Orbán Viktor kormánya az elmúlt hét év legnagyobb kihívásával néz szemben, az ország számára ez lehetőség, hogy megszabaduljon tőle – jelentette ki a Demokratikus Koalíció elnöke kedden Szegeden.

Gyurcsány Ferenc lakossági fóruma előtti sajtótájékoztatóján azt mondta: Orbán Viktort több politikai vereség érte, 2014 óta az összes időközi parlamenti választást elveszítette, és fontos ügyekben – mint az internetadó, a vasárnapi boltzár vagy az olimpia – kellett visszavonulót fújnia.

Az ellenzéki párt elnöke szerint olyan szelek kezdtek fújni, nemcsak Budapesten, hanem a vidéki városokban is, amelyek összedönthetik az orbáni világot.

A tiltakozók nemcsak az oktatás szabadsága miatt vonulnak az utcákra, általános elutasításuknak is hangot akarnak adni – mondta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: a DK minden szimpátiája azoké, akik békés módon fejezik ki véleményüket.

A politikai követelések közül a legizgalmasabb a választási rendszer kérdése – közölte Gyurcsány Ferenc, kitérve arra: csekélynek tartja az esélyét annak, hogy a Fidesz "az önmagára írt" választási törvényt megváltoztassa, mert ez nem szolgálja hatalmi érdekeit.

Arra az újságírói kérdésre, hogy biztos egyéni körzetet kaphatna, amennyiben nem indulna a baloldali listán, úgy fogalmazott, "egész népemet fogom, nem választókerületi fokon, képviselni". A DK politikáját akarja képviselni mindazok nevében, akik a pártra szavaztak – mondta, hangsúlyozva, ilyen típusú alkuba nem mehet bele, mert ez erkölcstelen lenne.

A politikus kitért arra is, hogy a következő hónapokban nem tartja valószínűnek, hogy Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje egyeztetni kívánna a választási együttműködésről. "Alkudozni nem alkudozunk, de az ajtónk mindig nyitva áll" – jelentette ki.

Szintén kérdésre válaszolva elmondta, érdemes beszélni arról a felvetésről, hogy valaki csak két cikluson át tölthesse be a miniszterelnöki posztot. Hozzátette: egy ilyen javaslatot a DK nem feltétlenül utasítana el.

A fórum előtt plakátokon mutatták be azokat a Szegeden, többségében uniós támogatással megvalósult fejlesztéseket, amelyekről a Gyurcsány-kormány idején született döntés. A pártelnök úgy fogalmazott, "nincs szégyenkeznivalónk, nem kell mindent újrakezdeni, nem kell mindent kidobni, ami 2010 előtt történt". Nem lehet a múltat végkép eltörölni, akik ezt megpróbálták, nem jártak sikerrel – fűzte hozzá.

(MTI)

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Az orbáni világ összedöntéséhez nem elég a szél, ahhoz már orkán kell.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
egyvandor
@Peller Anikó: A "feri" nem volt olyan befolyással az általa vezetett mszp-re min amennyi kakik emiatt a nyakába akarnak lapátolni. Eddig a fideszen kívül nem volt olyan párt hatalmon a rendszerváltás óta amelynek vezetője totálisa befolyással bírt volna a törvényhozásra, propagandára, ...
Mégis mindg a feri a referencia. Ha valaki hitelesnek akarja magát mutatni minimum kettőt rúg a feribe. (lehet hogy megérdemli, de azért mégis csak nevetséges, hogy ezen nem tudunk tovább lépni és mindig ő a legnagyobb probléma Magyarországon. Szerintem a feri a politikusok lelkiismeretének a problémája)
egyvandor
@Desischado: A demokratikus játékszabályok helyreállítása érdekében az együttműködés kötelezettsége vice-versa, minden résztvevő feladata.
Kádár János
Feri! Kisfiam! Inkább arról regélj, ki a feleséged apja!!!
szaboria1
Épp tegnap voltam tanúja Szegedre menve a buszon az egyetemisták a szünet ellenére már mentek vissza tiltakozni a kormány ellen. Pedig csak ma kezdődött a tanitás.
Peller Anikó
@Jani: Jancsikám és azt legalább tudod ki a gyermeked apja?
Kádár János
@Peller Anikó: ma 09.17 Ha nekem akarsz írni, kattints a "válasz" fülre a hsz. alatt!!! RAJTA!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél