Nem lehet teljes körű az Európai Unió külső határainak védelme, ha az úgynevezett hot spotokat, vagyis a migránsokat befogadó- és gyűjtőközpontokat, nem az unión kívül hozzák létre – jelentette ki Szijjártó Péter az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

"Egy illegális bevándorló sem léphet az Európai Unió területére" – Szijjártó szerint a befogadóállomásokat az EU-n kívül kell létrehozni

Fotó: MTI/EPA

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta:

a magyar kormány óvatosan fogadja a kötelező kvóták elutasításáról szóló, az EU-csúcson született döntést, ugyanis az Európai Tanács már egyszer határozott erről, ám a miniszterelnökök határozatát sima többségi határozattal felülírták a belügyminiszterek.

A továbbiakban felhívta a figyelmet arra:

a kötelező kvóták elutasításáról hozott június végi döntés a visegrádi négyek (V4) győzelme.

Úgy értékelt:

a V4-ek Magyarország vezetésével komoly sikert arattak azzal, hogy a létrehozandó befogadó- és gyűjtőközpontokból (hot spot) a tagállamoknak nem kell kötelezően átvenni a migránsokat.

A magyar diplomácia vezetője szerint az is sikerként értékelhető, hogy az Európai Unióban a kötelező kvóták irányából a határvédelem felé módosult a politikusok gondolkodása. Abba az irányba, amelyet Magyarország immár három-három és fél éve szorgalmaz.

Hozzátette:

látni kell viszont, hogy ha ezek a befogadóállomások nem az unión kívül jönnek létre, akkor nem lehet teljes körű a határvédelem.

A miniszter szerint kulcskérdés, hogy a tagállamoknak, illetve az EU egészének önmagának kell eldöntenie, hogy kikkel akar együtt élni. Vagyis ezt ne a migrációt segítő nem kormányzati szervezetek (NGO) és ne az embercsempész-hálózatok dönthessék el. Annál is inkább, mert az EU politikája ma meghívót jelent 30-35 millió Európa környékén élő embernek – fűzte hozzá Szijjártó Péter.

Arról is szólt, hogy fokozódó migrációs nyomásra kell számítani a balkáni útvonalon azt követően, hogy Törökország felmondta a korábban Görögországgal kötött kétoldalú, a migránsok visszafogadásáról szóló megállapodást.

Ebben a helyzetben Magyarországnak az az érdeke, hogy a védvonal az ország határaitól minél délebbre húzódjon. Ezért – többek között – felajánlottak 25 kilométernyi határkerítést Montenegrónak az Albániával közös határ megerősítésére. Ugyanakkor Macedóniában is szolgálnak magyar rendőrök, korábban pedig Szerbiában és Szlovéniában is szolgáltak – sorolta a tárcavezető.

A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Szijjártó Péter kedden azt hangsúlyozta:

mindaddig, amíg Európa nem szerzi vissza a külső határai felett a teljes kontrollt, realitásként velünk élnek a migrációs válság negatívumai.

Ezért világosan ki kell mondani, hogy

egy illegális bevándorló sem léphet az Európai Unió területére, azoknak pedig, akik illegálisan tartózkodnak az Európai Unióban, távozniuk kell

– mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Forrás: MTI

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
Kár a szóért Szíjjártó úr. A főnök már mindent aláírt.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
emerencia
Kár a szóért Szíjjártó úr. A főnök már mindent aláírt.
vladimir putin
Akkor fotózták, amikor szabira megy és rövidesen beleugrik a delfines medencébe?
Nessy
Tisztelt Külügyérünk!
Kedves főnöke szónokolt elég vehemensen a nemzetek jogáról, miszerint meg kell védeniük az országukat. Mi is kerítést emeltünk, tranzit zónát létesítettünk, megerősítettük a határ védelmet. Ezzel a múlt héten még nagyon egyetértett a V4, és Kurz kancellár is! Sőt, épp most ajánlottunk kerítést másoknak is.
Szidták Merkel politikáját. Nos, most bekeményítenek a németek, erre kiakadnak, élükön Kurz, mint a kakukkos óra.
Apropó! Csak ötletelni méltóztatik, vagy mellékel hozzá pár millió eurót is?
Én is eldönteném szívesen, hogy kikkel szeretnék együtt élni, de ez jelenleg csak szép szlogen! Ha pl.nem szimpi egyik - másik kötvényes "letelepedő", mit lehet tenni? Vagy rájuk ez nem vonatkozik?
papa.49
A bolond szél próbálkozik a lyukból ))))))))
papa.49
Az unió nagyjai megegyeztek csak ez kisfaszkalap erőlködik pedig ennek csak beszarás lesz a vége, vagy nem lesz suska !!!
Most itthon eljátsza a ,,kemény külügyért,, a valóság meg az hogy a csuti mindent aláírt már kint , ez csak a budifülkeforradalmároknak szóló színjáték !!!
tudode
Petya!
.
Az EU csúcson isszák a GAZDI minden szavát, de rájöttek, hogy hallgatózik
.
coub.com/view/1abmjp
Pálinkás Pál
@Eladott Ország: www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM
ezek is biztos onnan menekülnek,ha te mondod!!!
Qqberci
'Oszt kijafac kérdezte Szíjrágót?...
simmering73
Véletlenül láttam reggel a tv2-n két percig pahmant meg a szájtátót. Én még ilyet nem láttam. Ez a két szarházi a végbelén keresztül veszi a levegőt? Mert levegővétel nélkül nyomták a mantrát.
Eladott Ország
@Pálinkás Pál: Dél-Amerikából is jöttek migránsok, sőt a Dél-Amerikában élő magyar közösségekből is érkeztek fiatalok a csíksomlyói búcsúra a Rákóczi Szövetség támogatásával, ...
nezelodo
Igazad van, nem is szorulnak rá, hogy megengedd, mert önként adtatok nekik letelepedési kötvényt. Ja az a fránya potyapénz nagy úr ám! Aztán ha valahol elkapnak egy terroristát, nagy a kuss, ha magyar útlevele is van.
papa.49
Szopottfejűszar felhívom a figyelmedet a segg tulajdonosa amit nyalsz már másképp döntött, nem ártana ha náha kiemelnéd a búrád a seggből, és tájékozódnál a pillanatnyi állásról !!!
Eladott Ország
@papa.49: Úgy járunk ezzel a migránsvédelemmel, mint a pálinka Brüsszeli adójával.
papa.49
@Eladott Ország: Igen, csaholnak még egy darabig aztán csendben megteszik amit Brüsszel kér !!!
Eladott Ország
@papa.49: Kíváncsi vagyok mi lesz a vége a nálunk regisztrált migránsokkal.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.