Népszavazáson, nagy többséggel utasították el vasárnap a Tolna megyei Madocsán azt, hogy a település közelében kavicsbánya nyíljon.

A település lakóinak a referendumon két kérdésre kellett válaszolniuk. Az egyik úgy szólt: "Támogatja-e Ön, hogy Madocsa Község közigazgatási területén homok- és kavicsbánya létesüljön?".

A másik kérdés az önkormányzatra vonatkozott: "Akarja-e Ön, hogy Madocsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településrendezési tervében tilalmazza a kavics- és homokbányászatot érintő külszíni bányatelek nyitását, illetve fektetését Madocsa közigazgatási területén?"

Az 1950 lakosú községben az 1571 szavazásra jogosult közül 1207-en vettek részt a népszavazáson

- közölte Orbán Zsuzsanna, a helyi választási iroda vezetője az MTI-vel.

Ismertetése szerint az első kérdésre 1179-en nemmel, 23-an igennel szavaztak, öt szavazat érvénytelen volt; a második kérdésre az 1199 érvényesen voksoló közül 1156-an igennel, 43-an nemmel szavaztak, nyolc érvénytelen szavazat született.

A népszavazási kezdeményezést 1140 madocsai választópolgár támogatta aláírásával, miután a községben sokan ellenezték, hogy a szekszárdi Bet-Bau Kft. a község határában negyven hektáron évi egymillió tonna kapacitású kavicsbányát tervezett nyitni.

Forrás: MTI

Címlapi kép: Pixabay cco

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Kié vagy kinek hozott volna hasznot ez a bánya?
Mert ha azé, akire gondolok, akkor jön egy határozat, mely szerint fontos népgazdasági érdekké lesz a bányanyitás nyilvánítva.
Persze,, ne legyen igazam, de...
Edmond Dantes
Ó,hát ez nem probléma! Egy törvénnyel semmi perc alatt átminősítik kőbányává és Magyarországon van egy család,amelyik még természetvédelmi területen is bányászhat.Madocsának tehát annyi.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.