Késnek a vonatok, mind több helyről érkeznek hírek épületkárokról, kidőlt fákról.

Az Időkép tudósítása szerint 125 kilométer/órás széllökést mértek a Pilis-tetőn. Az Országos Meteorológiai Szolgálat 122 kilométer/órás szelet mért Budapesten, a János-hegyen.

Késnek a vonatok

A vihar miatt a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon jelentős, 20-60 (esetenként 60-90) perces késések várhatók vasárnap délután, a Budapest-Vác-Szob vonalon 10-30 perccel nőhet a menetidő – tájékoztatta a Mávinform sajtóügyeletese az MTI-t.

Peiper Károly közleményében azt írta: a győri vonalon az okozza a késéseket, hogy a viharos szél fát döntött a felsővezetékre Tatabánya és Szárliget között. Nem járnak a vonatok ezen a szakaszon, amíg eltávolítják a fát és megjavítják a felsővezetéket. A szakemberek jelenleg azon dolgoznak, hogy egy vágányon mielőbb újraindulhasson a vonatforgalom.

A Budapest-Vác-Szob vonalon 10-30 perccel nőhet a menetidő, mert Vác és Verőce között egy Szobra tartó vonat áramszedője letört a viharban. Az utasokat egy másik vonattal vitték tovább, a szerelvényt pedig elvontatják. Addig Vác és Verőce között csak egy vágányon haladhatnak a járatok – olvasható a közleményben.

Elkezdte a pusztítást az orkánerejű széllel érkező hidegfront

A viharos szélben letört fa által megrongált háztetőn dolgoznak tűzoltók Pomázon 2017. október 29-én. Több járásra másod- és harmadfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat délelőtt a várható viharos erősségű széllökések miatt. MTI Fotó: Mohai Balázs

Autókra dőlt fák, megbontott háztetők

Egyre több kidőlt fáról, villanyoszlopról, épületkárról érkezik hír. A Kisalföld tudósításaiban jó néhányról helyről kaptak képes beszámolót.

Sok kárt okoz a vihar az ország különböző részein, elsősorban ott, ahol piros vagy narancssárga riasztást adott ki az erős széllökések miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat – írja a katasztrófavédelem.hu.

Egyebek közt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém és Pest megyéből, valamint a fővárosból és Székesfehérvár térségéből érkeztek bejelentések főleg kidőlt, olykor autókra, vezetékekre borult fákról, megbontott tetőkről. Budakalásznál például fa dőlt a 11-es főútra, és hasonló káreset akadályozta egy ideig a forgalmat Budakeszi és Telki között is. Győrújbaráton több villanyoszlopot fordított ki a földből, Tatabányán pedig egy ház tetőszerkezetét rongálta meg a szél.

Módosítani kell a repülőjáratok útvonalát

Több repülőjárat útvonala is módosult Európában az erős szél miatt, a Liszt Ferenc-repülőtérről vasárnap délig valamennyi menetrend szerinti járat el tudott indulni, az Aeroflot moszkvai járata azonban Budapest helyett Belgrádban szállt le.

Hardy Mihály, a repteret üzemeltető Budapest Airport kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a bécsi reptérről délelőtt a ferihegyi reptérre irányították egy tajvani légitársaság Boeing 767-300-as gépét, mivel az osztrák fővárosban a nagy szél miatt nem tudott leszállni. A járat így Budapesten várakozik a továbbindulásra.

(MTI)

Címlapkép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.