Továbbra sem tartja megfelelőnek a sürgősségi pszichiátriai gyógykezelés elrendelésével kapcsolatos jogorvoslatot az alapvető jogok biztosa, aki speciális eljárásrendet sürget.

Az ombudsman szerint csorbulnak a sürgősségi pszichiátrián az ellátottak jogai
Fotó: Pixabay

Székely László a hivatala által az MTI-hez hétfőn eljuttatott jelentésében megállapította, hogy a sürgősségi pszichiátriai gyógykezelés elrendelésével kapcsolatos jogorvoslat feltételeit tavalyi vizsgálata után ugyan módosították, de továbbra sem érvényesülnek megfelelően az érintettek alapvető jogai.

A jelenlegi eljárást ismertetve azt írták: a problémát észlelő orvos akár hatósági közreműködéssel is pszichiátriai intézetbe szállíttathatja azt a pszichés beteget, aki magatartásával közvetlenül veszélyeztetheti magát vagy környezetét.

A pszichiátriai klinika 24 órán belül a bíróságon kezdeményezi, állapítsák meg, indokolt volt-e a sürgősségi gyógykezelés elrendelése. A bíróság 72 órán belül első fokon határozatot hoz, addig a beteg nem hagyhatja el az intézetet.

A beteg fellebbezhet, ha nem ért egyet a bíróság kötelező gyógykezelést elrendelő határozatával, ilyenkor a másodfokú bíróság ismét áttekinti az ügyét.

Felidézték: az alapvető jogok biztosa korábban már vizsgálta, hogyan érvényesíthetnek jogorvoslatot a sürgősségi pszichiátrián gyógykezelt emberek. Erről szóló, egy éve kiadott jelentésében több visszás elemet nevezett meg.

Megállapította például, hogy a jogorvoslat hatékonysága az ilyen esetekben értékelhetetlen, mivel mire a másodfokú határozat megszületik, az érintettek jellemzően már nincsenek az intézményben. Utólag pedig szinte lehetetlen megállapítani, hogy indokolt volt-e a kötelező gyógykezelés elrendelése. Az erről szóló bírósági végzés az érintett önrendelkezésének, személyi szabadságának legsúlyosabb korlátozását megvalósító kényszerintézkedést tartalmaz. A jogszerűtlen, illetve aránytalan intézkedés következményei jóvátehetetlenek, ezért a megelőzés kulcsfontosságú lenne.

Mivel a sürgősségi pszichiátriai gyógykezelésnél felmerültek más jogi aggályok is, az ombudsman hivatalból tovább folytatta vizsgálatát. A biztos újabb jelentésében aggályosnak nevezte azt a gyakorlatot, amely szerint a kórházakban a sürgősségi beszállításokkal, a kötelező gyógykezelések elrendelésével és fenntartásával összefüggő bírói szemléket mindig hetente két, előre rögzített időpontban tartják.

A vizsgálat feltárta, hogy

nincs olyan, a beteg gondnokának nevét, elérhetőségét tartalmazó központi nyilvántartás, amelyhez a bíróságok hozzáférnének, így ha szükséges, nem tudják értesíteni a beteg gondnokát.

Az ombudsman felhívta a figyelmet: alapjogi szempontból visszás helyzethez vezet az is, hogy hiányosak az egészségügyi intézmények pszichiátriai osztályaira vonatkozó, a működés jogszerű kereteit kijelölő feltételek. A jelentés kitér arra is, hogy elengedhetetlenné vált az akut magas biztonsági fokozatú pszichiátriai osztályok kialakítása.

Székely László felkérte az igazságügyi minisztert, hogy intézkedjen a sürgősségi beszállítás indokoltságának megállapítására és a kötelező gyógykezelés elrendelésére vonatkozó speciális eljárásrend megalkotásáról. A biztos az emberi erőforrások miniszterénél kezdeményezte, hogy készítsen elő módszertani levelet a sürgősségi beszállítás indokoltságának megállapításáról, a kötelező gyógykezelés elrendelésével összefüggő bírói eljárásokhoz kapcsolódó igazságügyi elmeszakértői vizsgálatokról. Ugyancsak az emberi erőforrások miniszterétől kérte a pszichiátriai zárt részlegekre vonatkozó új szabályozási környezet kialakítását.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cikicakk55
Pedig a jelenlegi kormányban csak úgy hemzsegnek a pszichiátriailag sürgősen kezelésre szoruló betegekkel.Tele van a kormány közveszélyes betegekkel.Legtöbbjük saját magára és a családjára nem veszélyes( még) ám lehet,hogy pár év múlva a gyerekeiket a saját osztálytársaik fogják leköpködni,meg szarrá verni,mert az Ő szüleik miatt ment tönkre az életük és tűnt el a jövőjük.Orbán Viktor unokájának például egész biztos,hogy nem szeretnék a helyében lenni. A nagyapa miatt kb 8 millió ember fogja leköpni,lehányni,felpofozni,táskákat szétverni a fején,mert a gyerekek nem hülyék,csak még kicsik ahhoz,hogy megértsék miért is kiabál apa és anya,miért nincs ajándék a fenyőfa alatt,miért neki nincs korcsolyája,mikor a Szíjjártó Petikének és a Lázár Boldizsárnak van! Most még minden szép és jó azoknak az utódoknak,de el jön majd az idő mikor még a nevét is szívesen megváltoztatná,csak ne tudják kik voltak az őseik. Mondjuk ezen a bagázson orvos segíteni már nem tud,mert menthetetlenül pénz és hatalomfüggők. Ez veszélyesebb mint az alkohol, a kártya,vagy játékgép függőség,vagy a kábítószer. Az élvezeti szerek függői is tudnak az elvonási tüneteknél örjöngeni,vagy képesek ölni is a dilijük eléréséért,de a kormányban lévő függők egy egész országot nyírnak ki ahhoz,hogy elérjék az áhított hatalmat.A gond csak az,hogy pont úgy mint a többi drognál,itt is egyre több kell ahhoz a szinthez,hogy jól érezzék magukat és ezért ölni is képesek.
Clavigo
Mi a gond ?? Ez a barom Orbán milyen szépen el van...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél