Az agrárminiszter épp kedden jelentette ki, hogy a magyar nem eszik rovart. Talán ez mégsem így van, ugyanis most pénteken rendezi meg a Szent István Egyetem Deák Tibor Szakkollégiuma a budai campuson az I. Magyar Rovaripari Konferenciát.

A konferencia Facebook-oldala azt írja:

Az előadások során betekintést nyújtanak a rovarok felhasználhatóságára takarmányozási és élelmiszeripari vonatkozásban a magyar piacon az alábbi témákban: jogi szabályozás, rovartenyésztés, ipari felhasználhatóság, érzékszervi tényezők, fogyasztói fogadtatás, marketing. Ezen felül az agráripar résztvevői kerekasztal beszélgetés során vitatják meg álláspontjukat a témában.

Hozzáteszik:

a rendezvény időtartama alatt lehetőség lesz különböző rovar eredetű termékek kóstolására.

Antonovits Bence, a jelenleg Belgiumban élő agrármérnök, a Little Food SCRL élelmiszertücsök tenyésztő startup termelésvezetője, kutató-fejlesztője a deaktszakkoli.hu-nak elmondta, hogy "az élelmiszerrovarokhoz környezet- és természetvédő elkötelezettsége vezette, elmondása szerint itt találkozik az állattenyésztés és a természetvédelem".

Munkámból adódóan nyilván rendszeresen fogyasztok rovarokat és rovar alapú termékeket. A tücsök nagyon ízletesen elkészíthető, és remek alapanyag feldogozott termékek előállításához. Íz szempontjából talán a lisztkukacot (Tenebrio molitor) és a bambuszférget (Omphisa fuscidentalis) említeném kedvencemként, olajon pirítva. A selyemhernyót (Bombyx mori) viszont nem szeretem.

A lapnak hozzátette:

Mivel a rovarok biológiai adottságukból adódóan sokkal alacsonyabb input és emisszió mellett állítanak elő adott mennyiségű fehérjét, így egyértelműen versenytársai lesznek a hagyományos gazdaságai állatainknak. Hogy miért nincs ez még így? Ne feledjük, hogy míg a „klasszikus” háziállataink tenyésztésének intenzifikálása nagyjából egy évszázad alatt játszódott le, addig iparszerű rovartenyésztésről csupán néhány éve beszélhetünk. Ebből adódóan még mindig jóval több a kérdés, mint a válasz, az ágazat azonban rohamosan fejlődik, egyre jobb és jobb mutatók érkeznek a különböző termelőegységektől.

Fazekas Sándor: Soros azt akarja, hogy a magyarok rovarokat egyenek

A Magyar Nemzet beszámolója szerint a földművelésügyi miniszter egy lakossági fórumon azt mondta, hogy a Soros-tervnek az is része, hogy rovarokat kell enni.

Ahogy azt korábban megírtuk, Fazekas Sándor a csepeli lakossági fórumon beszélt arról is, hogy "rovart egyáltalán nem eszik a magyar ember."

A magyar embernek van étkezési szokása: csúszómászót, rovart nem eszünk, csak kivéreztetett húst, meg, na jó, némi angolos bélszínt

– mondta kedden miniszter.

Németh Szilárd szerint nem ez hangzott el kedden

A fórumot Fazekas Sándor agrárminiszter és Németh Szilárd részvételével tartották.

Németh Szilárd, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke az ott elhangzottakat firtató újságírói kérdésekre ma azt mondta:

az agrárminiszter nem mondott olyat, hogy Soros György rovarokkal etetné a magyarokat, továbbá az sem hangzott el, hogy ha nyernek a szocialisták, akkor Einstein agyát kell megenniük a magyaroknak.

Forrás: Facebook, varosikurir.hu, Magyar Nemzet, deaktszakkoli.wordpress.com

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Ez is olyan "bálnás vitz" volt, de ez kettős csavarral, mert a fél kormány csócsikálja azóta is.
Az észkombájnok hada birkózik a cumival:
propeller.hu/itthon/3335756-nemeth-szilard-szerint-agrarminiszter-nem-mondott-olyat-hogy
Lepényleső
Tetűvel jól tudnánk lakatni egész Európát,ha nem a világot.
Equus
együnk tehénszart, 100 milliárd légy nem tévedhet...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.