Elsőfokú ítélet várható Vizovicki László és 33 társa milliárdos nagyságrendű vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás vádjával indult büntetőperében a Fővárosi Törvényszéken hétfőn.

A két, összesen mintegy 150 oldalas vádirat lényege szerint V. László egy 16 cégből álló olyan, többnyire belvárosi éttermeket, a Hajógyári-szigeten működő szórakozóhelyeket, diszkókat, night klubokat működtető cégcsoportban volt érdekelt, amelynek nem volt ugyan közvetlen tulajdonosa, de azt az általa megbízott családtagok és ismerősök segítségével a háttérből irányította

- áll a Fővárosi Törvényszék közleményében.

Az ügyészség szerint Vizoviczki László 2010 és 2012 között négy cég bevételét bűnszervezetben, társai segítségével eltitkolta az adóhatóság elől oly módon, hogy a bevételt vagy annak egy részét nem ütötték be a pénztárgépbe.

A költségvetés megkárosítását a vádhatóság részben a házkutatás során lefoglalt úgynevezett feketekönyveléssel kívánta bizonyítani, amely tartalmazta az egyes üzletek tényleges bevételeit: ezek nagyobbak voltak, mint az adóhatóságnak benyújtott könyvelésben feltüntetett bevételek.

A be nem fizetett általános forgalmi adó mértéke a vádbeli időszakban a négy cégnél elérte az egymilliárd forintot.

Az ügyész két és fél éve, az első tárgyaláson a vád ismertetésekor a többi között arról beszélt: Vizoviczki az 1990-es években prostitúciós szolgáltatást nyújtó vállalkozások révén vált ismertté a budapesti éjszakában, majd vendéglátóipari tevékenységbe fogott. Ügyvédi segítséggel több tucat cégből álló gazdasági szervezetet hozott létre, és jó kapcsolatokat épített ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság, illetve az V. kerületi kapitányság több vezető beosztású tisztjével és más hatóságok dolgozóival is.

A korrupt rendőrök feladata az volt, hogy a Vizoviczki érdekeltségébe tartozó szórakozóhelyeken lehetőség szerint ne legyenek hatósági ellenőrzések, vagy ha mégis, akkor azokról előre értesítsék megbízójukat.

Továbbá igyekeztek elérni, hogy legyenek ellenőrzések, igazoltatások a konkurens szórakozóhelyeken, esetenként közreműködtek a fizetni nem akaró vendégek tartozásainak behajtásában. A korrupt rendőrök dolga volt az is, hogy megpróbálják lebeszélni a feljelentésről a megkárosított külföldi vendégeket, vagy ha ez nem sikerült, a feljelentést eltüntették – mondta az ügyész 2014 őszén a vád ismertetésekor.

Ugyanakkor a vádlottak perbeli védekezésükben a többi közt arról beszéltek: a vádbeli egymilliárd forint jogcíme borravaló volt, amelyet szerintük nem kellett bevallaniuk az adóhatóságnak, ezért vagyoni hátrány nem érhette a költségvetést.

Az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség 2014 nyarán emelt vádat, a Fővárosi Törvényszék 2014 őszén kezdte el tárgyalni az ügyet, és azóta mintegy 70 tárgyalást tartott, ahol meghallgatott mintegy 150 tanút és több szakértőt.

A nyomozó hatóság zár alá vétellel összesen több mint 500 millió forintnyi forint és deviza mellett több ingatlan és gazdasági társaságban lévő tulajdoni hányad lefoglalásával biztosította az egymilliárd forintos vagyoni hátrány megtérülését.

A korrupcióval vádolt rendőröket egy másik eljárásban vonták felelősségre.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
A prostitúció azért is hasznos a maffiának, mert könnyű vele értékes kapcsolatrendszerre szert tenni. Mert ugye mennyiből is tart megzsarolni egy-egy ismert embert a viselt dolgaival?
SystemError
Portik ellen vallott, precedens nélküli, hogy ennyi óvadékot megállapítottak itthon(vagyis, hogy egyáltalán óvadék ellenében) és az is precedens nélköli, hogy ennyi óvadék letételét nem vizsgál az ügyészség(a haverok, család letette pacsira). Sokba kerül nekünk Tóni helikoptere, mert ügye Portik miatt van az egész és persze, mert Welsz Tamás szintű adatai lehetnek csak őt nem merik megölni...
Equus
@SystemError: pontosan... ja ... és még vmi... nem osztott a Duce-nak és a sleppnek... voltaképpen ez a legnagyobb bűne. Ha bevonta volna az okosságba don pintért, akkor semmi gondja nem lenne
Grafix69
Szerintem felmentik , ez biztos. Bűnöző volt , nem ítélhetik el úgy mintha ártatlan lenne.
Eladott Ország
kolozsvaros.com/2016/07/14/meg-ezerszer-megbanod-hogy-nem-maradtal-a-tehen-togye-es-a-kapa-nyele-mellett/
Egyik disznóság húzza maga után a másikat, de legnagyobb szerencsétlenségetekre akinek szeme van, látja: bevallott, hivatalos jövedelmetek ellenére hogyan éltek. Nyilvánvaló, hogy Rogán Antal, felkapaszkodott parasztlegény – szerintem még ezerszer megbánja, hogy nem maradt a tehén tőgye és a kapa nyele mellett – életvitele, bemondásra táguló ingatlanai hivatalos jövedelméből nem fedezhetőek. A vagyonbevallás és a vagyonosodási vizsgálat intézményeinek kiüresítése ellenére, vagy éppen azért, mindenhonnan kilóg a lóláb. A mantrák, a félrebeszélések, a másikra mutogatások már legfeljebb a sarokba szorított patkány­effektussal mérhetők. Összegezzük: a Vizoviczki­ birodalom nem működhetett volna éveken keresztül a legmagasabb szintekről jövő támogatás nélkül. A támogatásnak ára volt, ez is nyilvánvaló. Ez nem most derült ki, ezt nyomozati anyagok bizonyítják. Az egyedüli kérdés még mindig az: miért van Rogán Antal szabadlábon? Miért fontosabb Rogán Antalnak, hogy saját ügye tisztázása helyett nyolcadrangú jelentőséggel bíró feladatokra hivatkozva hazudozzon és fenyegetőzzön? Meddig nézi ezt karba tett kézzel az Polt­-Orbán bűnpártoló bizottság? Még hány vallomást kell végighallgatnunk, amíg elérkezettnek látják az időt, hogy vezetőszáron elvezessék ezt a gyáva, korrupt, hisztérikus politikusok szégyenét?
SystemError
@Equus: Az ilyen Csányi, Pintér szintű maffiózók, mint a taxis keresztapa minden rendszeren átívelnek. Nem fog ő befeküdni a Pintérnek, aki biztosította neki a rendőröket...:) Na ebben van egy kis ellentmondás is, de úgy az igazi:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.