Hűtött védőital, óránként legalább öt perc pihenő, a 11-15 órák közti kritikus napszakban árnyék – a nemzetgazdasági tárca szerint erre kell ügyelniük a munkaadóknak a külső munkák megszervezésekor a hőségben.

A hőség idején a munkáltatóknak hűtött védőitalt, rendszeres – óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces – pihenőidőt kell biztosítaniuk a szabadban dolgozó munkavállalók számára, lehetőleg hűvösebb, árnyékos helyen – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkavédelmi főosztálya.

Az MTI-hez eljuttatott felhívásban az NGM kiemelte: a munkát úgy kell megszervezni, hogy a dolgozók felváltva, rövid ideig tartózkodjanak a tűző napon, illetve a kritikus napszakban, 11-15 óra között lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos munkahelyen dolgozzanak.

Azt tanácsolják, hogy a dolgozók lehetőleg könnyű, világos színű és lazán viselhető ruhában végezzék feladataikat, igyanak sok vizet még akkor is, ha nem szomjasak, és kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú italok fogyasztását.

A zárt munkahelyeken a légtechnikai berendezések, klímaberendezések hatékonyságát a megszokottnál gyakrabban kell ellenőrizni, tisztítani, fertőtleni – hívják fel a figyelmet.

A munkavédelmi hatóság fokozott figyelmet fordít a munkavédelmi ellenőrzéseken a hőségriasztások idején a fokozottabb megterhelésnek kitett munkavállalók egészségének és biztonságának védelmére.

Az NGM közölte: a munkavédelmi főosztály által működtetett Munkavédelmi Tanácsadó Szolgálat tájékoztatást nyújt az ingyen hívható 06 80 204 292 zöldszámon, e-mailben pedig a [email protected] címen lehet információt kérni.

(MTI)

(Címlapi kép: pixabay.com)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
És azokkal mi van, akik könnyűszerkezetes épületben dolgoznak, a munkáltatójuk elfelejtett klímaberendezést telepíteni és néhány nyitható tetőablakon ömlik be a forróság. A dolgozók mozgásban vannak a földön és a magasban, a 12 órás munkaidejükből pedig csak a 2x fél óra nem fizetett pihenőidejüket tölthetik klimatizált helyiségben.
nezelodo
Isteni szerencse, hogy a minisztériumi korifeusok a sok sok év kemény, termelőmunkában szerzett tapasztalatuk alapján megvédik a dolgozókat, csak az a fránya nagyvezír ne dicsekedne folyton a "nálunk legolcsóbb" munkaerővel, mert ez az álszent lózugos védelem, és a bérezés mértéke üti egymást.
emerencia
Felkerült a Katasztrófavédelem honlapjára a hűtött helyiségek listája:
www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/lakossag/hoseg/klimatizalt_helyisegek_listaja_2017.xls

Kéretik a listát fenntartással kezelni mert előfordulhat, hogy az adott intézményben csak az irodákban és egyes belső helyiségekben van légkondi! Az enyhet kereső betérő halandó pedig a nyilvános térben izzadhat az ottani dolgozókkal együtt.
Desischado
Kiváncsi lenék rá, hogy ez a közmunkásokra is vonatkozik?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.