Jövő márciustól megszűnne több, a közigazgatási ügyintézéshez kapcsolódó illeték és díj. Az erről szóló törvényjavaslatot – amely kedden jelent meg a parlament honlapján – Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jegyzi.

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja az előterjesztést, teljeskörűen illetékmentessé válik az anyakönyvi kivonat kiállítása; a lakáscélú állami támogatás igényléséhez szükséges, a fennálló biztosítási jogviszonyt igazoló egészségbiztosítási pénztári hatósági bizonyítvány kiállítása évente két alkalommal; a közműpótló talajvízkút létesítésének, átalakításának, megszüntetésének engedélyezése; a hatósági bizonyítvány kiállítása az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő adatokról.

Illetékmentes lehet a korlátolt felelősségű társaság, az egyéni cég, a közkereseti társaság és a betéti társaság bejegyzésére irányuló cégbírósági eljárás is.

A személyiadat- és lakcímnyilvántartással kapcsolatban díjmentessé váló értesítési cím bejelentésével összefüggésben kizárnák az illetékfizetési kötelezettséget is, hogy az ne lépjen a díj helyébe. Ugyancsak a személyiadat- és lakcímnyilvántartással kapcsolatos az a módosítás, amely megkönnyíti a Magyarország területén kívül élő magyar állampolgárok számára, hogy a nyilvántartásba vételükre irányuló eljárást kezdeményezzenek, mert az illetékmentessé válik. Ezekkel egy időben megszüntetnék a szállásadói nyilatkozattal kapcsolatos illetéket.

Mindemellett a családok, ezen belül a kiskorúak ügyeinek intézését könnyíti meg, hogy a 18. életévüket be nem töltött személyek mentesülnének az általános tételű közigazgatási eljárási illeték megfizetése alól. Mentessé válik az illetékfizetés alól a 65. életévét betöltött személy magánútlevele.

Az építésügyi hatóság hatáskörébe tartozó bizonyítvány kiadása iránti illetékfizetési kötelezettség az általános tételű 3000 forintra csökken, ezzel a módosítással az építésügyi hatóság által és az építésfelügyeleti hatóság által kiállítandó bizonyítvány illetéke azonos mértékűvé válik.

Az ingatlanügyek intézését megkönnyítendő az állampolgárok évente két alkalommal mentesülnének az elektronikus dokumentumként szolgáltatott nem hiteles tulajdonilap-másolat lekérdezésért fizetendő igazgatási szolgáltatási díj alól.

Lázár János július közepén jelentette be, hogy újabb konzultáció kezdődött a kormányhivatalokban és a járási hivatalokban az állami rezsicsökkentésről.

A miniszter akkor elmondta: augusztus 19-ig várják az állampolgárok véleményét arról, hogy a közigazgatási bürokráciacsökkentés jegyében milyen eljárásokban lenne szükség újabb egyszerűsítésekre. Emellett arról kérik ki az emberek álláspontját, hogy milyen engedélyezési eljárásokat kellene átalakítani, és mely – jelenleg fizetős – szolgáltatásokat kellene olcsóbbá, ingyenessé tenni.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Közeleg választás, osztogatnak a fosztogatók! Már csak az a kédés, hogy milyen sunyi módon szedik be az így kiesett "illetékeket" és egyéb fizetési kötelezettség alá eső kiesőt!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemfideszes
@quadrocopter: A már sokat emlegetett elbocsátásokkal a közszférából...
Eladott Ország
A hűbéresekkel teletömött állami háttérintézmények sokaságával mi lesz? Akik nagy fizetéssel ott ülnek és ráadásul a rájuk bízott munkát kiadják albérletbe feltupírozott áron és még abból is leszedik a sápot. Nem feledve a tengernyi államtitkárt és a Tóni féle Goebbelsi propaganda minisztériumot.
aremy
@karma1: hagy súgjak engem tüdő gyúlladással vittek be törökbálintra és gyógyultan mint TBS s kerültem ki ennyit az eü ről.
namihami
""Ugyancsak a személyiadat- és lakcímnyilvántartással kapcsolatos az a módosítás, amely megkönnyíti a Magyarország területén kívül élő magyar állampolgárok számára, hogy a nyilvántartásba vételükre irányuló eljárást kezdeményezzenek, mert az illetékmentessé válik.""
Még egy rendkívül fontos és az itt élők számára nélkülözhetetlen jótétemény. Ez minket, itt élőket, akik egyébiránt a rendszert fenntartjuk, mennyiben érint?

""Az ingatlanügyek intézését megkönnyítendő az állampolgárok évente két alkalommal mentesülnének az elektronikus dokumentumként szolgáltatott nem hiteles tulajdonilap-másolat lekérdezésért fizetendő igazgatási szolgáltatási díj alól.""
Semmilyen építési- vagy felújítási engedélyhez, banki és egyéb hitelhez nem fogadják el. Akkor a fő célra éppen alkalmatlan
karma1
@aremy: Tejoisten! De remelem meggyogyultal azota??? Na, akkor Neked mondhatnak, amit akarnak az eu-vel kapcsolatban...Nagyon sajnalom ezt az estetet...:o(((

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél