Tarlós István budapesti főpolgármester szerint a 3-as metró teljes akadálymentesítéséről szóló népszavazásnak nincs értelme. Horváth Csaba MSZP-s politikus, a népszavazás beterjesztője szerint Tarlós fél. A népszavazáshoz szükséges aláírásokat hétfőtől gyűjtik.

Tarlós: semmi értelme

Tarlós István főpolgármester szerint semmi értelme nincs a 3-as metró akadálymentesítéséről szóló népszavazási kezdeményezésnek, abból eredményessége esetén nem következik majd, hogy minden állomáson liftet kellene építeni.

Tarlós szerint a népszavazástól sem lesz mindenütt lift a 3-as metró vonalán

Fotó: pixabay.com CCO

A törvény nem definiálja, hogy milyen módon kell megoldani az akadálymentesítést, egy eredményes népszavazás esetén ugyanott fogunk tartani, mint most, az semmit nem befolyásol – közölte. A Kúria azt mondta ki, hogy jogilag nincs akadálya a referendum megtartásának – mondta Tarlós István, aki szerint a szocialisták rosszul tették fel a kérdést, azzal nem tudnak semmit elérni.

A Kúria kedden tett közzé a honlapján azt a végzést, amellyel helybenhagyta a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) azon döntését, amellyel a testület hitelesítette a 3-as metró akadálymentesítéséről kezdeményezett népszavazást. Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője tavaly novemberben nyújtotta be kérdését hitelesítésre az FVB-hez. A kérdés úgy szólt: "Akarja-e Ön, hogy a 2017-2020 között történő budapesti M3-as metróvonal felújításával egyidejűleg valósuljon meg ezen metróvonal valamennyi megállójának teljes értékű akadálymentesítése, az 1997. évi LXXVIII. törvény 2. §-ának 1. pontjában meghatározottak szerint?"

A főpolgármester szerint a népszavazás után is ugyanott fog tartani az ügy

Tarlós István elmondta a Kúria végzése nem lepte meg őket. Emellett szerinte a kezdeményezéssel olyan személynek kellett volna élnie, aki hiteles, és nem olyannak, aki az ügyben korábban sokat tehetett volna, de mielőtt lemondtatták, nem tett semmit. "De ha már valaki mégis ezt teszi, és nem restelli a képmutatást, akkor legalább okos kérdést fogalmazzon meg. Olyan kérdést, amelynek eredménye lehet" – jelentette ki a főpolgármester.

Mint mondta, a Kúria is leírja a végzésében, hogy egy érvényes és eredményes népszavazás esetén "ugyanott fogunk tartani mint most (...) mert, hogy ebből semmi módon nem következik az, hogy liftet kellene építeni".

A főváros gondoskodik az akadálymentesítésről, sokkal korábban megkezdődtek az egyeztetések, számos műszaki megoldás van az akadálymentesítésre – hangsúlyozta Tarlós István, hozzátéve, hogy nem előírás a liftek építése teljes körűen.

Kitért arra is, ha a szocialisták kérdésében liftek szerepeltek volna, akkor az MSZP akadályozná a 3-as metró felújítását, ugyanis fedezet nélküli kötelezettséget nem lehet vállalni.

Az a jogszabály, amelyre a hivatkoznak, akkor is érvényes volt, amikor 2-es metrót felújították, akkor ők egy liftet építettek – jegyezte meg Tarlós István. Hozzátette, egyesek szeretnének olyan látszatot kelteni, mintha a főváros vezetése a rászorultak ellen lenne, miközben eddigi állás szerint 13-szor több liftet építenek, mint a kezdeményezők a 2-es metró felújításakor.

Hangsúlyozta: elmennek a végső határig, hogy a mozgáskorlátozottaknak segítsenek.

Horváth: Tarlós, mint a többi fideszes, fél a népszavazástól

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője szerint Tarlós István főpolgármester "olyan, mint a többi fideszes", fél a népszavazástól, fél az emberek véleményétől.

A szocialista politikus azt mondta: azt kérik, Tarlós István ne keressen kifogásokat, viselkedjen főpolgármesterként és ne próbálja lebeszélni a fővárosiakat a népszavazásról.

Úgy fogalmazott: két törvény világosan definiálja, mit jelent az akadálymentesítés a nehezen közlekedőknek a metrós közlekedésben. Jelezte: a Fővárosi Választási Bizottság és a Kúria egyértelmű döntése bizonyítja, hogy ők értették a kérdést. "Már csak Tarlósnak maradtak szövegértési nehézségei" – folytatta –, hozzátéve, a főpolgármester szerinte nem akarja belátni, hogy a kérdés egyértelmű és alkalmas arra, hogy a budapestiek megítéljék a fontosságát. Megjegyezte: decemberben a budapestiek 92 százaléka mondta azt, hogy ez rendkívül fontos ügy.

Közölte: hétfőtől a város több pontján alá lehet írni civileknél, aktivistáknál a népszavazási aláírásgyűjtő ívet. "Legyen népszavazás, döntsenek a budapestiek!" – mondta Horváth Csaba.

Hozzátette ugyanakkor: továbbra is várja a józanabb belátást a főpolgármestertől; szerinte Tarlós Istvánnak nem az ellenzékkel vagy a babakocsis kismamákkal kellene "keménykednie", nem a kerekesszékesek igényeit kellene visszautasítania, hanem a kormánytól kialkudnia 20 milliárd forintot az akadálymentesítésre. Kitért arra is, hogy az alacsonypadlós buszok szerinte nem helyettesítik a metrót, mert jóval ritkábban járnak, mint a metrók, kényelmetlen az utazóközönségnek és drága is ez a megoldás.

Horváth Csaba szerint a budapestiek 2021-ben akadálymentes metróval fognak járni, mert "van erejük és ki fogják használni".

(MTI)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Orbán hozzájárulhatna legalább akkora összeggel, mint a határon túli egyházak beruházásaihoz, akkor minden állomáson lenne felvonó, és nem kellene népszavaznunk sem.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sámannus
Tahós vagy te szarházikám. Kiadtad a hátsó feledet a kupiban. Azért nem tudsz te a városodért kiállni, mert az árnyékodtól is beszarsz.
CsipkeRózsa
Orbán hozzájárulhatna legalább akkora összeggel, mint a határon túli egyházak beruházásaihoz, akkor minden állomáson lenne felvonó, és nem kellene népszavaznunk sem.
justhpeter
@human: Világosan értésre adta, hogy a következmény őt már nem érinti. Tehát nem indul.
justhpeter
@CsipkeRózsa: Pontosan az év végi pénzszórásért kellene pofán vágni Orbánt is és Tarlóst is.
Nessy
Tehát, ha mondasz is véleményt, a kutyát sem érdekli!
Két treff és ezt játsszuk! Kibicnek kuss!
Qqberci
Taplópistát a Deák téren ötször felzavarnám gyalog a lefelé menő mozgólépcsőn. Csak hogy tudja, milyen nehéz is tud az lenni...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok