Csütörtöktől megszűnt a roamingdíj az Európai Unió területén, vagyis mindenki belföldi díjazás alapján telefonálhat. Akadnak azért buktatók.

Csütörtöktől megszűnik az Európai Unió területén a roamingdíj, vagyis mindenki a belföldi tarifák alapján telefonálhat. 

Az Inforádió összeszedte, hogy mikre nem árt figyelni a nagy nekibuzdulásban.

- Az Unió 28 tagállamára érvényes a roamingdíj eltörlése, de például Svájcra nem, Izland, Norvégia, Andorra (!) és Liechtenstein pedig csak később csatlakozik a rendszerhez. 

- Csak szárazföldi szolgáltatásra érvényes, vagyis hajón és repülőn már nemzetközi a tarifa.

- Azok a kedvezmények, amelyek flottán, vagy családon belül biztosítanak ingyenes hívási lehetőséget, azok nem érvényesek más országokban. A hálózaton belüli ingyenesség sem él, az általános belföldi díjat kell megfizetni. Az sem számít azonos hálózatnak, ha ugyanazon szolgáltatót használjuk más országban. 

- Ha vannak lebeszélhető percei valakinek, az viszont érvényes az EU-ban is.

- Ha másik uniós országban működő számot hív az ember, arra nemzetközi hívási díj vonatkozik. 

- Nem minden SIM-kártya használható külföldön.

- Egy éven belül négy hónapnál hosszabb ideig tartó "roamingolás" már nem számít méltányos használatnak, vagyis a tartósan külföldön tartózkodók nem használhatják ki az esetlegesen olcsóbb hazai tarifát külföldön is. Ekkor még nem jön a magasabb számla, mert a szolgáltatónak a pótdíjazás előtt fel kell szólítania a nem méltányos felhasználót, aki még 14 nap alatt ki is mentheti magát.

- A pótdíj a szokásos díjon felül hívásonként nettó 3,2 cent/perc, SMS-küldésnél pedig 1 cent üzenetenként. Az adatforgalomnál nettó 7,7 euró gigabájtonként.

- A korlátlan adatforgalmat nyújtó előfizetéseknél érdemes megkérdezni a szolgáltatónál, hogy érvényes-e külföldön is a korlátlan használat.

- Az ingázókat nem fenyegeti a pótdíjazás veszélye, mert ha a rendszer rögzíti, hogy Magyarországon is rákapcsolódott a hálózatra, akkor az már nem számít roamingnak, akkor sem, ha utána minden nap átviszi a mobiltelefont egy szomszédos országba.

(Címlapi kép: pixabay.com)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Perwool
Állítsuk meg Brüsszelt!
Veszélyes lépést tett. Lenövelték a telefondíjainkat. Ne hagyjuk!
Perwool
Állítsuk meg Brüsszelt!
Veszélyes lépést tett. Lenövelték a telefondíjainkat. Ne hagyjuk!
iluminati
@Perwool: Vicc az hogy nállunk olcsó a telefonálás...Londonból haza 14 Ft/perc dillyal telefonáltam haza roaminggal mobilon
Pálinkás Pál
Mivel nincs roaming díj...elérkezett a külföldi simkártyák ideje!!!
namihami
Amit külön köszönnek a hajléktalanok, munkanélküliek és minimálbéresek, miközben a nyugati országokban történő utazgatásuk és a honi munkájuk kipihenése közben hazaszólnak a családnak. Ők is érzik, hogy ez a jótett mekkora spórolást fog jelenteni a mobilszámlájukon.
Az a réteg, amelyik csalingázik, utazgat, nyaralgat a (egyébként feltehető) minimálbéréből, az észre se fogja venni. A kinndolgozók pedig, általában, márcsak a csevegés hossza miatt is, skype-on tartják a kapcsolatot az itthoniakkal. Ez a pénz csak annak megtakarítás, aki ezt szinte észre se fogja venni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.