Bár a 2014-es polgármester-választáson még simán nyert a Fidesz, 61 százalékkal győzött (8160), míg a jobbikos 17,1 (2287), az MSZP-s pedig 14,9 százalékkal (2004 szavazat) szerepelt, most máshogy döntöttek a polgárok, sőt jól mutatja az eltérő hozzáállást az is, hogy ma sokkal többen mentek el szavazni, mint 4 éve.

Márki-Zay Péter megválasztási beszédéről itt olvashat.

A mostani részvétel nemcsak más időközi választáshoz, hanem a korábbi rendes választásokhoz képest is feltűnően magas volt. Fél hétkor a szavazók 61,35 százaléka már leadta a szavazatát. Vagyis feltehetően mozgósította a szavazókat, hogy az eredménynek országos tétje van: hiszen több következtetést is levonhatunk majd belőle az országos politikai viszonyokra vonatkozóan.

Az időközi választásra azért volt szükség, mert novemberben meghalt a várost 2012 óta vezető fideszes polgármester, Almási István. A várost korábban Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter irányította, ő azonban képviselőként-miniszterként nem indulhatott. A Fidesz-KDNP az eddigi alpolgármestert, Hegedűs Zoltánt indította, az oldalán Orbán Viktor miniszterelnök is beszállt a kampányba, amikor személyesen fogadta dolgozószobájában.

Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely új polgármestere

Fotó: Facebook

Az ellenzék egy váratlant húzott: ezúttal nem külön-külön jelölttel szálltak be a versenybe, hanem az MSZP-től kezdve a DK-n és az LMP-n át a Jobbikig a függetlenként induló Márki-Zay Pétert, a kiábrándult volt Fidesz-tagot támogatta. Márki-Zay ellen elég heves ellenkampányt indított a Fidesz, az utolsó napokban még egy őt gyalázó szórólap is megjelent.

Elindult független jelöltként egy pártjával szembeforduló szocialista, Hernádi Gyula is, akit emiatt kizártak az MSZP-ből. Az ellenzék vádja szerint a Fidesz kezére játszott az indulásával. Ám az adatokból most látszik, hogy alig tudott szavazatot szerezni, így nem is veszélyeztette Márki-Zay esélyeit.

Már Márki-Zay győzelme is hatalmas meglepetés, hát még a különbsége. Több mint 15 százalékpontot vert a fideszesre egy olyan városban, ahol a Fidesz évtizedek óta egyeduralkodó. És ahol eddig az ellenzéki jelöltek 10 százalék körüli arányokat értek el a választásokon. Márki-Zay 57% fölötti eredményének a kormánypárt és az ellenzék számára is sok tanulsága van.

(index.hu)

60 hozzászólásarrow_drop_down_circle

peterkelemen
Orbánt már nyugtatózzák. Náci Bayer meg őrjöng hiába hazudozta szét az országot az aljadék haverjaival együtt. Lázár meg most kapott szívinfarktust. :D
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szep napot
Az Orban es a Fidesz sajnos igy is jol jart. Az aprilisi valasztasokat siman nyerik, de szerencsere mar nem 2/3-dal. Evvel a "vereseggel" osszekapjak a szavazoikat. Azt senki nem gondolja, hogy az osszes ellenzeki part osszefog az egesz orszagban es majd kozosen fuggetlen jeloltek moge beallnak. Az ellenzeki partok parton belul nem tudnak donteni nagyon fontos dontesekrol.
Yoda69
@szep napot: Pont ellenkezoleg. A fideSSnek eddig is megvolt a 2 millios tabora, ezutan is meglesz. A birkatabor marcsak ilyen :)
Viszont ez a gyozelem mozgositja az eddig ketkedoket, hogy meg nincs minden veszve. Szerintem nagy aranyu reszvetel varhato Aprilis 8-an. Talan meg rekord is szuletik. A statisztika azt mutatja ha 55%-osnal nagyobb a reszvetel akkor bukik a fideSS.
A korzetekben a leg eselyesebb jeloltre kell szavazni a fideSS jeloltjevel szemben, es akkor nyert ugyunk van.

MEG 41 NAP!!!
Aki Én
@verőce21: Leszarom a baloldalt. Ki mondta, hogy ők nyertek? A fidesz bukott, de brutálisat. Ha kell az ördöggel is alkut köt a többség, csak ezek takarodjanak a szemétbe.
verőce21
@Aki Én: (12:20) Tégedet pedig valószínűleg mind a két (jobb-bal) oldal lesz@rik, esetleg lesz@rnak! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.