Csütörtökön a fejlesztési minisztérium az országot kelet-nyugati irányban átszelő M8-as autópálya építését jelentette be.

Bejelentették az M8-as építését: a Dunát fogja összekötni egy szép napon a Balatonnal

(Illusztráció: Pixabay, CC0)

Az új sztráda a Balatontól a dunaújvárosi Duna-hídig vezet majd 65 kilométeres szakaszon. A kivitelezés viszont még odébb lesz: a kétszer kétsávos gyorsforgalmi útnak még csak az előkészítéséről van szó. „A tervezett út az M7 autópálya és a 710-es főút 2019 második felére megépülő csomópontjától indul majd” – írja közleményében a minisztérium.

A szakasz előkészítése 10 milliárd forintba kerül. A közbeszerzésen kiválasztandó tervezőknek 2022 végéig kell kidolgozniuk a megvalósíthatósági tanulmányt, a környezetvédelmi munkarészeket és az engedélyezési terveket. Vagyis az M7-es és a Duna-híd között az építkezés legkorábban 2023 elején kezdődhet el.

Az M8-as autópálya a távlati tervek szerint az osztrák határtól vezet a meglévő 8-as főút térségében – több szakaszon azt fejlesztik gyorsforgalmi úttá – nagyjából Veszprém térségéig, ahonnan többek között Alsóörs, Balatonfűzfő és Balatonkenese térségében viszik az M7-esig, onnan Dunaújvárosig. A Duna keleti oldalán Kecskeméten át Szolnokig vezetve csatlakozik majd az M4-es autópályához.

Az M8-asról már az ezredfordulón születtek tervek, de csak mintegy tíz éve jelölték ki először nagyjából az útvonalát, teljesen pontos nyomvonala a mai napig nincs. Az útból a dunaújvárosi híddal együtt összesen öt szakaszon mintegy 35 kilométernyi készült el eddig.

(Index)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Semmi, csak egy új szélhámosság indul...
papa.49
Erre mondják azt Pesten ,,az lesz soká, meg karácsony,, persze a karácsony azért eljön de a fiuk útépítésében szemernyit se bízom !!!
papa.49
Egyébként meg pont lószart ér így akkor volna értelme ha a keleti határról a 44 főút forgalmát átvezetné a Balaton mellett a nyugatira, de az nem 65 km. hanem jó bő 500 km !!!
Clavigo
@papa.49: Szó sem volt ésszerűségről,,meg arról sem , hogy bárki is jól érezze magát ebben a Zországban...:) :) Felkészül,,Méhszaros & Méhszaros Limited Co. :) :) :)
justhpeter
Semmi, csak egy új szélhámosság indul...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.