A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint restitúciós ügyekben sztálini alapokon áll a román igazságszolgáltatás.

Gulyás Gergely a Mandinernek adott interjújában – amely a portálon vasárnap jelent meg – a Bánffy-perben hozott ítéletre reagálva úgy fogalmazott, Románia ma demokrácia, de nem jogállam.

Gulyás Gergely szerint "Románia ma demokrácia, de nem jogállam"

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Giurgiu megyei törvényszék szerdán hozott ítélete szerint az erdélyi Ratosnya, Gödemesterháza és Palotailva környékén levő erdők, amelyeket 2007-ben visszaszolgáltattak Bánffy Dániel volt magyar földművelésügyi miniszter örököseinek, most ismét a román állam tulajdonába kerülnek.

Az örökösök szerint a giurgiui törvényszék egy koncepciós per alapján kiadott, a kommunista diktatúra szellemét tükröző 1952-es bírói ítéletet használt fel.

A bukaresti törvényszék 1952. december 3-án hozott büntetőjogi ítélete szerint Bánffy Dánielt 8 év kényszermunkára és 10 év polgári jogvesztésre, valamint teljes vagyonelkobzásra ítélték 1940 és 1944 között emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt.

Gulyás Gergely a Mandinernek azt mondta:

nagyon szomorú folyamatként lehet tekinteni arra, ami a román igazságszolgáltatásnál az elmúlt években tapasztalható, és ennek "egy fontos állomása" a mostani ítélet.

"Mindez kezdődött azzal, hogy egy korrupcióellenesnek nevezett, de valójában politikai célokra, köztük magyarok elleni inkvizícióra felhasznált ügyészség koncepciós eljárásokat indított a magyar közösség számos politikai vezetője ellen" – fejtette ki, hozzátéve, ezek a perek évek óta tartanak, és az eljárások már önmagukban sokak pályáját tették tönkre, és sok helyen nehezítették a magyar politikai közösségépítést.

Megítélése szerint ami a Bánffy-ügyben történt, "nem kevésbé felháborító, csak sokkal látványosabb".

Ezzel az ítélettel a román igazságszolgáltatás odáig jutott – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter –, hogy miközben a bíróság egy restitúciós ügyben a tulajdonjog visszaszolgáltatása összes feltételének fennállását megállapítja, a korábbi tulajdonosnak, Bánffy Dánielnek a sztálini diktatúra alatti koncepciós eljárásban kimondott háborús bűnösségére hivatkozással zárja ki a tulajdonjog visszaadását.

Gulyás Gergely emlékeztetett:

a második világháború után a román bíróságok a magyar nemesi családok leszármazottait tömegesen ítélték el Bánffy Dánieltől, Wass Albert írón át Bethlen Béla jogász, politikusig.

Azt mondta: Bánffy Dánielnél az ítélet képtelenségét jól szemlélteti, hogy Erdélyben 1944 őszén fegyverszünetet követelt, amiért a nácik halálra ítélték. Ez sem volt akadálya annak, hogy a sztálini önkény háborús bűnösnek nyilvánítsa. Az viszont hihetetlen, hogy "a román igazságszolgáltatás mai napig ezen az alapon áll a visszaszolgáltatási ügyekben".

A fideszes politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a román uniós csatlakozás egyik feltétele volt a restitúciós törvény megalkotása. "Ez azonban nagyon sok esetben holt betű maradt"

- tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy a múlt héten több bírósági ítélet is megütközést keltett az erdélyi magyarság körében, a miniszter emlékeztetett: Péter Ferenc korábbi szovátai polgármesternek, a Maros Megyei Tanács jelenlegi elnökének bírósági ítélet eredményeképpen hárommillió forintnyi bírságot kell fizetnie, mert nem vette le a székely zászlót a szovátai polgármesteri hivatalról, illetve az utolsó tárgyalási nap utáni – új bizonyítékok nélküli – vádmódosítás után magyar fiatalokat öt év végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek terrorizmus vádjával. Ezek alapján "jól látható, hogy nem elszigetelt esetekről van szó" – mondta.

Az ókori Róma jogállam volt, de nem volt demokrácia. Románia ma demokrácia, de nem jogállam

- jelentette ki.

Gulyás Gergely szerint a román igazságszolgáltatás működésének "halk és érdemi intézkedéseket nélkülöző uniós kritikája" jól bizonyítja, hogy az Európai Unió mai vezetésének szemében a jogállamiságnak tartalmi kritériumai nincsenek, a fogalom számukra "valódi értelmet akkor nyer csupán, ha valamely neki nem szimpatikus tagállammal szemben politikai fegyverként használhatja".

Forrás: MTI, Mandiner

Itthon - 2019. February 21., 08:43
Gyorsan elfogták a késes kínai ámokfutót
Sport - 2019. February 4., 06:13
NFL: bajnok a New England
Itthon - 2019. February 21., 07:43
Amerikában is eltemették Andy Vajnát
Itthon - 2019. February 21., 08:26
Gyurcsány: nem lesz közös lista az EP-választáson
Itthon - 2019. February 20., 21:56
Drágul a kenyér

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Idomított bagoly/ka mondja VERÉBNEK, hogy nagyfejű!
.
Pedig Romániában már ELKAPJÁK azokat, akik BÁRMIVEL visszaélnek!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
Az a lenyűgöző ebben a gulyásban, hogy mindig tudja überelni az előző hülyeségét.
Lepényleső
Na ugye,mennyivel jobb itt;ahol se ez,se az? Esetleg a diktátorok alkotják a jogot?
Jozefina
Talán magyar igazságszolgáltatással kellene foglalkoznia!!! Más szemében a szálkát a sajátjában a gerendát se... ugye ismerős!!! ??
karma1
Az anyukam annakidejen mindig azt mondta, hogyha valakinek nem tudok segiteni, akkor legalabb bajt, hatranyt ne okozzak neki.
Ez a gulyas gyerek tisztaban van azzal, hogy mennyire megneheziti egy ilyen barom, senki altal sem kert nyilatkozattal a Romaniaban elo magyarok sorsat? Mondjuk, azert oket se sajnalom egyaltalan, mert pont ennek a partnak a szekeret toljak, de gulyaska, mi a f@sz wszukseg volt erre a nyilatkozatodra? Megkert ra valaki? Vagy csak a szel lebegtette a nyelved? Hulye szofoso'
namihami
Már ebben is előttünk járnak?
Hiszen nálunk, ellentétben a románokkal, SE demokrácia, SE jogállam nincs. Akkor ebben is elhagytak már minket, "" akiket Európa is példaképnek vehet"".-- miként azt Vezérünk oly bölcsen az ő népe tudomására hozta.
Eladott Ország
" AZ ŰR VESZÉLYES HELY . FŐLEG , HA A KÉT FÜLED KÖZÖTT VAN ." A NASA is érdeklődik az új anyag iránt, hogy milyen éghetetlen bőr van a pofádon. Víziókkal orvoshoz kell fordulni. Sürgősen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Nagyvilág - 2019. February 21., 07:58
Szmájli is lehet a rendszámtáblán
Nagyvilág - 2019. February 21., 07:54
Ilyen árukra költenek a legtöbbet Magyarországon
Nagyvilág - 2019. February 21., 07:41
Felvásárolja a Coca-Cola a Bambit