Az Agrárminisztérium azon dolgozik, hogy a jelenleg fejenként 5,7 kilogrammos éves magyarországi halfogyasztás minél előbb megduplázódjon – mondta Nagy István agrárminiszter szombaton Mohácson, a II. Dunamenti Halfesztiválon, az agrárminisztérium közleménye szerint.

Emlékeztetett arra, hogy a fogyasztási célú hal áfatartalma az idén januárban 27 százalékról 5 százalékra mérséklődött, jól támogatva a szaktárca törekvését.

A miniszter tájékoztatott, arról, hogy a 2014-2020-as Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) megvalósításához az Európai Tengerügyi és Halászati Alapból Magyarországnak megállapított tagállami kerettel és a nemzeti önrésszel együtt mintegy 15,5 milliárd forint áll rendelkezésre.

Ez az összeg a halgazdálkodás fejlesztését, a hazai haltermelés és halfeldolgozás bővítését, valamint a halfogyasztást ösztönző marketing tevékenységet segíti – jelezte.

Hozzátette, hogy megszületett az "Állami halgazdálkodási feladatok támogatása" fejezeti kezelésű előirányzat, ennek kerete az idén 500 millió forint.

A szaktárca adatai szerint az étkezési célra szánt hal mennyisége az elmúlt években folyamatosan emelkedett Magyarországon, egyebek között az intenzív módon történő afrikaiharcsa-termelés növekedésének következtében, amely tavaly közel 3200 tonna étkezési halat adott a piacnak. Ezzel a mennyiséggel Magyarország az elsők között van Európában.

Nagy István örvendetesnek nevezte, hogy egyre több rendezvény népszerűsíti a halfogyasztást, valamint a Duna menti halételek sokszínűségét.

(MTI)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
Most jelentették be, hogy 50%-kal melkedik a ponty ára, mert szörnyű betegség támadta meg őket (fidesz).
human
@m73: Mikor csak terv volt a sertés hús áfájának csökkentése (előtte Mészáros már megkapta a sertéstelepét), tehát már előtte mondták a szakemberek, hogy az áfacsökkentés legfeljebb 3 hónapig lesz érezhető utána az árak visszakúsznak az eredeti szintre. A kormány persze nem ezt mondta, hiszt tudja, hogy a választók feledékenyek és nem fogják észrevenni, hogy semmit sem változtak vagy még drágultak is az árak.
Yoda69
Felezzek arat ha duplazni akarjak a fogyasztast. Ne az AFA-val szarozzanak.
A kulonbozetet pedig fizessek allami tamagatskent, ugyis van itt eleg zse haszontalan stadionokra.
KisGenyo2
Szerintem a fogyasztást sem látják "rendesen".
Macskaszem
Afrikai harcsától ments meg uram minket. A szaktárca szerint mégcsak nem is tenyésztik, hanem termelik. De akkor mibűűűű van?
Eladott Ország
Jó, tessenek megduplázni a halfogyasztást. Itt hívnám fel az urak figyelmét arra, hogy az afrikai harcsa kilója 2700 forint körül mozog, de még a ponty is 2300 kilónkénti áron kapható, szóval nem biztos, hogy sokan megengedhetik maguknak. Egyrészt. Másrészt tessenek elsétálni egy falusi boltba – már ha van bolt és nem mozgóárus látja el a települést – és tessenek válogatni a különféle halak között. Elárulom , ha sikerül panírozott halrudakat kapni az olcsóbbik fajtából, az már egy jól felszerelt bolt. Mindig agyf@szt kapok attól, amikor illetékesek elkezdenek arról siránkozni, hogy a nemzet nem eszi a halat, no meg a sajtot, meg a mézet. Hát basszus nem azért, mert a paraszt gyomra a zsírszalonnához van szokva. Demagóg vagyok: ápolási díjból nem lehet halat, sajtot és mézet venni - ugyanis nem telik rá.
A MAHOP pénzek meg bizonyára haveri magánzsebekbe fognak hoppanálni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.