Új holdat talált naprendszerünkben egy magyar kutató.

A Hubble és két további űrtávcső adatainak felhasználásával bukkant rá Kiss Csaba kutató a Naprendszer harmadik legnagyobb törpebolygójának holdjára.

Kiss Csaba és kutatótársai a Neptunusz pályáján túl elhelyezkedő Kuiper-öv objektumait vizsgálták a Kepler-űrtávcső mérései alapján, és így fedezték fel, hogy a harmadik legnagyobb ismert törpebolygó, az 2007 OR10 meglepően lassan forog tengelye körül. A kutatók azt gyanították, hogy a jelenség mögött egy eddig ismeretlen kísérőobjektum, vagyis egy hold gravitációs hatása állhat.

Az új égitestet sikeres azonosításában egy másik űrtávcső, a Hubble segített –Wide Field Camera 3 nevű kamerájának archívumában egy év különbséggel két felvételt találtak a 2007 OR10-ről, melyek meggyőzően bizonyították, hogy a két objektum között gravitációs kapcsolat van – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia közleményében.

Az ESA Herschel-űrtávcsövének korábbi méréseinek felhasználásával megbecsülhető volt, hogy egy kb. 240-400 km-es hold kering a nagyjából 1500 km átmérőjű törpebolygó körül.

A 2007 OR10 holdjának felfedezésével világossá vált, hogy a Kuiper-öv törpebolygói esetében a kísérőobjektum jelenléte szinte szükségszerű. “Az a tény, hogy – a Sedna kivételével – az összes törpebolygó körül holdakat találunk, arra utal, hogy amikor ezek az égitestek évmilliárdokkal ezelőtt kialakultak, az ütközések jóval gyakoribbak lehettek. Mindez pedig erős kényszerfeltételeket szab az égitest-keletkezési modellek számára” – mondta el Kiss Csaba.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Óvatosan azokkal a holdakkal. Jön a Mészáros és felvásárolja. Kinevezi családi gazdaságnak és felveszi rá az EU-s támogatást. (Ami ilyenkor nem is olyan visszataszító, hogy plakátolni kelljen ellene.)
CsipkeRózsa
Most előbb az erdőket kell lenyúlniuk.
Sámannus
Szólni kellene egy sámánnak is, foglaljuk le a magyar nemzet nevében. én már faragom is karót amire a táblát tesszük.:-))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.