Az ellenzéki oldalon hosszú hónapok, évek óta visszatérő kérdés, hogy vajon megvalósul-e újra a nagy ellenzéki összefogás. Vagyis hogy 2014-hez hasonlóan közös listán indulnak-e a balos pártok minden elvi fenntartásukat alárendelve annak, hogy legyőzzék Orbán Viktort. A Kantar–Hoffmann (TNS) piackutató cég által végzett kutatásban közel ezer olyan választót kérdeztek meg, akik LMP-, Együtt-, Momentum- vagy Párbeszéd-szavazók, vagy akiknek az átlagnál szimpatikusabbak az új, kisebb pártok. Vagyis nem az összes magyar választó véleményét, hanem az úgynevezett új pólus potenciális szavazóinak álláspontját tükrözi a felmérés (ez az összes szavazó nagyjából 10-15 százaléka lehet).

Forrás: index.hu
Feltöltő: Béla333
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Lehet csurni csavarni, de csak egy osszefogas tudja elzavarni ezt a rablobandat a nyakunkrol.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Béla333
Lehet fantázia ebben az új pólus nevű szövetségben...

"Az Indexhez is eljutott felmérés szerint az új ellenzék pártjainak támogatói és szimpatizánsai körében a legnépszerűbb párt az LMP (33%), utána következik az Együtt (16%), a Momentum (11%), a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (8%), majd a Párbeszéd (7%). Az új ellenzéki pártok szimpatizánsainak 4 százaléka nem válaszolt a pártpreferencia-kérdésre, és 21 százalék volt a bizonytalanok aránya."
karma1
Erdekesek ezek a felmeresek.
Mit ad Isten, hogyha az Egyutt keri fel felmeresre a jelzett ceget, akkor o azt becsulettel el is vegzi, es milyen erdekes - a fenti eredmenyeket hozzak ki...

En is mutatok most egyet - ezt is valaki felmerte:

www.facebook.com/ronaisandor/photos/a.247400838749855.1073741829.246722998817639/874727222683877/?type=3&theater
Béla333
@karma1: 10.32
Ez a Rónai felmérést csinált, vagy lehetett bárkinek szavazni?
Mert ugye alapvetően más az egyik is és a másik is!
karma1
@Béla333: Nem o csinalta, ez valamilyen blog felmerese volt, tehat akarki szavazhatott.,
eszegfu
"... kutatásban közel ezer olyan választót kérdeztek meg, akik LMP-, Együtt-, Momentum- vagy Párbeszéd-szavazók, ..." -- mégis honnan tudták? először megkérdezték az embereket, hogy kire szavaznának és csak utána jöttek a felmérő kérdések? Ha ez igy történt, akkor szinte természetes, hogy ez az eredmény jött ki, mivel nem kérdeztek fideszes, vagy mszp-st.
karma1
@eszegfu: Jeee,,, Tudtam, hogy valami nem kerek, de Te le is irtad...:o))))
Béla333
@eszegfu: 10.56
Igen, szerintem pontosan így történhetett, hiszen a cikk szerint ezeknek az embereknek a véleményére voltak kíváncsiak a felmérők. Ahogy a cikkben is szerepel:

" Vagyis nem az összes magyar választó véleményét, hanem az úgynevezett új pólus potenciális szavazóinak álláspontját tükrözi a felmérés (ez az összes szavazó nagyjából 10-15 százaléka lehet)."
eszegfu
@Béla333: Akkor valamit nem értek: pontosan tudták, hogy milyen pártszimpatizánsok, akkor mi a csudáért kellett ez a "kutatás"? Milyen "álláspontjukra" voltak kiváncsiak... számomra ez a cikkből elég homályos volt. Vagy csupán a 4 párt közül melyik a számukra a legszimpatikusabb, ezt akarták tudni? Továbbgondolva... nem hiszem, hogy ezen felmérés bármilyen támpontot is adhat arra, hogy kivel igen, vagy kivel ne kössenek szövetséget... ha mégis igy lenne, akkor ez a pártok számára "parancsot" is jelentene... nem vagyok benne biztos.
Béla333
@eszegfu: 11.17
Már bocs, de el kellene olvasni a cikket, ott minden kérdésedre választ találsz:

"Ebben az ellenzéki klímában az Együtt úgy döntött, rendel egy kutatást arról, hogy a potenciális szavazóbázisa, vagyis az MSZP–DK-ra ráunó balos szavazók melyik pártokat, politikusokat szeretik a legjobban, és egyáltalán mi a véleményük a lehetséges összefogásról."
eszegfu
@Béla333: Elolvastam többször is, de még mindig homály az "igazi" cél! Az "MSZP-DK-ra ráunó szavazók" szerintem már a 4, itt felsorolt pártok szimpatizánsai, tehát őket "szeretik" a legjobban, ezért feleslegesnek találom ezt a felmérést. Arra meg nem válaszoltál, hogy ha az derülne ki, hogy kivel szeretnének szövetségre lépni, vagy kivel nem, akkor ez a pártok számára "parancsot" is jelent...szerinted? Az sem ártott volna, ha egy kérdőivet is láthattunk volna, nem pedig egy ujságirói "összefoglalót".
Yoda69
Lehet csurni csavarni, de csak egy osszefogas tudja elzavarni ezt a rablobandat a nyakunkrol.
Béla333
@eszegfu: 11.36
"A pártpreferencia mellett megmérték, melyik párt mennyire rokonszenves, illetve elutasított ebben a szavazói rétegben."

Egy szakembernek biztosan többet mondanak az adatok.
Alapvetően nem arról szólt szerintem az egész, hogy ki melyik pártot szeretné, hanem hogy az egyik párt szimpatizánsa mennyire tudja elfogadni, vagy éppen mennyire utasítja el a másik pártot/politikusát.
Ez csak az "új pólus"-nak nevezett kis pártok esetleges összefogásának a lehetőségéről ad infót a hozzá értőnek.
Szerintem!
Béla333
@eszegfu: 11.36
"Az új ellenzéki szavazók 76 százalékának „nagyon ellenszenves” vagy „inkább ellenszenves” a Fidesz, ugyanez a szám a Jobbik esetében 67 százalék, az MSZP esetében 66 százalék, a DK esetében pedig 62."

Ez például pontosan azt igazolja, amiről én is írogatok már mióta: én semmiféle olyan szövetséget nem támogatok, amiben az MSZP és Gyurcsányék részt vennének.
1000 és egy oka van, írtam már ezekről eleget.
Béla333
@eszegfu: 11.36
Mert hogy itt van a lényege a felmérésnek:

"A kutatás rákérdezett arra is, hogy mit gondolnak ezek a választók a 2018-as parlamenti választásokat megelőző együttműködésről. Ebből kiderült – és ez fontos információ ezeknek a pártoknak –, hogy
csak 11 százalék támogatja annak gondolatát, hogy minden ellenzéki párt önállóan induljon („Ön szerint a Fidesz leváltására jó megoldás lenne-e, ha minden ellenzéki párt önállóan indulna?”),
16 százaléknak nincs erről a kérdésről véleménye,
73 százalék pedig elvár valamilyen együttműködést a pártok között.
Ebből tehát kiolvasható, hogy ezeknek a szavazóknak ugyan van pártpreferenciájuk, de a teljes külön indulást a háromnegyedük mégsem támogatja. Kérdés persze, hogy milyen mértékű összefogást fogadna el ez a közönség. Nem lenne meglepő mindenesetre, ha az Együtt tovább kampányolna a teljes, új pólusos összefogás ötletével."
eszegfu
@Béla333: Már ne is haragudj, de tényszerüen jelenleg a parlamentben 131 Fidesz-KDNP, 29 MSZP, 23 Jobbik és 5 LMP képviselő van. A itt emlitett Együtt, Momentum, PM-ből egy sincs. Feltételezve, hogy ez a 4 párt összefog, akkor sem lesz elegendő a Fidesz leváltására. Ha nem szövetkezik az MSZP-vel és a DK-val, akkor szerinted a Jobbikkal ez létrejöhet? Ha igen, akkor sem lesz elég, hidd el. Tisztelem azt a hitedet, hogy az LMP lehet egy uj lehetőség, de ennek semmi realitása nincs... sem egyedül, sem az általad kivánt szövetségesekkel sem. Én egyetértek @Yoda69: 11:40 beirásával!
Béla333
@eszegfu: 12.06
Ha nem lesz elég az LMP-Együtt-Párbeszéd-Momentum-Kutyások a Fidesz leváltásához, akkor a többit szedje össze az MSZP-DK szövetség, vagy együtt, vagy külön-külön!
Azt értsd meg, (erről is készült már valaha egy felmérés), hogy ha pl. az LMP szimpatizánsokat bármilyen olyan szövetségbe akarnák belekényszeríteni, amit nem akarnak látni (és ilyen lehet az, amelyiknek a tagja az MSZP vagy a DK), akkor a szimpatizánsok cca. 1/3-a fogadna csak szót és szavazna oda, ahová mondják, a második 1/3 a Fideszre vagy a Jobbikra szavazna és a harmadik harmad meg nem menne el szavazni!
Magyarán felesleges erőltetni az MSZP-vel, vagy a DK-val bárminemű választási szövetséget.
Ez az alap helyzet, ebből kell kiindulni!
RonaGyuri
Csak a rend kedvéért!
Az ilyen közösködésre vonatkozó matatásoknak semmi értelme. Túl a dolog szakmai oldalán (lásd alább) annak lenne valós értelme, hogy az egyes pártok programpontjai mennyire szimpatikusak a választók számára. Hasznos lehet a diszkrepancia a programokon kívül a más pártok és személyek vonatkozásában; más pártok és személyek kizáró elutasitottsága.
ad közösködés:
a választási rendszer legbornírtabb eleme a közös támogatás kezelése. Az egyéni jelöltekre adott szavazatok kompenzációs kezelése. Csak azok a szavazatok számítanak, melyek egyező nevű listákra vonatkoznak. Totál igazságtalan, mert még a fordított név (egyik A-B, míg a másik B-A) is kizáró ok.
RonaGyuri
Ha és amennyiben nem csak a bejutás a lényeges, hanem az is, hogy le is váltsák Orbánékat, akkor nem árt nem elfelejteni, hogy a parlamentben kell többséget szerezni és együtt kormányozni!!! Ott a kormány program elfogadása a lényeg!
Béla333
Valóban a pártok programja nagyon fontos!
Erről kellene vitázni, nem arról, hogy ki volt Schiffer nagyapja...
RonaGyuri
@Béla333: te szerencsétlen majom, ez nem bugyuta pért-nyalás volt, mint amit te művelsz! =)), Csak egy szakmai válasz volt, hogy ilyen saját közvélemény-kutatás készíttetés és lobogtatás helyett milyen módszerekkel lehetne a pártok közötti sikeres (minél nagyobb mértékben megőrizni a támogatók számát) együttműködést elérni. Persze ennek az is feltétele lenne, hogy reklám-dumák helyett meg is fogadják az elvárásokat! =))
Béla333
A magam nevében beszélek: az olyan erkölcsi szinten levő pártokkal és politikusaikkal nem lehet semmiféle együttműködés, akik részt vettek a Fidesszel közösen az ország lerohasztásában, kifosztásában, a lopott javak szétosztogatásában és ezért még csak bocsánatot sem kértek azoktól akiket megloptak.
Feljelentést, soraikból való kizárást meg pláne nem tettek.
Így hiteltelenekké váltak, bármilyen programmal rendelkeznek.
Nekik nem programot kell először is megmutatni, hanem hogy hol van a lopott holmi!
Amíg ezzel el nem számolnak, addig hiába is akarnák itt egyesek mosdatni őket, meg olyan hamis szöveget megereszteni, hogy az a fontos, hogy kinek milyen programja van!
Persze! Ez a fontos, de csak azoknál, akik még nem vettek részt a Fidesszel közös lenyúlásokban!
Szerintem!
Yoda69
@Béla333: Miert nem nevezed neven a gyereket? Melyik partra, partokra gondolsz?
papa.49
@Yoda69: Nem kell találgatni tudod azt te is...
RonaGyuri
@Béla333: szokás szerint bugyuta birka marhaságokat. A politikusok egytől-egyig gátlástalan akarnokok. A saját vélt céljaikra vezénylik a birkáikat. Ennek semmi köze a tényekhez, mármint ennek alapján - főleg, hogy a kedvencekről nem beszélsz - sutba-vágni annak lehetőségét, hogy a jelenlegi diktatúrát felszámolják.A kedvenc gügyüdnél maradva magam is úgy vélem, hogy sokuknak semmi keresnivalója ott, de hogy mit akarok az senkit sem érdekel.
A vélt és valódi program elemeket kellene megméretni. Mert most legfeljebb ki a hangosabb, ki tud jobban erőszakoskodni alapon megy a dolog. Csak a példa kedvéért Bokros gazdasági elképzeléseit egy Schumuklival, vagy egy Fodorkával kell egyenértéken kezelni! =))
Béla333
@Yoda69: 14.47
Nem titkoltam sohasem! Azokra a pártokra és koalíciós partnereire, akik 1994 óta váltogatják egymást kormányon és akik mindig elfelejtik egymást elszámoltatni:
Fidesz, KdnP, Kisgazdák, MDF azon az oldalon és az MSZP,(most már jónéhányan a DK-ban politizálnak, de ők sem Mea Culpáztak!), SZDSZ.
Remélem nem hagytam ki senkit!
Az Antall-Boross kormányok felelőssége legalább ekkora, az ő idejükben folyt a rabló privatizáció, adták el fillérekért az országot és akkor szerezték az olajszőkítésekből az első milliókat a bűnözőink akik között szép számmal voltak bizony politikusok is!
Béla333
@Yoda69: 14.47
Az első, de a legjelentősebb lépést a mutyivilág irányába Horn Gyula tette, aki elfelejtette elszámoltatni 1994-ben az Antal-Boross kormányzás disznóságait és aki ezért nyilván büntetlenséget kért és kapott az ő választási veresége után!
Azóta a mutyizás, a Fidesz-MSZP összejátszás folyamatos és ez nyilván nem is változna, ha továbbra is egymást váltogatnák!
Szerintem!
eszegfu
@Béla333: 12:20 Ja aztán majd "nagykoalicióban" képesek lesznek együtt dolgozni, ha a leváltásukban pedig nem. A politika sohasem volt egy erkölcsös "szakma", ezt Te is pontosan tudod. Igy nem tudsz meggyőzni, hogy az LMP egyedül képes lesz a parlamenti bejutás kivételével valami változást hozni, de én sem akarlak meggyőzni az ellenkezőjéről... az idő, ill. remélem, hogy a szavazás megoldja.
Yoda69
@Béla333: Sok mindenben igazad van. De el kell donteni mi a fontosabb. Erzelgoskodni a multon vagy levaltani a maffiat. A ketto egyutt nem megy. Mivel az LMP 5% korul mozog igy keptelenek egyedul kormanyt valtani csakis osszefogassal. Ezt remelem belatod ?
Béla333
@Yoda69: 16.01
A különbség az kettőnk között, hogy én a maffia közé sorolom a Fidesszel lopkodó, őket el nem számoltató másik oldali pártokat/politikusokat is, hiszen annyi mindent tudhatnak egymásról a közös lenyúlások okán, hogy ha mondjuk megzsarolná bármilyen bizonyító anyaggal az MSZP/DK politikusait, akkor azok (hiába mondanak mást), úgy fognak a pályán mozogni, ahogy azt a zsaroló elvárja! (Lásd az azóta is felderítetlen Simon Gábor ügyet és azt, hogy annak nyilvánosságra kerülése után egyik pillanatról a másikra lebénult a kampányban az MSZP! Vajon miért?)
Ha ezt végig gondolod, beláthatod, hogy sem a Fidesszel, sem a mutyi/váltó pártjaikkal/politikusaikkal itt rendet tenni nem lehet, csak nélkülük!
Ha ezt sokan megértik, akkor lehet érdemi változás, ha nem, akkor menetelhetünk tovább a szakadék felé, csak esetleg most az MSZP/DK vezetésével!
Ez az, amit el kell(ene) kerülni, ha ki akarunk lábalni ebből a gödörből!
Yoda69
@Béla333: Nos ha odasorolod az a te dolgod, de nagy hibat vetesz. Ugyanis amit a fideSS most tesz az sokkalta rosszabb mint amit barmely elozo kormany tett. Az orszagot olyan palyara allitotta, allitja, ahonnan nagyon nehez lesz visszakanyarodni.
Nem veszed eszre, hogy ezzel a sorosozassal, es a Brusszel elleni harccal orban az Uniobol valo tavozasunkat alapozza meg? Mar csak ezert is le kellene ot valtani, hogy ezt megakadalyozzauk. Ez pedig nem fog menni osszefogas nelkul nelkul, amelynek az LMP is tagja kellene legyen.
Mellesleg jegyzem meg Szel Bernadett szimpatikus, es tudnam ot tamogatni mint a kozos demokratikus oldal ME jeloltjet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.