Tornanádaska Borsod-Abaúj-Zemplém megye egyik legészakibb részén található, néhány méterre a szlovák határtól. Munka nincs, csak közmunka, képzett munkaerőre viszont óriási szükség van. Egyetlen óvónőjök mellé keresnek újat, akinek akár félmillió forintot is fizetne a polgármester. Beri Tamás kicsinosította a falut, úgy tűnik, itt elkezdődött valami. 

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Kookas
nem hát csak a fényre jönnek csőstül!
bakegya
500 ezerért?Hát ha akad ilyen öngyilkos típus az biztos bevállalja ott az "óvóbácsi"szerepet !
nezelodo
Vajon ha lenne mondjuk 50 csatornaépítő segédmunkás állás 10 km-en belül, lenne-e a faluban olyan aki betöltené a munkahelyeket? Jó, jó, csak költői kérdésnek szántam, nyilván a túliskolázottak nem kötelesek elfogadni azokat az állásokat.
qxy
Na azért, nem akarom a romákat védeni, de a fehéreknél is sok a túl iskolázott okos ember. Volt párttitkár, pl. Lipcsi evtárs"" ??? hat elemivel, volt egy főmérnök akinek szóltak hogy akkor lehet jogosítványa ha elvégzi a nyolcat. Ja csak ezek nem publikusak. Szoktátok nézni az észbontók című műsort? Na ott vannak okos emberek. De nem is őket hibáztatom hanem azt a tanárt aki veri a nyálát hogy kevés a fizetés és ilyet ad ki a kezéből?
szep napot
Nem úgy születik a cigány gyerek, hogy szülök egy közmunkást vagy egy tolvajt. Nem; szulnek egy aranytojast (segelyket) tojo tyukot. Nagyon egyszeru megoldas: Ha cigany nem tudja a kisciganyt emberi modon felnevelni, a gyereket el kell tole venni es akar kulfoldon is orokbe adni normalis EMBEREKNEK. Rogton kevesebb cigany szuletne, es ovonenit is konnyebb lenne talalni.
lusta
@nezelodo: Nem költői kérdés. Betöltenék. Akkor Ön uram nem ismeri az ottani viszonyokat. Szerintem még fogalma sincs hol van Tornanádaska. Ne a barátunkat (google) kérdezze. Nem ismeri az ottani tragikus helyzetet, ahogy a magyar társadalom jelentős része sem. Gyűlölködni a legegyszerűbb. Van egy nagy baráti ország, ahol csak 23 ezer cigány él. Az egyik olyan 40 ezres városkában a hétvégén a rendőrség ki sem látott a munkából. Betörések, lopások hegyén-hátán. Ebben az országban arányaiban ugyanolyan és ugyanannyi a bűnelkövetések száma.
nezelodo
@lusta: Barátom, tudom, hol van Tornanádaska, jártam ott többször is. Valamikor, az átkosban dolgozhattak, dolgoztak is. Volt szerencsém a térségből importált munkaerőt megismerni. Ma annyiban más a helyzet, hogy generációk nőttek fel, hogy nem látták dolgozni a szüleiket. Ha lenne munka, innen nehéz lesz felállni.
Nálunk még a roma foglalkoztatók is csak magyar munkavállalót foglalkoztatnak, még tévedésből sem cigányt. Nekem több mint harmincéves tapasztalatom van a cigány munkavállalókkal, ügyfelekkel.. Szóval alaposan melléfogtál.
lusta
@nezelodo: Newkem meg az ottani vidék lakossággával vannak szoros kapcsolataim és tudom mit jelent a munka hiánya és azt is, hogy generációk nőnek fel a kilátástalanságban. Mondok egy példát. Egy kőhajításnyira van Turnanádsakától Hernádvécse és ott a Vécse City Hotel. Nem a reklám helye, de mindenkinek melegen ajánlom, egyébként szinte teltházzal üzemelnek. Olyan kiváló. Hernádvécse szintén egy leszakadó térséghez tartozik és a lakosságának szinte 805-a cigány. A szálloda 35 helyi családnak ad munkát. Mikor a tulaj pályzáott, persze nem kapott és azt mondták neki, hogy erre a térségre nagyon áldozni sem akarnak. Pedig csak egy jó minőségű bekötőút is sokat segítene. Ha már itt tartunk, a Rakacai tó az ország második legnagyobb mesterséges tava. Kiváló környezet és minden volt. Mondom volt, mert jelenleg szinte egy tisztességes út sincs. Így nem lehet még ennek a térésgnek a turisztikai fejlesztését sem elvégezni. Mondok még egy példát, ami bizony ellentmond az Ön állításának. Keresztéte valóban Cserehát gyöngyszeme és a jól emlékszem, a Pannonhalmi Apátsággal együttműködve létrehoztak egy levendula ültetvényt és folyamatban van a levendula feldolgozásának a megteremtése. Na ott gyakorlatilag csak cigányok dolgoznak és a kis falu eaz egyik jelentős munkáltatója lett a környéknek és szó szerint küzdenek a munkahelyekért. Ha van lehetőség és ez megadatik akkor bizony ők is dolgoznak. Annak idején Moldova megírta, hogy bizony a szocializmusban az ország építésben kőkeményen vettek részt a cigányik. Farkaslyukon a bányában nem volt lehetőség a lebzselésre és a szülők már az iskolában is a tanárokat csesztették, ha nem csaptak oda a nebulónak, ha nem tanult, vagy ha kirívóan viselkedett. Ők is látták, hogy csak az oktatás húzza ki őket és emeli fel őket. Na ez már a múlt.
nezelodo
@lusta: Az általad leírtaknak nem mond ellent amit állítok, hogy dolgoztak ők, de már generációk óta nem láttak a családban sokan olyant, hogy valaki dolgozik! Természetesen ez a nem cigányoknál is ugyanolyan romboló mint a cigányoknál. Hogy a szocializmusban dolgoztak? Ajaj, utaztam eleget a fekete vonatok járta útvonalon, a Keleti Pu. Nyíregyháza vonalon, akkor Neked nem kell mondani. hogy az építőipar munkástömegét adták. Csak kiszorították őket a gépek, meg a modern építőipari technológia, és a csökkenő építőipari teljesítmény. Ugyanúgy Szentes környékén a fóliás, üvegházas termesztés rabszolga munkáját is ők végezték. Szaktársaim még néhány éve is keserűen mondták, hogy Szentesen reggelenként két-háromszáz cigány biciklizik ki a telepre, hátha kap palántázás, vagy egyéb munkát. A környékünkön a csatornázási láz idején zalai cigány srácok dolgoztak, sokat beszélgettem velük, mert a nálunk élő cigányok aztán arra a munkára (se) hajlandók.
A legsúlyosabb dolog pedig az, hogy a mindenkori kormányok sosem számoltak komolyan ezen térségek fejlesztésével, legfeljebb a választás előtti hazugságversenyben, mert nehezen, és sokára térülne meg a befektetés. Nagyjából úgy jártak ezek a térségek, mint Titó idején a Jugoszláv határ menti régiók, a kutya sem törődött vele, és nem is igen költöttek rá.
lusta
@nezelodo: Nagyon jó meglátás. Sajnos nagyon sok esetben ezt elfelejtik megemlíteni, hogy ezekben a falvakban, városokban nem csak cigányok élnek és az ő helyzetük sem rózsás.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.