Szijjártó Péter telefonon beszélt arról Izrael budapesti nagykövetével, hogy Horthy tevékenységéhez pozitív és negatív időszakok is tartoznak.

A külgazdasági és külügyminiszter szombaton telefonon biztosította Izrael budapesti nagykövetét, hogy a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben. Szijjártó Péter az MTI-nek elmondta: Jószéf Amranival tudatta, Horthy Miklós kormányzó tevékenységéhez pozitív és kiemelkedően negatív időszakok is tartoznak.

A miniszter az MTI-vel közölte: a nagykövetnek elmondta, hogy amikor Orbán Viktor kormányfő Horthy Miklóssal kapcsolatos álláspontját ismertette, akkor világosan fogalmazott.

A miniszterelnök június 21-én a megújult Klebelsberg-kastély ünnepélyes átadásán többek között azt mondta, néhány kivételes államférfiúnak, köztük Horthy Miklósnak köszönhető, hogy az elvesztett világháború, a vörös terror 133 napja és a trianoni diktátum roppant súlya alatt "mégsem temetett maga alá minket a történelem".

A történelmi tényeket tiszteletben kell tartani. Márpedig a történelmi tények úgy szólnak, hogy Horthy Miklós tevékenységéhez pozitív és ugyanakkor kiemelkedően negatív időszakok is tartoznak – mondta Szijjártó Péter.

A külügyminiszter "kétségtelenül pozitív" momentumnak nevezte Horthy Miklós munkásságában azt, hogy érdemeket szerzett Magyarország talpra állításában az első világháború után.

Ugyanakkor a kiemelkedően negatív és a történelmi bűn kategóriájába tartozik, hogy esküjével ellentétben nem védte meg a magyar nemzet részét képező magyar zsidóságot. A történelmi bűn kategóriájába tartozik, hogy hivatali ideje alatt a magyar zsidóságot diszkrimináló jogszabályok születtek, és több százezer magyar zsidó vált a holokauszt áldozatává – mondta Szijjártó Péter.

A miniszter kijelentette: ezek olyan történelmi bűnök, amelyeket relativizálni nem lehet.

A történelmi tényeket egytől-egyig tiszteletben kell tartani, akkor is, ha pozitívak, akkor is, ha a bűn kategóriájába tartoznak, még akkor is, ha ugyanazon személyhez kötődnek – mondta.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben.

"Kormányunk azon európai kormányok közé tartozik, amelyek a legtöbbet tették az antiszemitizmussal szemben. Amíg Magyarországnak ez a kormánya van, addig a magyarországi zsidóság biztos lehet abban, hogy a kormány minden tekintetben megvédi" – fogalmazott.

A külügyminiszter emlékeztetett, hogy az első Orbán-kormány 2000-ben hozott döntést a holokauszt emléknap létrehozásáról.

"Nem véletlen, hogy ez a kormány helyezte a legtöbb hangsúlyt a holokauszt történelmének oktatásával kapcsolatos kérdésekre" – mondta, megjegyezve, folyamatosan együttműködnek a zsidó szervezetekkel.

Szijjártó Péter kiemelte: "a jövőben is megvédjük a hazai zsidóságot minden esetleges antiszemita szándékú támadástól, vagy bármely olyan kísérlettől, amely a magyarországi zsidóságot veszélyeztetné vagy diszkriminálná".

(MTI)

(Címlapi kép: Külgazdasági és Külügyminisztérium/Szabó Árpád)

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

staro2
Horthy Miklós tevékenységéhez pozitív és ugyanakkor kiemelkedően negatív időszakok is tartoznak – mondta Szijjártó Péter.
Ahogy az egyik ismerősöm mondta ,miután elvált a feleségétől:
Ordas nagy kurva volt de félévente nagyon jó pacalt főzött.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@quadrocopter: Ne feledd ,,ellentengernagy,, volt meg ,,lovastengerész,, Apám szerint meg egy igazi tetű, a papírtalpú csizma, meg a ,,nyári szerkó,, miatt a Kárpátokban!!!
nezelodo
@papa.49: Nagy amatőr volt, már a Szent István csatahajó parancsnokaként. Ilyen "bravúr" után egyetlen országban sem lett volna kiemelkedő államférfi, pedig megfejelte még hatalmas emberveszteséget okozó "hőstettel". Na persze nagyságát azok fényezik akik ennek a középszernek még a közelébe sem jutnak csak szájhősködéssel.
Nessy
Orbánék már a korrupció ellen is zéró toleranciát hirdettek! Az eredményt ismerjük!
papa.49
@nezelodo: Ha jól tudom az első útján mindjárt ki is lőtték, az Adrián...
Hogy ez miért nem veszett oda???
nezelodo
@papa.49: Azért nem veszett oda, mert a lova tudott úszni, a monarchia tengerészeténél előírás volt az úszni tudás.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.