Tapolcán tanítási időben zajlott a disznóvágás az iskola udvarán hétfőn, több alsós diák megijedt a vér láttán. A disznóból készült ételeket a tanári kar fogyasztotta el.

Hétfőn tanítási időben rendeztek disznóvágást az egyik tapolcai általános iskola udvarán – olvasható a hvg.hu cikkében. 

Tanóra közben ment a disznóvágás az iskola udvarán, több gyerek kiakadt

Fotó: fortepan.hu/Korenchy László 1925/44402

A lapot egy férfi kereste meg, aki elmondta, 

alsós gyerekeknek kellett végignézni a disznó darabolását, az egyik másodikos sírva mesélte, hogyan dőlt a leölt állatból a vér. Hogyan történhetett ez meg szervezetten, egy iskolában, az igazgató és tanárok közreműködésével?

Az iskola igazgatója szerint a "megbízható helyről származó" disznót már a vásárlás helyszínén leölték és kivéreztették, vagyis az iskola udvarán nem disznóölés zajlott, nem helytálló annak nevezni.

Igazgató: környezetismerethez, biológiához kapcsolódott a munkafolyamatok bemutatása

Bajner Imre igazgató szerint nem volt kötelező a diákoknak a darabolást végignézni, azt önkéntesen, tanári-tanítói felügyelettel lehetett megtekinteni.

Bajner szerint más iskolákban is volt ilyen már, és pozitívan fogadták a disznóvágást, az interneten több ilyen beszámolót találni.

Elsősorban a környezetismerethez, a technika és életvitel, valamint biológia foglalkozásokhoz kapcsolódott a munkafolyamatok bemutatása, hiszen vidéki gyerekekről van szó, jelentős részük látott már hasonlót. A közreműködő pedagógusok tájékoztatást adtak a tevékenység néprajzi, biológiai, technikai, egészségügyi hátteréről

- magyarázta az igazgató a lapnak, és hozzátette, így a gyakorlatban egészíthették ki a tanulók az órákon megszerzett ismereteket.

A hvg.hu úgy értesült, a leölt disznóból készült ételeket a tanári kar fogyasztotta el, az igazgató ezt megerősítette, de hozzátette, a tanárok közösen dobták össze az állat árát, közösen készítették el belőle az ételeket, és eleve a tanári kar karácsonyi vacsorájára szánták.

A szülői szervezet elnöke sem látott kivetnivalót a disznóölésben, szerinte az az udvar egy félreeső részén zajlott, és csak az ment oda, aki akart. Az ő lánya például otthagyta egy idő után a disznóölést.

Oktatáskutató: sokként érhette azokat, akik még nem láttak disznóölést

Nahalka István oktatáskutató szerint nem ártott volna a fokozatosság elvét betartani, de úgy látja, városi iskolában nem szerencsés az ilyet bemutatni, főleg alsósoknak, mert nekik még nincs mihez viszonyítania a látottakat.

Hozzátette, lehet, hogy egy részük már látott disznóölést, de akadhattak olyanok is szép számmal, akik még nem, és nekik ez új dolog volt és sokként érte őket.

(Címlapi kép: fortepan.hu/Korenchy László 1925/44402)

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Nem kell ezt túlreagálni. A tanároknak tudniuk kell, hogy mit válthat ki a diákokban a látvány. Ezért tanárok. Talán számoltak ezzel, talán nem. Szerintem mindenki elborzadt mikor először látott disznóvágást. Ez a reakció elkerülhetetlen. Csak kérdés, hogy ez most jó alkalom volt-e erre, felkészítették-e a gyerekeket arra amit látni fognak.
Természetesen nem árt, ha tudják a gyerek hogy a rántott húst nem zacskóstól szüretelik a fáról.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kokopelli
@csipetke: a mutter mielőtt felvágta a napi kétkilós weklit még keresztet is kar-
colt az "alsó" oldalára.Máig sem tudjuk mit mormolt halkan! Pedig angyalföl-
diek voltunk,"születésből kifolyólag"!
csipetke
@kokopelli: ...és már nincs módod megkérdezni tőle,hogy mit mormolt?Ejnye,ejnye,lehet,hogy most az változtatná meg az életedet...:)
kokopelli
@csipetke: ..lekéstem,jó pár évtizedet a kérdéssel! Biztos megváltoztatná,de fő-
leg az övét!Nem kellene kűzdenie többé a napi betevőért,és csak a dédunokáknak
élhetne! ...(valószínű az "istenke testéről mormolt" szegénykém!)
Kelemes Karácsonyt kívánok neked és hozzátartozóidnak! ;-)
Veleda
@kokopelli: 12.40 Nálunk a nagyapám rajzolta a keresztet, de nem éppen vallásából kifolyólag, hanem ő tisztelte a kenyér értékét, és úgy gondolta, hogy megdolgozott érte.
" Aki nékünk ételt adott, annak neve legyen áldott". Na ennél többet nem imádkozott:))
csipetke
@kokopelli: Köszönöm szépen!Hasonló szépet és jót kívánok én is Neked,és Családodnak! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.