A Ferencváros és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közösen emlékezett meg csütörtökön Tóth "Potya" Istvánról, az FTC kiemelkedő labdarúgójáról, a csapat első hivatásos edzőjéről, aki a második világháború alatt, 1944-ben társaival több száz zsidót mentett meg a biztos haláltól.

Az ünnepségre a Ferencváros és az izraeli Makkabi Tel-Aviv labdarúgó Európa Liga-selejtező első forduló, első mérkőzése előtt került sor a Groupama Arénában található Fradi Múzeumban.

Többszáz embert mentett a vészkorszakban a Fradi labdarúgója, Tóth "Potya" István, rá emlékeztek

Tóth István, Tóth "Potya" István, a Ferencváros egykori edzőjének unokája beszédet mond a nagyapjáról tartott megemlékezésen Fradi Múzeumban 2018. július 12-én

Többszáz embert mentett a vészkorszakban a Fradi labdarúgója, Tóth "Potya" István, rá emlékeztek

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke, Ben Mansford, a Maccabi Tel-Aviv vezérigazgatója, Igor Ujhazi, a Zsidó Világkongresszus antiszemitizmus elleni munkacsoportjának koordinátora Tóth István, Tóth "Potya" István, a Ferencváros egykori edzőjének unokája és Kubatov Gábor, Ferencvárosi Torna Club (FTC) elnöke az edzőről tartott megemlékezésen Fradi Múzeumban 2018. július 12-én

Fotók, címlapi kép: MTI/Illyés Tibor

Tobak Csaba múzeumigazgató kiemelte, hogy már sok kiállításnak adtak otthont, ám a mostani különleges jelentőségű.

Szívünkön viseljük a múlt ápolását, az a célunk, hogy a fiatalok ne csak Böde Danit, hanem Tóth "Potya" Istvánt is ismerjék meg, emberként is

- mondta, majd arról is beszélt, hogy másfél éve vették fel a kapcsolatot Tóth "Potya" unokájával, Tóth Istvánnal, akitől megkapták az egykori sportember sporttörténeti relikviának számító naplóit.

A Tóth "Potya" István életét bemutató rövidfilm megtekintése után az unoka elmondta: személyesen nem ismerte a nagyapját.

Egy élet kellett ahhoz, hogy felismerjem, ki is volt ő valójában. Sokáig nem tudtam a múltat értelmezni

- mondta elérzékenyülve Tóth István.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke – miután beszélt a világban oly szükséges bizalomról – az erre az alkalomra készült, "A MI HŐSÜNK TÓTH POTYA ISTVÁN" feliratú és a sportember arcképével ellátott pólót adott át az unokának.

Az EL-selejtezőre kifutó labdarúgókat bekísérő gyermekek ugyanilyen pólóban emlékeztek az edzőre és embermentőre.

A mostani megemlékezés része a Zsidó Világkongresszus (WJC) és az angol Chelsea labdarúgóklub nemrég meghirdetett kirekesztés ellenes kezdeményezésének.

Igor Ujhazi, a WJC antiszemitizmus elleni munkacsoportjának koordinátora kiemelte: "Az antiszemitizmus veszélyes jelenség a sportban, veszélyes a társadalomban, és mindkét területen riasztó mértékben erősödik. A mi felelősségünk, szurkolóké és csapatoké egyaránt, hogy megálljt parancsoljunk ennek."

Többszáz embert mentett a vészkorszakban a Fradi labdarúgója, Tóth "Potya" István, rá emlékeztek

Tóth "Potya" István (1891-1945)

Fotó: wikipedia Közkincs

Tóth "Potya" István a második világháború idején tartalékos tiszti szolgálatot teljesített, a nemzeti ellenállás tagja volt. Budapesti Telepes utcai házában üldözöttek százait menekítette. 1944. decemberében árulás következtében letartóztatták, majd először a Gestapo Fő utcai börtönében, utána pedig a Belügyminisztérium Várban lévő pincéjében raboskodott. 1945 februárjában a nyilasok kivégezték – olvasható a wikipédián a háborús évekről szóló ismertetés.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Kookas
@CsipkeRózsa: azokat ma nereseknek hívják és vagy gecinek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.