A Kúria májusban alkalmazta először azt az új szabályt, amely szerint eleve élet elleninek kell tekinteni az éjszaka elkövetett, személy elleni támadásokat – írja a mno.hu

Kónya István, a Kúria elnökhelyettese nyilatkozott a Magyar Nemzetnek a jogos védelmi helyzet mai szabályairól, amelyek láthatóan nemcsak a laikusok számára zavarosak, de az alsóbb bírósági szinteken is sokféle döntést eredményeznek.

A konkrét ügyről a legfelsőbb bírói fórum tisztségviselője a következőket mondta el:

Az eset lényege, hogy egy község utcájában éjszaka a hazafelé tartó terheltet egy másokkal korábban konfliktusba keveredett fiatalember ok nélkül, váratlanul, hátulról megrúgta, majd amikor az megfordult, ököllel arcon ütötte, és további tettlegességgel fenyegette. Ekkor a megtámadott kést rántott, és mellkason szúrta támadóját, amitől az rövid idő alatt, kórházba szállítás közben meghalt. A megtámadott férfi előtte sem a szóváltásban, sem a tettlegességben nem vett részt, és minden, a helyszín közelében történt nézeteltéréstől elhatárolta magát.

Kónya emlékeztetett arra, hogy éjjel fél 2 és 2 között érte személy elleni támadás. A nem jogerős bírósági ítéletek belementek abba a képtelenségbe, hogy megpróbálták megmagyarázni, hogy az éjszaka miért nem éjszaka. Az egyikben született egy nagyon mesterkélt indoklás a látási viszonyokról, és arról, hogy volt közvilágítás. Viszont a közvilágítás működése a napszak tényszerűségét nem befolyásolja.

A megváltoztatott ítéletek indokolásai tévesen az arányosságot is fejtegették, amelyre a hatályos szabályozás mellett törvényes lehetőség már nem volt – mondta a magas beosztású bíró.

Az ügyben több, egymással olykor ellentétes ítélet született. Kónya megjegyezte:

Egy ügyben egy ítélet létezik, mégpedig a jogerős, függetlenül attól, hogy az ügy hány bírósági szintet járt meg. Ezt az ügyet a Kúria felülvizsgálati eljárásban a legmagasabb szinten zárta le. Előtte két eljárásban a törvényszék és az ítélőtábla járt el. A Kúria a terhelt javára bejelentett ügyészi felülvizsgálatot találta alaposnak, és hozott a törvénynek megfelelő felmentő ítéletet. Az alsóbb bíróságok büntethetőségi akadályt el nem ismerő döntései olyan joggyakorlatot és szemléletet tükröznek, amelytől el kell szakadni. Nehezíti a szemléletváltást, hogy a hozzáférhető jogmagyarázatok jelentős része egy korábbi ítélkezési gyakorlathoz igazodik

- nyilatkozta a Kúria elnökhelyettese.

A terjedelmes interjú további részletei itt olvashatóak.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
@karma1: Ha délután 2-kor mászik be valaki az ablakodon, hogy kiraboljon, és rád támad, akkor nem szúrhatod le! Na! Este 11-ig várjatok a betörővel, akkor már leszúrhatod. :)

Hát, lesz itt gyilkolászás rendesen, ha ez elterjed.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
Aha,... Ha tehat a kertembe nyar vegen valaki be akar kolbaszolni, es en - egyedul elokent - ugy vedem magamat meg a kertemet, hogy aramot vezetek a keritesbe , es ez agyonb@ssza a behatolot, akkor este 8-kor meg meghurcolhatnak erte, de ha az illeto este 11 utan teszi ezt, es az aram megoli, akkor teljesen jogszeru, amit tettem...
(Megjegyzem: a keritesre ki van irva, hogy ne probaljak megerinteni, mert aram van belevezetve, ez a tabla 24/7 kint van.)
Hat nem hiszem, hogy en vagyok a hulye...
Ez a kerdes meg mindig elegge ingovanyos, - mi szamit jogos onvedelemnek es mi szamit onbiraskodasnak? Ez orokke kerdeses volt. Ezutan sem lesz jobban megitelheto a kerdes.
Linnax
Csak este kapcsold rá az áramot, és reggel pedig ki.
Pálinkás Pál
@karma1: azért nem csalódtam benned...a törvény a személy elleni éjszakai támadásról szól,nem arról ki sétálgat a kertedben..
karma1
@Pálinkás Pál: Az csak egy pelda volt, es te is nagyon jol erted, mirol szol a dolog... Onbiraskodas vagy onvedelem... Mikor nyilvanul peldaul a cikkben leirt eset onvedelemnek, es nem onbiraskodasnak?
Es mi koze van ehhez a napszaknak?
nemkati
@karma1: Ha délután 2-kor mászik be valaki az ablakodon, hogy kiraboljon, és rád támad, akkor nem szúrhatod le! Na! Este 11-ig várjatok a betörővel, akkor már leszúrhatod. :)

Hát, lesz itt gyilkolászás rendesen, ha ez elterjed.
karma1
@nemkati: Errol pampogtam, csak eppenseggel nem mindenki erti a peldalodzasomat olyan ecceruen, mint Te,...:o)))))
karma1
@Pálinkás Pál: SENKI ne setaljon a kertemben, aki a keritesen atugrik - se delutan kettokor, se ejjel egykor, felfogod vegre, hogy mirol irok?
Szamomra ez azt jelentene, - mert egyedul elek egy kertes hazban - , hogy nem tudom maskepp megvedeni MAGAMAT (nem az uborkat meg a petrezselymet a kertemben !) az orvul betolakodo alakokra, csak ha aramot vezetek a keritesbe. Ha delutan kettokor maszik at a keritesen a betoro, mert azt hiszi, hogy en az orvosnal uldogelek orakig, es a keritesben az aram agyonvagja, akkor az emberolesnek minosul es en gyilkossa valok, de ha ugyanez a faszi ejjel egykor maszna be ugyanott, akkor onvedelembol tettem, nem jarnak el ellenem.
Nem erzed a kulonbseget?
Kar. Pedig van...
karma1
@nemkati: Csillagom, 152 centi vagyok, nem valoszinu, hogy egy telefonfulke meretu betoro eselyt hagyna nekem arra, hogy a csontozokesemet megkeressem a konyhaban, tudod? Nekem biztosan mast kellene kitalalnom a sajat vedelmemre.
A rendorsegtol senki ne szamitson semmifele vedelemre, mert ezert ok a kisujjukat sem mozditjak meg - ez ugyanis csak kiadas a rendorsegnek, de bevetel nincs, es esetleg a rendor meg is serulhet intezkedes kozben.
Tehat akkor a torveny inkabb ramhagyja, hogy hogyan vedem meg magamat, ha belevagom a nagykest, akkor eszerint a torveny szerint ESETLEG nem kell tartanom attol, hogy gyilkosnak tekintenek, hanem csak meg-onvedtem magamat...
Senki semmiert nem akar mar semmilyen felelosseget sem vallalni...
karma1
@Pálinkás Pál: Meg az a szerencse, hogy nem elek egyedul, es nem kell ilyen szar kozbiztonsagban elnunk...
A villanypasztor csak a birkainkat tartja kordaban...
nemkati
@karma1: Pedig állítólag őriznek és védenek. Valakit/valamit. Valakitől/valamitől.
karma1
@nemkati: Gondolom ejjel-nappal a Cinege utcai villat, oszt jonapot...:o))))
Holnap fogunk venni egy zarat a lanyomek hazara, (ma kert meg ra), mert kb. 2 honapja elhunyt a kutyusuk, aki elriasztotta volna a rossz-szandeku embereket, ugyanis ok egyaltalan nem zarjak a hazukat. (Errefele nagyon sokan ugyanigy tesznek, az autok ablaka is le van tekerve a kozert elott a parkoloban - soha nincs lopas vagy autofosztogatas. Egyszeruen ilyen tipusu bunozes nincs, foleg itt delen).
Most is csak azert kell venni egy komplett zarat, mert valami eltort a kilincsben (egy rugo) es attol tartanak a lanyomek, hogy vagy vegleg bezarodik az ajto, vagy a huzat kivagja, amikor nibncsenek otthon. Az meg eleg kellemetlen, mert most tel van, es nagyon hideg...:o)))
karma1
@nemkati: Szam szerint nem olyan hideg, mint otthon, de ha itt pl. - 3-4 fok van, akkor azt kb. - 10-14-nek erzed, miutan tegnap pl. 94 %-os volt a paratartalom.
Kanikula sincs, de az eletem legmelegebbnek tuno ejszakajat itt eltem meg, pedig a homero csak 26 fokot mutatott. Alig lehetett tulelni, megint csak a paratartalom nagysaga miatt.
Nekunk telen nemcsak a vegyestuzelesu kalyha megy, hanem a dehumidifier is, ami a levegobol kiszedi a vizet. Nekunk 3 ilyen mukodik a hazban, mindegyiknek 12 literes az edenye, es azok 2-3 nap alatt telnek meg...Ha nem mennenek, akkor alig lehetne kifuteni a lakast. Az ablakokon pedig szimpla uveg van, ami nem jo, de igy epitkeztek...:o))
karma1
@nemkati: Ja, ki szoktak irni azt is a homeros hofok melle, hogy Te azt a homersekletet hany foknak ERZED (ezt az erteket a paratartalommal kombinalva szamoljak ki). Mondjak, hogy -2 fok, de Te -8-nak erezheted ma, mert nagyon magas a levego paratartalma...:o)))
justhpeter
Csoda, hogy egy hülye rendszerben a Kúria is megbolondul ?
karma1
@nemkati: Dehogynem...:o))) Minden nap 4 evszak. Viszont a muskatlim EGESZ EVBEN nyilik...:o)))) A ho alatt is nyilik! ...:o)))) (Meg az arvacska, kankalin is...)
Nagyon jol meg lehet szokni, hogy minden napjan az evnek minden udezold...:o)) (Ho is csak legfeljebb 24 oraig van, 1-3 centi...:o))))
1magyar
Ezt bizony a fideszéknek köszönhetjük, hogy végre nem a betörő és támadó az első, hanem a saját életét védő ember.
Ez egy jó törvény és a kúria is jól alkalmazta.
quadrocopter
Alakul ez, mert miért kéne megvárnia a sértettnek, hogy nyomorékká verje a tetű és csak azután b***hatja fejbe egy téglával a támadót, feltéve, ha még képes mozogni?
Pálinkás Pál
@karma1: Te nem tudod értelmezni...az hogy valaki beugrik a kerítéseden,nem minősül személy elleni támadásnak...!!!Ha pofánvág,utána éjjel nyugodtan leszúrhatod,ezek szerint...
Pálinkás Pál
@karma1: Ha a véleményemre vagy kíváncsi...aki mást megtámad azt nyugodtan agyon lehetne lőni...de sajna nem én hozom a törvényeket...Legyen az akár fényes délben..de ilyen törvény nem lesz,mert akkor rohamosan fogyna hazánkban egy bizonyos kisebbség!!
Csizmás Kond
Ez eddig is törvény volt minden magáraadó országban.
Remélem azt is bevezetik, hogy ez ne csak személyi támadásra szóljon hanem magánterületháborgatásra is.
szep napot
Es nappal mi van??? Ez azt jelenti, hogy okt.29 en amikor atallitjuk az orat, 1 oraval hosszabb ideig olhetjuk meg tamadonkat.
a helység kalapácsa
Sajnos, a magyar, mostanra már nyilvánvaló beteg gondolkodásmódot figyelembe véve, el tudom képzelni a következő szituációt:
"Gyere be barátom." - invitálja az embertársát a vérgeci büdös magyar paraszt, őt, vagy valaki mást, aztán leöli, mint a disznót. Már délelőtt beinvitálja, és leülte, de vár estig, és azt mondja, hogy éjjel tört be hozzá.
Gyűlölöm a magyar vér primitív gondolkodásmódot.

De tényleg a kiskapuk határozzák meg a magyarok gondolkodásmódját, és nem a nem szabályozott, csak természetes becsületesség?
Lopj, csalj, hazudj, szerezz meg mindent, amit nem szégyellsz mindenkin átgázolva,, paráználkodj, ölj.

Nem tudom, hogy ez a nyelvünkből adódó primitív gondolkodásmód eredménye-e, de egyre valószínűbb, hogy ez az.

Jó lesz elmenni innen, és más nyelven, más közösségben, máshogy gondolkodni.
A magyar nyelv szép, kifejező, de a gondolkodásmódja mordori.
Kis idő, és én meg nem szólalok ezen a mordori nyelven!

Véletlenül ideszülettem, de már nem kell tőletek semmi - látva évtizedeken keresztül, hogy hová vezet ez bullshit csűrés-csavarás, és hogy hová vezet.
Diktatúrából a féldiktatúrába - persze valamiféle teret engedve, hogy ne érezd magad teljesen rosszul, és csúsztatva, beleidomulva elfogadd az állami terrort.

Hány embert öltek meg, butítottak el, üldöztek el a "terroristák" Magyarországon, és hány embert öl meg, butít el, üldöz el a magyar kormány folyamatosan - ami elvileg értünk van?

És még mindig nem akadsz ki!!!

Jó lesz elmenni innen.
Csizmás Kond
@a helység kalapácsa: na látod az ilyen ganajoknak mind te ez is eszébe jut...
qxy
Ha ez igaz akkor titokba meghívnák egy két politikust egy nagyszabású eszem iszom, két csók közt egy röpke gyömöszre és nem árulom el hogy el fogom felejteni hogy meg vannak híva és mivel nem emléxem, csak arra hogy rám támadtak, így már nem is baj ha bele estek abba a gödörbe ami nekik volt ásva.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.