A magyar és az osztrák álláspont is az, hogy meg kell erősíteni a katonai biztonságot – közölte az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke csütörtökön.

Németh Zsolt azt követően nyilatkozott telefonon az MTI-nek, hogy megbeszélést folytatott Josef Cap szociáldemokrata politikussal, az osztrák képviselőház külügyi bizottságának elnökével, aki delegációjával meglátogatta a magyar Országgyűlést.

A fideszes politikus felidézte, hogy az elmúlt időszakban változó volt a magyar-osztrák kétoldalú viszony jellege. Az osztrák kancellár magyarországi látogatása ugyanakkor pontot tett egy korszak végére: "beindultak a felső szintű kapcsolatok", ebbe a tendenciába illeszkedik a mostani látogatás is – hangsúlyozta.

Németh Zsolt örvendetesnek nevezte, hogy a végrehajtó mellett már a parlamenti hatalom szintjén is foglalkoznak a vitás kérdések rendezésével. Kiemelte: a vasárnapi osztrák elnökválasztás eredményétől függetlenül még tovább kell, hogy fejlődjenek a kétoldalú kapcsolatok, ezért Magyarország nem avatkozik bele a kampányba.

A Josef Cappal folytatott tárgyaláson sok témáról szó esett – közölte a fideszes politikus, aki úgy fogalmazott: az elmúlt hónapok bővelkedtek "geopolitikai mozgásokban". Megemlítette a britek Európai Unióból (EU) való kilépését (Brexit), valamint a republikánus Donald Trump amerikai elnökké választását. Szavai szerint ezek a fejlemények azt üzenték Európának, hogy fel kell ébrednie, "pozitív életjeleket" kell adnia a gazdaság és a biztonság területén.

Németh Zsolt egyetértett osztrák partnerével abban, hogy elengedhetetlen a katonai biztonság megerősítése, és az egyik legfontosabb kihívás az európai védelmi unió megvalósítása.

Úgy fogalmazott: meg kell erősíteni a NATO "európai lábát", a honvédelmi ráfordításoknak fokozatosan, de belátható időn belül el kell érniük a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékát.

Mindkét bizottsági elnök szerint a külső határvédelemre szükséges összpontosítani. A magyar és az osztrák álláspont abban is közös, hogy a schengeni egyezmény az EU egyik legjelentősebb vívmánya. Mielőbb helyre kell állítani az ellenőrzés nélküli közlekedést a magyar-osztrák határon, ez a munkavállalók elemi érdeke – mondta Németh Zsolt.

A fideszes képviselő a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy a szolidaritás ugyanannyira lényeges a migrációs politikában, mint az észszerűség. Megjegyezte: az is szolidaritás, hogy Magyarország jelentős összegeket fordít a külső határok védelmére. Úgy fogalmazott, "rugalmas szolidaritásfelfogásra" van szükség.

A magyar bizottsági elnök arra is kitért, hogy az unió elemi érdeke a szorosabb orosz-EU együttműködés, ennek előfeltétele azonban a minszki megállapodás végrehajtása. Osztrák partnere mind ebben, mind a nyugat-balkáni integráció fontosságában egyetértett vele – nyilatkozta Németh Zsolt.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mirabilis
Tán csak nem a saját biztonságotok érdekében inkább?
Equus
kellene még vagy 20 tábornok és akkor rettegne a gaz ellen...
1ébként vajon miért is vált hűvössé a szívélyes viszony, ha nem a Nemzettemető tezsvér esztelen külpolitikája miatt?
Clavigo
@Equus: ""Dagadt tábornokok,,azok a halálom "...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél