Az Állami Számvevőszék a Demokratikus Koalíciót 8,2, míg a Liberálisokat 6,1 millió forintra büntette meg, mivel ekkora értékben fogadtak el tiltott vagyoni hozzájárulást. 

8,2 milliót kell az államkasszába fizetnie a DK-nak

A Demokratikus Koalíció (DK) és a Magyar Liberális Párt sem tartotta be az előírásokat gazdálkodása során. A DK 8,2 millió, az MLP pedig 6,1 millió forint tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el, amelyet 15 napon belül be kell fizetnie a központi költségvetésnek – közölte kedden az Állami Számvevőszék az MTI-vel.

Az ÁSZ a DK-t és a Liberálisokat is megbüntette, fizethetnek 15 napon belül ők is

Fotó: www.asz.hu

A szervezet kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodását, legutóbb a DK és az MLP pénzügyeit vizsgálta. A mostani megállapítások között szerepel a közlemény szerint, hogy a DK gazdálkodására vonatkozó számviteli keretek kialakítása és a belső szabályozások tartalma nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, ellenőrzési rendszere nem az előírásoknak megfelelően működött.

A párt az ÁSZ megállapítása szerint a 2015-ös és 2016-os pénzügyi kimutatást sem a jogszabályoknak megfelelően készítette el, nem végezte el a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulások törvényben előírt értékelését. A párt kedvezményes ingatlanbérlet formájában 2015-ben és 2016-ban 5,9 millió forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személytől, amely tiltott nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül. Az ÁSZ feltárta továbbá, hogy a DK a vizsgált időszakban 2,3 millió forint tiltott támogatást kapott külföldi szervezettől, illetve nem magyar állampolgártól.

A Liberálisok 6,1 milliót fizethetnek 15 napon belül

Az ÁSZ ezek alapján a DK elnökének 13 javaslatot fogalmazott meg és felhívta a figyelmét, hogy a párt a megállapított tiltott támogatást, 8,2 millió forintot tizenöt napon belül fizesse be a központi költségvetésnek.

A Magyar Liberális Párt ellenőrzéséről az ÁSZ azt írta: a párt gazdálkodására vonatkozó számviteli keretek kialakítása és a belső szabályozások tartalma nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, a szervezet a vizsgált időszakban a pénzügyi kimutatást nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően készítette el, a gazdálkodás átláthatósága nem volt biztosított, emellett nem szabályszerűen számolta el a működéséhez igénybe vett forrásokat.

Az MLP az ÁSZ kimutatása szerint 2015-2016-ban kedvezményes ingatlanbérlet, díjmentes könyvelési, számviteli, pénzkezelési szolgáltatás, valamint kedvezményes politikai hirdetési szolgáltatás formájában 6,1 millió forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személyektől. Emellett 2015-ben 30 ezer forint támogatást fogadott el olyan embertől, akinek magyar állampolgárságáról nem győződött meg.

Az ÁSZ az MLP elnökének 12 javaslatot fogalmazott meg, és felhívta a figyelmét, hogy a párt a megállapított tiltott támogatást, 6,1 millió forintot tizenöt napon belül fizesse be a központi költségvetésnek.

Az Állami Számvevőszék közleményében emlékeztetett, 2014. január 1-jétől tilos a jogi személyektől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, más államtól, külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személyektől származó vagyoni hozzájárulás elfogadása. Tiltott vagyoni hozzájárulásnak minősül, ha egy párt a mindenki számára elérhető árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe vagy rendel meg szolgáltatásokat.

(MTI)

(Címlapi kép: www.asz.hu)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
quadrocopter
Ehhez kell ám pofa, vazze, a mocskos horda könyékig turkált a közpénzben és abból plakátozott- ebben a tárgyban sem volt nemzethy konzultésön! - az ÁSZ hol a jó qrwa nénikéjében ábrándozott akkor?
lampa laz
Most értelme lenne egy óriási tüntetésnek az ellenzéki pártok részéről, teljes összefogásban a szimpatizánsaikkal együtt. Ha erre sem képesek, akkor húzzák le magukat a klotyón. Orbán ettől retteg a legjobban, ha eddig is volt ilyen, olyan megmozdulás, mindig visszakozott.
Béla333
@lampa laz: 17.14
Már volt egy ellenzéki tüntetés: vagy 1500-an voltak kint...
lampa laz
@Béla333: Nekem úgy rémlik, h csak a Jobbik tüntetett bár elmentek páran más ellenzékiek is.
peterkelemen
Én már jóval évekkel ezelőtt is puha diktatúra van jelenleg, ahonnan már csak egy lépés a kemény diktatúra és ha elfogunk jutni oda az a gyáva ellenzéki pártoknak és a gyáva népnek köszönhető. A választások eleve csalásokra vannak alapozva akárcsak Orbán haverjánál Oroszországban Putyinéknál. Az oroszok legalább nem mondanak ekkora butaságokat, mint a magyarok, mert eleve tudják, hogy Putyin lesz a befutó. Az ilyen diktatúrákat csak és kizárólag erővel lehet eltaposni sehogy máshogy. Ehhez a népnek nem csak joga van,d e egyben kötelessége lenne. Az eleve nem demokrata aki nem ezt akarja hanem a további diktatúrát akarja megerősíteni és legitimálni.
Főlökött
Nagyon halkan megkérdezem, hogy az előző választásokkor induló és főleg -> milliós dotációkat felvett pártokat elszámoltatták-e ? Abból mennyi pénz jött vissza az államkasszába -> TÉNYLEGESEN (!), mely ugye közpénz lenne és nem veszítette el, annak mívoltját-jellegét ! Mafla csendben vannak, mert nem sok, minimális összeg.

Ha már ennyire belemegyünk, hagy kérdezzem meg azt is, hogy az ÁSZ, mióta lenne hatóság ? Mióta lenne hatósági jogkör gyakorlója ?? Mivel az alaptörvényben, mely állítólag az alkotmány lenne ( igaz népszavazás nem erősítette meg, csak pártegységi együtt nyomás ), no ezen 2/3-os törvényben, hol is szerepel az ÁSZ, mint hatóság ?! Sehol !! Tehát sem bírságolási, sem határozati jogköre nincs, így tán csak véleményt-megállapítást fogalmazhatna meg, melyet vagy elfogadnak, vagy nem. Tehát nem is hatóság !!!

Azért jön még egy kérdés, ha már arra nem volt idejük, hogy egy megyei jogú város költségvetését átvilágítsák felkérésre, válaszuk szerint az elkövetkezendő 5-6 évben nem lesz rá kapacitásuk, akkor nagyhírtelen, hogy lett kapacitás, ezen törvénysértés halmok kivitelezésére, a saját részükről ? De ha már itt tartunk, mit is ír - írna a működési szabályzatuk eleje ? Törvények, törvényesség betartása - betartatása, mint fő követelmény-elvárás ( valjuk meg, jogosan )! Na akkor ez hogyan is egyeztethető össze, az alaptörvénnyel, hogy hatósági jogkör hiányában, hatóságot játszanak ? De ha már jogsértően is teszik, akkor hol is van a jogorvoslati lehetőség, a törvénysértéseik kiküszöbölésére ?? Sehol.

Nagy gond van Önöknél, a fejekben és máshol is ! A gond csak annyi, hogy mi adófizetők fizetjük meg mindezt, mert Önök mossák kezecséjüket !!! A Nemzetközi Bíróság pedig kiszabja, amit ki lehet és akkor csak nézünk, mint a moziban..., avagy mint maci a málnásban...

Bocsika a hosszúságért, mindenkitől !
bencemacska
Ha nem lenne ilyen undorítóan aljas ez az egész , nevetséges lenne.-:(((((
bencemacska
De a Fidesz még mindig nem válaszolt arra, ki és miből fizette ki a 2010-ben még meglévő adósságát???

Ha az ÁSZ a pártok 2015 és 2016 évi gazdálkodását vizsgálta, hogyan került bele a 2017. tavaszi Jobbik plakátok ára???

Ha Fideszt és KDNP-t nem kell vizsgálni, akkor azok nem is pártok. Hanem mik?!
Nem tippelek, mert félek a "lefüggönyözött Pobedától".

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.