élet már csak ilyen bonyolult.
Bringás
@emerencia: Nem kell kongatni a vészharangot! Nem a kormány, a ballib média vinnyog a munkáskezek hiánya miatt! Na akkor ez most megint öngól lett! Amilyen céget említettél, olyanhoz nem kell menni! Van még jó pár álláslehetőség az országban. Persze, aki nem akar dolgozni, annak a lapáttámasztás is megfelelő!
emerencia
@Bringás: Nem lenne itt vinnyogás a munkáskezek hiánya miatt, ha normális jövedelmek és munkafeltételek lennének a köz és magánszférában egyaránt, valamint a közmunkások azonos jogokkal rendelkeznének mint a közalkalmazottak.
Bringás
@emerencia: Miért is lenne a közmunkás olyan jogú, mint a közalkalmazott? Az iskolai takarító is munka törvénykönyves, nem közalkalmazott, mert technikai alkalmazott!
A közmunkás annyi joggal rendelkezik, mint a logisztikai központban dolgozó targoncás! Attól, hogy bejössz a hangverseny terembe takarítani, még nem vagy zongorista!
A jövedelemre visszatérve, épp most keresnek 3000 péket. Nem kell közmunkáskodni, lehet rendesen fizetett munkát is végezni, ha akar valaki!
Szókrakész
"Ez azonban azokat sérti leginkább, akik keményen dolgoznak."

Miért?

A 47 ezres munka nem sért mindenkit?!?!?!

A fidesz rengeteg új munkahelyet teremtett és ehhez új szakmát vezetett be,.
A vízgereblyézést.
Csak nehogy nyugatra szökjenek a még itthon maradt vízgereblyéző "szakmunkásaink" is.
eszegfu
@Szókrakész: Te ma nagyon "toppon" vagy!:)
emerencia
@Bringás: "A közmunkás annyi joggal rendelkezik, mint a logisztikai központban dolgozó targoncás!" Ez egy blöff. Te is tudod, hogy nem igaz, hiszen a sima mt. sem vonatkozik a közmunkásokra.

Ami pedig a 3000 pékállást illeti. Te sem mennél el magyar éhbérért péknek vagy bárminek messzire de még a lakóhelyedhez közel sem, ha valami miatt azt a munkát nem tudod végezni. Cinizmus ezzel az összes munkanélkülit revolverezni. Ráadásul az egy szakma. 2-3 év alatt lehet kitanulni, ha van megfelelő színvonalú képzőhely, pénz a tanulás alatti megélhetéshez és idő eljárni péksuliba. Fizikai teljesítőképességet is igényel, amire nem minden ember alkalmas. Én pl. erős vagyok, simán kigyúrok egy darab kenyérnekvalót kb. 20-30 perc alatt otthon de így hatvanévesen már egyre nehezebb a fizetős munkámat végezni. Kétségbe vagyok esve mert még négy és fél évig kell kibírnom csak és kizárólag azért mert bűnös módon még a nappali érettségi után is tanultam, átvészeltem a munkanélküliséget és megőriztem a munkaképességemet egy válságrégióban akkoriban amikor még nem volt nyitott a külföldi munkapiac. Az már csak hab volt a tortán, hogy másfél millióan úgy voltunk az utcán, hogy közben a társadalom szerencsésebbik fele "nem is akar dolgozni" jelszóval ostorozott minket vagy jobb esetben teljesen közömbösen viselkedett. A személyes sorsával a rendszerváltásért áldozatot hozó emberek többsége öregen is vezekel, ez egy ilyen ország. (Légyszi ne adjál jótanácsokat a helyzetemre mert azzal már tele a padlás.)

Biztos, hogy nem tudnám már péknek átképeztetni magam, hiszen aligha bírnám rendes dolgozóként csinálni. Az enyém csak egyetlen eset. Millió ember van hasonló vagy más olyan helyzetben, ami kizárja, hogy elmenjen arra bizonyos, nem is biztos hogy létező 3000 pék munkakörbe. (Nincs rá garancia, hogy igaz ez a sok pék munkahely. Gyanús, hogy kb. annyi igaz belőle mint a hiányzó sokszázezret kereső kereskedelmi alkalmazott, vagyis majdnem nulla.)

Ne becsüld le a mások élethelyzetét,...
Bringás
@emerencia: Van erre egy frappáns szociológiai kifejezés: tanult tehetetlenség!
lusta
@Bringás: A kőzmunkásra nem érvényes az MT. Innetől kezdve akármit is mondhat.
drága sztrovacsek mondja már meg, hol a Martonyihoz eső legközelebbi betöltetlen pék állás és ott mennyit is fizetnek.
Bringás
@lusta: Martonyinak saját pékje van! Keress máshol sütödét!
emerencia
@Bringás: Pontosan! Azért kiszámíthatatlan, váratlan csapásokkal teli az élet az Orbániai fasisztoid illiberáciában 4-5 millió ember számára, hogy minél jobban elbirkuljanak, ne lássanak lehetőséget a tisztes életre. A reménytelenségbe taszított, visszahúzódó embereket ugyanis remekül lehet kizsákmányolni és szabadon beléjük rúgni. Az a rossz hírem számodra, hogy vagyunk néhányan akiknek ez a társadalmi berendezkedés nem tetszik mert nemcsak a lelkünket,hanem az ország gazdaságát is tönkre vágja:
444.hu/2016/11/18/iszonyatosan-ramaty-allapotban-van-a-magyar-tarsadalom
1magyar
@Bringás: Olvasom én is pékeket keresnek, de van ismerős aki ezen a helyen dolgozik és kevés fizetésért 12 óra kemény munka, éjjel stb.
Nem merik kiírni az álláshirdetésben a munkaadók, hogy az állás mit tartalmaz, sőt még a hirdető cég is anonim. Fizetést meg főleg nem.
Bár már egy-két fecskével" találkoztam.
Bringás
@1magyar: Nem mondtam, hogy elsőre bejön, de jobb, mint a közmunka!
1magyar
@Bringás: Igazad is lehet, de van aki azt nem bírja vagy alkalmatlan rá.Lecsúszott embereket nem is vesznek fel.De én sem enném azt a kenyeret amit bizonyos alkoholisták gyúrnának.
Bringás
@1magyar: Akkor most álljunk meg egy csöppet. Ki is tehet akkor arról, hogy ő mélyszegény, szerencsétlen és nem kell sehova?
Bringás
@emerencia: Nekem rosszabb hírem vam! Mi Orbánt támogató demokraták többen vagyunk, mint a fasiszta libsik !
1magyar
@Bringás: Sokszor nem csak ő maga, mert a körülményei úgy alakulnak, hogy nincs kiút. Nincs segítőjük mint a milliárdosoknak.
Bringás
@1magyar: A szabatos megfogalmazása ennek: tanult tehetetlenség!
Nessy
tessen mondani, a mindenféle mondva csinált biztosok, a parlamenti léhűtők, a vízfejek titánjai ( ti tán tudtok vele valamit kezdeni) meddig kapnak kiemelt fizetést? Szakértelem az bolsevik huncutság alapon lényeg, hogy politikai tisztánlátásukat ne homályosítsa el szakismeret. Tényleg ilyen alapon a három elemis fél analfabéta is lehet informatikus, pék, egyéb szakmunkás.
1magyar
@Bringás: Nem mindenki születik jó eséllyel sem. Sok múlik azon ki hova születik.
1magyar
@Bringás: Mit tud tenni az a gyerek aki alkoholista szülő gyerekeként születik és már kiskorában alkohollal itatják, hogy csendben legyen például?
Vagy verik a fejét és enyhe agyrázkódásokon megy keresztül és még a 8 osztályt sem tudja elvégezni?
Bringás
@1magyar: A társadalom összes baját eddig senkinek nem sikerült megoldani, így mi sem fogjuk tudni! Azt, hogy valaki rossz helyre születik, nem az én, de nem is a társadalom fogja megoldani. A mélyszegények megkapnak minden segítséget, a gyerekeik ingyen ehetnek tanulhatnak. A társadalom felelősségét annyiban látom megalapozottnak, hogy az ilyen szülőt nem sajnálgatni kell és támogatni, hanem kíméletlenül elvenni a gyereket tőle és emberi körülmények közé helyezni!
Persze erre mindig megindul a libsi vinnyogás, hogy a gyereknek a családban van a legjobb helye. Ezt nem vitatom, de nem abban a családban ezt tudjuk mindannyian!
emerencia
@Bringás: Részben igazad van. Nemhogy kevesebben vannak az általad "fasiszta libsik"-nek titulált csoport, hanem ilyen kategória egyáltalán nincs is a magyar közéletben! Láttál már olyan törvényt, jogszabályt, intézkedést, mely kikészít sok-sok embert és ez a nem létező társaság emelt törvényre?

Ezzel szemben egy fasisztoid jellegű diktatórikus hatalom keseríti az embermilliók életét Magyarországon ergo ők sajnos vannak. Nem túl sokan de éppen elegen ahhoz, hogy elűzzenek a hazánkból sok százezer embert és mindazon itthon élőknek tegyék tönkre az életét, aki nem az ő (ti) nótájukat fújja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.