Ma már 220 ezer gyerek jár egyházi fenntartású köznevelési intézménybe, miközben a rendszerváltoztatás előtt mindössze tíz felekezeti – nyolc katolikus, egy református és egy zsidó – középiskola működhetett Magyarországon – mondta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán Székesfehérváron.

Államtitkár: ma már 220 ezer gyerek jár egyházi fenntartású köznevelési intézménybe
Fotó: Wikipédia

Az új épületszárnnyal és tornacsarnokkal bővülő Ciszterci Szent István Gimnáziumban Soltész Miklós emlékeztetett arra, hogy éppen 70 éve, 1948-ban "zavarták el" az egyházi iskolákból a rendeket, egyházi fenntartókat és zárták be az intézményeket.

A ciszterci rend is így járt, ezért nagy elégtétel, hogy csak Székesfehérváron több száz gyerek járhat egyházi iskolába – tette hozzá.

Az államtitkár elmondta, hogy az intézmény a kormány 2,6 milliárd forintos támogatásának köszönhetően bővül, és remélhetőleg a város büszkesége lesz.

Vargha Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, hogy a szerdai ünnepélyes alapkőletétel egyben a jövő kezdete.

Azt kívánta a diákoknak, hogy nyújtson nekik is annyit az intézmény, mint neki, aki négy évig tanult az iskolában, majd később 10 évig tanított ott.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester közölte: az elmúlt napokban a The Financial Times csoporthoz tartozó, kéthavonta megjelenő üzleti kiadvány, az fDi Magazine a várost több szempontból is Európa tíz legjobban fejlődő gazdasági régiója közé sorolta.

Megjegyezte, hogy oktatás nélkül ez nem lenne elérhető és fenntartható, éppen ezért a ciszterci iskola bővítésén túl több tízmilliárd forint értékű iskolafejlesztés kezdődik a városban.

Elmondta: a ciszterci intézmény fejlesztésével egy időben megkezdődik a Vasvári Pál Gimnázium új épületének építése, valamint a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium és a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium épületeinek teljes felújítása. Dolgoznak a Teleki Blanka Gimnázium teljes felújításának előkészítésén is.

Bérczi Bernát, a Zirci Ciszterci Apátság kormányzó perjele felidézte, hogy az iskolát a török kiűzése után, 1688-ban létesítették a jezsuiták, majd feloszlatásuk után, 1812-től a ciszterci rend vette át. Jelezte, hogy céljuk azóta sem változott, vagyis olyan képzést, nevelést adnak, amellyel "hitükben szilárd" ifjakat nevelhetnek.

Orosz Ágoston igazgató megemlítette, hogy az új épületrészre a megnövekedett létszám és a plusz testnevelésórák miatt van szükség.

Az MTI kérdésére elmondta: a támogatásnak köszönhetően nemcsak a tornacsarnok és a kétszintes, tíz tantermet magában foglaló épületszárny épül meg, hanem a régi épületben modernizálják a tantermeket, továbbá informatikai és nyelvi labort is kialakítanak. A tervek szerint a beruházás 2020-ra készül el.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
B+ te idiota: Hat hogyne jarna 80 % gyerek oda, amikor bekebeleztetek az onkormanyzatoktol az OSSZES iskolat? Marf csak tevedesbol maradhatott egy-ket intezmeny az onkorik kezeben...Rohadt kepmutato bagazs...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@division: Engem se de azért megjegyzem nem ezt a választ vártam tőled.
Nessy
Szegény gyermek, vagy jár az egyházi iskolába, vagy négy településsel arrébb még van egy állami suli!
Ezt a státusz kereszténységet nehezebben emészti meg a gyerek, ahol másról szól a szöveg, és más a valóság.
Lehet "erkölcsről" beszélni, azt oktatni, aztán kiderül, hogy pont azok nem tartják be, a 10 parancsolatot, a legelemibb erkölcsii szabályokat akik a legtöbbet beszélnek róla.
Egyébként meg lehet szokni, hogy mást mondanak az iskolában, mást hallanak otthon. Mi az ötvenes években remekül megtanultunk alkalmazkodni, és annak hinni, amit láttunk, tapasztaltunk, legfeljebb nem beszéltünk róla. Ergo, ma is előbb hiszek a szememnek, a valóságnak,mint a politikusoknak!
division
@papa.49: Félrenyomtál, magánügy:-))
division
@Horizont: Te sem akarod megérteni én mit akarok mondani, vagy csak neked lehet itt igazad mindig? Nem úgy van ám az:-)
karma1
@division: Lajkoltalak, mert amit irsz, lehet igaz is, de mondjuk nem a szamomra, mert en nem akarnam, hogy a gyerekem BARMILYEN vallas fele iranyitott legyen. (Sem katolikus , sem reformatus, de zsido vagy iszlamista se legyen).
Az erkolcstan egy lehetoseg, ezt tudom (az en lanyomnak meg nem kellett ilyesmi kozott valasztani, a mi idonkben pedig egyaltalan nem ), szoval a regi osztalyfonoki orakon sokat beszelgettunk a tarsadalomba valo beilleszkedesrol, a szuleink es masok tiszteleterol, es ugy a csaladi elet folyasarol, unnepekrol, a testverekhez, baratokhoz valo viszonyunkrol.
Nem kellett hetente egy oraban sulykolni a fejunkbe azt, hogy kopogjunk, varjuk meg a valaszt a belepesre, es ha beleptunk egy helyisegbe, akkor hogyan es kinek koszonjunk eloszor, ezt eleg volt egyszer a 8 ev alatt elismetelni nekunk. A gyerekek ma sem hulyebbek, csak eppen egeszen mast latnak a TV-bol, radiobol aramlani, mint amit az iskolaban belejuk akarnak verni. Ahol egy lany azt latja, hogy a valosag show-ban eleg az, hogyha egy lany kirakja mindenet a placcra, aztan mindenkivel sorban lefekszik, akkor o, a kisdiak minek tanuljon barmit is, hiszen megvan az egyenes ut a celebsegig. Mindehhez kapja azt, hogy az iskolaja egyhazi, a szulei ateistak, es lehet, hogy a szulei tiltjak is nezni nekik a valosag show-kat, csak akkor, amikor azok mennek a tv-ben, a szulok meg (vagy mar) dolgoznak, es nem tudjak ellenorizni a gyerekuket, vagy legalabbis nem azon a szinten, ami a 14 eves kor alatt szukseges lenne.
Ertem a problemadat, de az allam tul melyen va'jja bele magat a polgarok eletebe: MINDENT a fidesz akar megmondani, hogy mit csinaljanak. Ez nem jo!
advocat
Ennek van egy oka. Oda csak azok járnak, akik oda jelentkeztek. Talán kevesebb azoknak a száma, akiknek az iskola már 14 év alatt is véget ér. (Vannak ilyenek, hogy kik?) Remélem finoman fogalmaztam.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.