A Kúria májusban alkalmazta először azt az új szabályt, amely szerint eleve élet elleninek kell tekinteni az éjszaka elkövetett, személy elleni támadásokat – írja a mno.hu

Kónya István, a Kúria elnökhelyettese nyilatkozott a Magyar Nemzetnek a jogos védelmi helyzet mai szabályairól, amelyek láthatóan nemcsak a laikusok számára zavarosak, de az alsóbb bírósági szinteken is sokféle döntést eredményeznek.

A konkrét ügyről a legfelsőbb bírói fórum tisztségviselője a következőket mondta el:

Az eset lényege, hogy egy község utcájában éjszaka a hazafelé tartó terheltet egy másokkal korábban konfliktusba keveredett fiatalember ok nélkül, váratlanul, hátulról megrúgta, majd amikor az megfordult, ököllel arcon ütötte, és további tettlegességgel fenyegette. Ekkor a megtámadott kést rántott, és mellkason szúrta támadóját, amitől az rövid idő alatt, kórházba szállítás közben meghalt. A megtámadott férfi előtte sem a szóváltásban, sem a tettlegességben nem vett részt, és minden, a helyszín közelében történt nézeteltéréstől elhatárolta magát.

Kónya emlékeztetett arra, hogy éjjel fél 2 és 2 között érte személy elleni támadás. A nem jogerős bírósági ítéletek belementek abba a képtelenségbe, hogy megpróbálták megmagyarázni, hogy az éjszaka miért nem éjszaka. Az egyikben született egy nagyon mesterkélt indoklás a látási viszonyokról, és arról, hogy volt közvilágítás. Viszont a közvilágítás működése a napszak tényszerűségét nem befolyásolja.

A megváltoztatott ítéletek indokolásai tévesen az arányosságot is fejtegették, amelyre a hatályos szabályozás mellett törvényes lehetőség már nem volt – mondta a magas beosztású bíró.

Az ügyben több, egymással olykor ellentétes ítélet született. Kónya megjegyezte:

Egy ügyben egy ítélet létezik, mégpedig a jogerős, függetlenül attól, hogy az ügy hány bírósági szintet járt meg. Ezt az ügyet a Kúria felülvizsgálati eljárásban a legmagasabb szinten zárta le. Előtte két eljárásban a törvényszék és az ítélőtábla járt el. A Kúria a terhelt javára bejelentett ügyészi felülvizsgálatot találta alaposnak, és hozott a törvénynek megfelelő felmentő ítéletet. Az alsóbb bíróságok büntethetőségi akadályt el nem ismerő döntései olyan joggyakorlatot és szemléletet tükröznek, amelytől el kell szakadni. Nehezíti a szemléletváltást, hogy a hozzáférhető jogmagyarázatok jelentős része egy korábbi ítélkezési gyakorlathoz igazodik

- nyilatkozta a Kúria elnökhelyettese.

A terjedelmes interjú további részletei itt olvashatóak.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
@karma1: Ha délután 2-kor mászik be valaki az ablakodon, hogy kiraboljon, és rád támad, akkor nem szúrhatod le! Na! Este 11-ig várjatok a betörővel, akkor már leszúrhatod. :)

Hát, lesz itt gyilkolászás rendesen, ha ez elterjed.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
Ez eddig is törvény volt minden magáraadó országban.
Remélem azt is bevezetik, hogy ez ne csak személyi támadásra szóljon hanem magánterületháborgatásra is.
szep napot
Es nappal mi van??? Ez azt jelenti, hogy okt.29 en amikor atallitjuk az orat, 1 oraval hosszabb ideig olhetjuk meg tamadonkat.
a helység kalapácsa
Sajnos, a magyar, mostanra már nyilvánvaló beteg gondolkodásmódot figyelembe véve, el tudom képzelni a következő szituációt:
"Gyere be barátom." - invitálja az embertársát a vérgeci büdös magyar paraszt, őt, vagy valaki mást, aztán leöli, mint a disznót. Már délelőtt beinvitálja, és leülte, de vár estig, és azt mondja, hogy éjjel tört be hozzá.
Gyűlölöm a magyar vér primitív gondolkodásmódot.

De tényleg a kiskapuk határozzák meg a magyarok gondolkodásmódját, és nem a nem szabályozott, csak természetes becsületesség?
Lopj, csalj, hazudj, szerezz meg mindent, amit nem szégyellsz mindenkin átgázolva,, paráználkodj, ölj.

Nem tudom, hogy ez a nyelvünkből adódó primitív gondolkodásmód eredménye-e, de egyre valószínűbb, hogy ez az.

Jó lesz elmenni innen, és más nyelven, más közösségben, máshogy gondolkodni.
A magyar nyelv szép, kifejező, de a gondolkodásmódja mordori.
Kis idő, és én meg nem szólalok ezen a mordori nyelven!

Véletlenül ideszülettem, de már nem kell tőletek semmi - látva évtizedeken keresztül, hogy hová vezet ez bullshit csűrés-csavarás, és hogy hová vezet.
Diktatúrából a féldiktatúrába - persze valamiféle teret engedve, hogy ne érezd magad teljesen rosszul, és csúsztatva, beleidomulva elfogadd az állami terrort.

Hány embert öltek meg, butítottak el, üldöztek el a "terroristák" Magyarországon, és hány embert öl meg, butít el, üldöz el a magyar kormány folyamatosan - ami elvileg értünk van?

És még mindig nem akadsz ki!!!

Jó lesz elmenni innen.
Csizmás Kond
@a helység kalapácsa: na látod az ilyen ganajoknak mind te ez is eszébe jut...
qxy
Ha ez igaz akkor titokba meghívnák egy két politikust egy nagyszabású eszem iszom, két csók közt egy röpke gyömöszre és nem árulom el hogy el fogom felejteni hogy meg vannak híva és mivel nem emléxem, csak arra hogy rám támadtak, így már nem is baj ha bele estek abba a gödörbe ami nekik volt ásva.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.