Vasárnap rendezik meg a 32. a Wizz Air Budapest Félmaratont, melyre 15 ezer indulót várnak a szervezők, emiatt rengeteg forgalomkorlátozás lesz.

A félmaratonra a szervező Budapest Sportiroda (BSI) közlése szerint 10 500 egyéni nevezés érkezett, párban ezer, míg trióban 700 csapat lesz ott a verseny rajtjánál. Az eseményre 903 magyar településről érkeznek és 2500 külföldi sportember is neki vág a távnak.

A Budapest Félmaraton hagyományosan, a táv országos bajnoksága is lesz egyben. Az ob-ra 54 férfi és 38 női atléta nevezett, köztük a címvédő Józsa Gábor és Kácser Zita.

Félmaraton miatt lezárják a fél fővárost

(Fotó: Pixabay, cc0)

A félmaratoni verseny 9 órakor indul a Városligetből, ahol Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, illetve Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes lövik el a startot. A miniszter ezt követően maga is nekivág a 21,097 kilométeres távnak.

A futóverseny miatt lezárások lesznek a Városliget, az Andrássy út–József Attila utca–Széchenyi tér–Lánchíd útvonal, a budai alsó rakpart, a pesti alsó rakpart, az Attila út, a Lánchíd és a Szabadság híd, a Nyugati téri felüljáró, valamint a Váci út, a Bajcsy-Zsilinszky út és a Dózsa György út egy-egy részén. A forgalomkorlátozások miatt számos közösségi közlekedési járat forgalma módosul.

A futóverseny útvonala: Olof Palme sétány–Hősök tere–Andrássy út–József Attila utca–Széchenyi István tér–Lánchíd–Clark Ádám tér–Lánchíd utca–Apród utca–Attila út–Alagút utca–Clark Ádám tér–Fő utca–Jégverem utca–Bem rakpart–Halász utcai lehajtó–Budai alsó rakpart–Pázmány Péter sétány–Műegyetem rakpart–Szent Gellért tér–Szabadság híd–Fővám tér–Közraktár utcai lehajtó–Pesti alsó rakpart–Széchenyi István téri felhajtó–Széchenyi István tér–József Attila utca–Bajcsy Zsilinszky út–Nyugati téri felüljáró–Váci út–Westend melletti út–Lehel út–Dózsa György út–Hősök tere–Olof Palme sétány. A futóverseny útvonalát a mezőny elhaladása idejére időszakos lezárások, forgalomkorlátozások kísérik.

Lezárják a közúti forgalom elől továbbá

a Pesti alsó rakpartot 7:00 és 11:20 között,

a Budai alsó rakpartot a Margit hídtól a Rákóczi hídig 8:00 és 10:00 között,

a Hősök terét 8:50 és 12:00 között,

az Andrássy út–József Attila utca–Széchenyi István tér–Lánchíd útvonalat 8:50 és 9:50 között,

az Attila utat 9:15 és 10:05 között,

a Szabadság hidat és a Közraktár utcai lehajtót 9:30 és 11:00 között,

a Bajcsy-Zsilinszky utat, a Nyugati téri felüljárót, valamint a Váci utat a Nyugati tértől a Ferdinánd hídig 9:50 és 11:30 között, továbbá

a Dózsa György utat a Lehel utca és a Hősök tere között 9:55 és 11:50 között.

Változások lesznek a közösségi közlekedésben is. Az M1-es metró a futóverseny rajthelye, a Városliget kényelmesebb és gyorsabb megközelítése érdekében a reggeli és délelőtti órákban, ha az utasforgalom indokolja, a megszokottnál sűrűbben indul.

A 2-es villamos várhatóan 9:40 és 11:20 között rövidített útvonalon, a Közvágóhíd H végállomástól a Boráros tér H megállóhelyig visz utasokat. Innen a Szent István körút felé a 15-ös vagy a 115-ös busszal érdemes továbbutazni, a Jászai Mari tér pedig a 4-es vagy a 6-os villamossal közelíthető meg.

A 4-es és a 6-os villamos várhatóan 9:05 és 9:35 között három szakaszon, megosztva közlekedik:

A dél-budai végállomásától a Blaha Lujza tér M megállóhelyig;

a Blaha Lujza tér M és a Király utca/Erzsébet körút megállóhely között egy villamosszerelvény közlekedik oda-vissza;

a Széll Kálmán tér M végállomástól az Oktogon M megállóhelyig visz utasokat a nagykörúti villamos.

Ebben az időszakban az Oktogon csomóponton gyalogosan sem lehet átjutni.

Módosított útvonalon jár majd az 5-ös, a 9-es, a 15-ös és 115-ös, a 16-os és 16A-s busz, a 19-es, a 41-es, 47-es és 49-es villamos, az 56-os villamospótló busz, a 20E, a 30-as, 30A és 230-as autóbusz, a 70-es, 72-es, 73-as, 75-ös, 78-as és 83-as trolibusz, a 105-ös és a 178-as busz.

A részletes forgalmi változásokat a BKK honlapján lehet megtekinteni.

(Inforádió)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
Sok rohadt futóbolond...miért nem a zöldben futkároztok!!!Már hánynak az emberek ha a futásra gondolnak,mindennek megvan a maga helye,ennek nem a város!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.