Az 1945-ös budavári kitörés évfordulóján több mint hatszáz feketébe öltözött szélsőjobboldali vonult fel a Városmajorban – írja tudósításában a Népszava.

A társaság jórészt fiatalokból állt, a szervezők a pártzászlókat nemkívánatosnak nyilvánították, a résztvevőket arra kérték, hogy fekete, legalábbis sötét ruházatban érkezzenek. A megjelentek ehhez tartották magukat.

1945 február 11-én a német és magyar csapatok megpróbáltak kitörni a szovjet ostromgyűrűbe zárt budai Várból. Ennek évfordulóján először 1997-ben tartottak demonstrációt. A rendőrség (és a bíróság) azóta hol betiltja, hol a külvárosba vagy magánterületre száműzi a rendezvényt, de van, amikor engedélyezi. Tavaly például a budavári Kapisztrán tér volt a helyszín, idén a Városmajor.

A Waffen SS-t éltették Budapesten feketébe öltözött szélsőjobbosok

Egy résztvevő tavaly a Becsület napján a Kapisztrán téren (Fotó: Kovács Tamás/MTI)

A felvonuláshoz németek és olaszok is csatlakoztak (az árpádsávos zászlók mellett lengyel és székely lobogót is látott a Népszava tudósítója). A menet dobpergés kíséretében a tábori vadászok I. világháborús emlékművéhez vonult.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom küldöttsége is feltűnt a megemlékezésen.

A német Matthias Fischer magyar kifejezéssel, Szálasi Ferenc köszöntésével zárta felszólalását: „Kitartás!". Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője a tudósítás szerint arról értekezett, hogy a világot meghatározza az élettérért való küzdelem, aki mást állít, az hazudik. Szerinte a szélsőliberális, beteg és perverz emberek élhetetlenné, védtelenné tették Európát. Faji, nemzeti öntudatra van szükség, sárba kell taposni azt, aki „ki akar szorítani az életteremből” Tyirityán  a Waffen SS-t éltette: „Elismerés és tiszteletem a Waffen SS-nek! Dicsőség a Waffen SS-nek!"

Közben a budai Várban, a Bécsi kapu térnél 30-40 antifasiszta ellentüntetést tartott. A szomszédos Kapisztrán térről indult a Kitörés Emlék- és teljesítménytúra. Vajnai Attila, az ellentüntetés egyik résztvevője, az Európai Baloldal elnöke feljelentéseket tett. A Népszavának nyilatkozva elmondta, hogy egy csoport náci karlendítéssel provokálta az antifa demonstrálókat, néhányan jogsértően eltakarták az arcukat. Többeken pedig SS-jelvényt látott, ami Magyarországon tiltott önkényuralmi jelképnek számít.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Egyébiránt. A rendőrök nem értek rá, mert éppen sorfalat kellett állni az olimpia-ellenes aláírók papírpultja előtt. Hiába, a fontossági és társadalomra veszélyességi sorrendet be kell tartani.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
@moiszikf: Volt egyszer egy elődjük, aki szintén hasonló léptékben kezdte. Mi is lett a vége?
Ha a sáskákat nem pusztítod el időben, felzabálják a termést.
Egyébiránt az elhülyítés az elmúlt 6 évben nem folytatódott? Mert ha ez a véleményed, akkor ne is válaszolj. Én nem állítom, hogy bármely ideológia maga a tökély, de ez a horthyzmussal-hitlerizmussal kombinált se marad ki a sorból. és nem biztos, hogy a Gazda által újra kéne melegíteni.
moiszikf
@namihami: Nyugi! A hülyítési folyamatnak szerintem is része az utóbbi 6 év, ezen nem fogunk vitázni. Viszont a sáskajárásnak nem előtte, hanem utána vagyunk, idézném magamat: "Az elmúlt bő 70 évet a kommunisták és a demokraták határozták meg"
nyanya001
Csak grasszáltak volna vörös csillaggal meg sarló kalapáccsal
azt hiszem azonnal elvitte volna őket a rendőrség tiltott jelkép viselése miatt !
quadrocopter
Ezek a vadbarmok nem tudnak arról, hogy a doni visszavonulás során sérült magyar katonákat dobtak le a szekerekről és teherautókról a németek, menekplésükm során, pusztán "kamerád" --alapon?
namihami
@moiszikf: És az utolsó 6 évben még éhesebb garnitúra keveredett hazánkra.
Senki, aki normális és gondolkodik, nem állítja, hogy nem volt lopás, csalás az általad jelzett időben. De... A Mészárosok, Rogánok, Szijjártó apukák, Orbánok, Orbán-családtagok a jelen termései. És az általad említett egyik korban sem alakult, termelődött ki olyan és akkora sáskaréteg, mint a fent említett családok. Vitatod? Az elmúlt hat év termése a milliárdossá (sokszoros) felhizlalt családi és baráti réteg. Kivéve mondjuk néhány kőbányatulajdonos-családot.
"Az elmúlt bő 70 évet a kommunisták és a demokraták határozták meg"--ez igaz, de nem mindegy, hogy politikailag vagy anyagi szétlopás mértékében. És abban ez a garnitúra tökéletes példával jár elöl.
moiszikf
@namihami: Nem vitatom az igazad, de "aki normális és gondolkodik", az tudja, bajnaigyurcsánykókamészárosrogánorbánok csak a "sirályok". Dögevők, akik a "cápa" zsákmányából, a mélyből a felszínre vetődött maradékot felcsipkedik.
Ha a mélybe akarsz látni, a cápák közé, akkor járj utána, kinek a kezén van a magyar pénzrendszer. Ha elmerülsz ebben a témában, majd meglátod, nem a nyilvánosan zajló lopások teszik tönkre ezt az országot (is).

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.