Féléves felkészülési időszakot biztosít, kérelemre részletfizetési lehetőséget ajánl fel – július 1-i kezdettel – a Magyar Államkincstár a tiltott támogatást elfogadó és a szabálytalanul gazdálkodó pártoknak – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A közlemény szerint az érintett pártok számvevőszéki vizsgálatával kapcsolatban a nemzetgazdasági miniszter egyeztetést kezdeményezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Magyar Államkincstár vezetőivel.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapítását követően a tiltott párttámogatásnak megfelelő összeget az érintett pártoknak kell befizetniük, az ennek megfelelő összegű büntetés érvényesítése a Magyar Államkincstár feladata

– írták.

A nemzetgazdasági miniszter azt javasolta a NAV-nak, hogy mindezek figyelembe vételével ne indítson behajtási eljárást és ne érvényesítsen inkasszót az országgyűlési választásokat megelőzően, így az ÁSZ által előírt fizetési kötelezettségek a pártok választások előtti költségvetési gazdálkodását és a kampány támogatásokat nem érintik

– írták.

Hangsúlyozták, hogy a törvényeket mindenkinek be kell tartani, a politikai pártoknak is, a törvénysértés következménye alól felmentést adni senkinek nem lehet.

"Az érintett politikai pártokat felszólítjuk arra, hogy a törvénytelen gazdálkodás miatti befizetési kötelezettségek ütemezéséről, a részletfizetés rendjéről kezdeményezzenek egyeztetést a Magyar Államkincstárral, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal" – áll a közleményben.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Állami Számvevőszék az elmúlt hetekben sorra bírságolta az ellenzéki pártokat azok állítólagos gazdálkodási szabálytalanságai miatt. 

Forrás: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Főlökött
Ez aranyos ! Tényleg az !

Haladék...-> elismerik a tartozást ( tán még közjegyző által is->mely közokirat lenne ), garanciát adnak a befizetésre és kérvényezik a haladékos befizetést, egy törvénysértő állapotra, törvénytelen határozatra, törvénysértő bírságra hívatkozva :) Ez nem lenne aranyos ténykedés, melyben mindenkit lükének néznek ?

Ez most tényleg komoly ? Arrogancia megtestesítői kegyet gyakorolnának egy törvénytelenség halomra ? Persze, ha bebiztosítják magukat arról, hogy a kezükben van minden ellenfél - ellenzék, még logikus is lenne. Előre le-próbálják játszani, biztos, ami biztos. De ha fordítva sülne el, akkor mizus ? Nyakig a kakiban ? Ez is benne van ! Elárulom !

Tényleg ennyire ramaty lenne a Fedess helyzete, hogy idáig kell eljutniuk ?
nezelodo
Lehet, hogy most tényleg valós adatokat közölt a gazdájával a házi közvélemény kutatójuk. Ezért gyorsan visszakoznak, mert nagyon szarul alakul, talán még a saját híveik véleményének aránya is a erről a gusztustalan lépésről. A kopasz Kovács ma azt találta mondani és röhögés nélkül kibuggyant belőle, hogy a törvény e tekintetben is minden pártra vonatkozik. Elég vastag bőr van a képükön, de ez már régóta közismert.
justhpeter
Nyílt beismerése a kormány megrendelésnek.
Pálinkás Pál
Valami jogász tegye már ide...nincs kedvem guglizni...egyáltalán,van az ÁSZ-nak bírságolási joga???
Mert ha nincs,akkor egyszerű a dolog...fel kell jelenteni őket...lehetőleg handót kikerülendő ,Eu bíróságon...és mielőtt valaki idetenné a "szolgálati utat" a korcs is mindig Brüsszelbe járt egyből,feljelenteni az országot ellenzékben!!!
nezelodo
@Pálinkás Pál: Szerintem rájöttek, hogy jogilag sem kerek, és Orbán szokása szerint csípőből lőtt, ahogy a diplomáciában is szoktak. Nem tudják megállni, hogy ne a heveny bosszú vezérelje őket. Nem irigylem azokat a háttérembereket, (szakembereket), akiknek el kell takarítani a szemetet utánuk úgy, hogy azok a hülyék még meg is dicsőüljenek.
Főlökött
@Pálinkás Pál: Nem nagy durranás, az alaptörvény -> 43 cikk-ben :
"(1) Az Állami Számvevőszék az Országgyűlés pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve. Az Állami Számvevőszék törvényben meghatározott feladatkörében ellenőrzi a központi költségvetés végrehajtását, az államháztartás gazdálkodását, az államháztartásból származó források felhasználását és a nemzeti vagyon kezelését. Az Állami Számvevőszék ellenőrzéseit törvényességi, célszerűségi és eredményességi szempontok szerint végzi."

Tehát sem hatóság, sem eljáró hatóság! Egy 'független' ellenőrző szerv.
A sarkallatos tv., ami az ÁSZ-ra vonatkozik -> 2011 évi LXVI. tv. :
"(5) Az Állami Számvevőszék megállapításai alapján az ellenőrzött szervezetekkel és a felelős személyekkel szemben az illetékes szervezetnél eljárást kezdeményezhet.
(6) Az Állami Számvevőszék jelentései, az abban foglalt megállapításai, következtetései bíróság vagy más hatóság előtt nem támadhatók meg."

Amit viszont megtehetett volna, csak ennyi :

"33. § (6) Az Állami Számvevőszék elnöke az ellenőrzés során feltárt jogszabálysértő gyakorlat, illetve a vagyon rendeltetésellenes vagy pazarló felhasználásának megszüntetése érdekében - ha jogszabály súlyosabb jogkövetkezmény alkalmazását nem írja elő - figyelemfelhívó levéllel fordulhat az ellenőrzött szerv vezetőjéhez. A szerv vezetője a figyelemfelhívó levélben foglaltakat tizenöt napon belül - testületi szerv a soron következő ülésén - köteles elbírálni, a megfelelő intézkedést megtenni és erről az Állami Számvevőszék elnökét értesíteni."
Ha pedig a jogszabály súlyosabb jogkövetkezmény alkalmazását írja elő -> feljelentést tesz. Ennyi és nem több ! Határozatot, bírságolást nem folytathat, mivel nincs rá jogi felhatalmazása.
Pálinkás Pál
@Főlökött: Akkor hol a probléma...??? Ha nincs hatósági jogköre,akkor meg lehet támadni valami módon...most jogi értelemben gondolom..én a pártok helyében inkább megademonstrációt csinálnék,akár hetekig...
Pálinkás Pál
@Főlökött: Egyébként köszi a részletes tájékoztatást
Főlökött
@Pálinkás Pál: Éppen ez az érdekes, hogy az Ász ebbe kapaszkodik -> Az Állami Számvevőszék jelentései, az abban foglalt megállapításai, következtetései bíróság vagy más hatóság előtt nem támadhatók meg.

Mivel a Nemzetközi Bírósághoz, az itthoni jogorvoslatokat ki kell meríteni teljesen, ami viszont nem lehetséges, na itt van a 22-es csabda ! És erre van egy jószituált főügyész, mely mindezt végignézi és nem tesz semmit. Ja bocs, tesz valamit, felveszi a fizut.
endeavor
Haladékot adott - TÖRVÉNYTELENÜL!
Mi az, hogy ti csak úgy a pillanatnyi érdeketek miatt a kényetekre-kedvetekre változtatjátok a kőbe foglalt alaptörvényt?
BŰNÖZŐK VAGYTOK.

A bűnözőkkel három dolog történhet. Én a harmadikkal kezdeném:
Jobb esetben a börtönben rohadtok ezer évig, rosszabb esetben a lámpavason végzitek ebben a fene nagy demokráciában, amelyikben valaki valahol elvesztette a demokrácia kulcsát.
Eladott Ország
A fentieknél sokkal fontosabb kérdés (amely sajnálatos módon a választ is magában hordozza): amikor egy miniszter hivatalosan jogsértésre, a törvény megkerülésére szólít, konkrétan felhatalmazva érzi magát arra, hogy a jogrend felülírására tegyen javaslatot, ott teljes szánalmasságában rohad a jogállam ványadt teste. Ahol egy kormány a nyilvánvaló túlkapásai az ellenzék bürokratikus eszközökkel való kivéreztetésére ilyen áttetsző, alattomos kísérletekben öltenek testet, ott Istvánnak van igaza. Az nem jogállam és nem demokrácia, hanem egy diktátor kényének-kedvének, és látszólagos jóindulatának (értsd: ördögi önkényének) kiszolgáltatott banánköztársaság.
Pálinkás Pál
@Főlökött: Ezért írtam...a csúti is mindig brüsszelbe rohangált feljelenteni az országot mikor ellenzékben volt...a főügyész meg addig tényező amíg a törpe,utána legfeljebb cellatársak lehetnek!
Főlökött
@Pálinkás Pál: "cellatársak " ??? Nincs annyi villanyoszlop :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.