2017-ben érdemi béremelkedés és adócsökkentés volt, gyorsult a gazdaság növekedése és ennek hatását a családok, a vállalkozások és minden magyar ember egyaránt érezheti – hangoztatta Varga Mihály pénzügyminiszter a 2017-es zárszámadási törvényjavaslat szerdai parlamenti vitájában.

Varga: "Önkritikusan el kell ismernem, hogy alábecsültük a gazdaság növekedési lendületét"

Varga Mihály pénzügyminiszter expozét tart Magyarország 2017. évi központi költségvetése zárszámadásának általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. október 17-én. MTI/Soós Lajos

A tárcavezető azt mondta, fegyelmezett költségvetési politika mellett stabil államháztartás és az előrejelzésekkel összhangban lévő makrogazdasági folyamatok jellemezték a tavalyi évet.

2017 volt az első év, amikor a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletekkel megkötött hatéves béremelési és adócsökkentési megállapodás nyomán érdemi béremelkedés valósult meg, bővült a foglalkoztatás és magasabb növekedési fokozatba kapcsolt a gazdaság

- közölte Varga Mihály.

Nem lett igaza azoknak, akik azt mondták, hogy ha 15 és 25 százalékkal nő a minimálbér, akkor csökkenni fog a foglalkoztatás

- mutatott rá.

A miniszter szerint a hatéves megállapodás egyszázalékos növekedési pluszt adott a magyar gazdaság teljesítményéhez, ami tavaly jóval az unió átlaga felett, 4,1 százalékkal nőtt.

Emlékeztetett arra, hogy a költségvetés benyújtásakor 3,1 százalékos növekedéssel számoltak.

Hozzátette: az államháztartás uniós módszertan szerinti hiánya a tervezettnél is kedvezőbben, a GDP 2,2 százalékában teljesült.

Önkritikusan el kell ismernem, hogy alábecsültük a gazdaság növekedési lendületét

- fogalmazott a miniszter,

aki ezt azzal magyarázta, hogy a költségvetést tavasszal készítették, míg a bérmegállapodást novemberben kötötték meg.

Varga Mihály szólt arról is, az államadósság 2017-ben 71,3 százalékra mérséklődött, az Eximbank adósságával a 2016-os 75,9 százalékról 73,3 százalékra csökkent.

Megjegyezte, Magyarország vitatja az Eurostat módszertani eljárását, miszerint az Eximbankot is az államháztartáshoz kell számítani. A miniszter ugyanakkor jelezte: ha beszámítják a bank mérlegfőösszegét, ha nem, az adósságállomány akkor is csökkent.

Elmondta,

2017-ben a gazdasági növekedés gyorsulásához szinte minden ágazat érdemben hozzájárult.

Legnagyobb mértékben az építőipar nőtt – mondta – , a vállalati, az állami és az önkormányzati beruházások lendületes növekedése mellett a családi otthonteremtési program felfutása is jelentősen növelte az építőipar kapacitását. A pénzügyminiszter ismertetése szerint

2017-ben több mint 8500 milliárd forint értékű beruházás valósult meg.

A növekedés másik stabil pillére a 4,7 százalékkal bővülő fogyasztás volt, amit a növekvő foglalkoztatottság és a célzott adócsökkentések is támogattak – közölte.

A miniszter azt mondta, 2017-ben a foglalkoztatottak száma 4,4 millió fölé került, miközben 2010-ben 3,8 millió alatt volt ez szám. Kitért arra is, tavaly év végére 4,2 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta.

Varga Mihály jó hírként számolt be arról, hogy

az alkalmazottak bére is nőtt 2017-ben: a bruttó havi átlagkereset 297 ezer forintra nőtt a nemzetgazdaságban. A családi adókedvezmény figyelembe vételével számolt nettó reálkeresetek 10,1 százalékkal növekedtek.

Elmondta, bár tavaly az import jobban nőtt az exportnál, az áruforgalmi többlet továbbra is magas, több mint 8 milliárd euró, ezért aggodalomra nincs ok.

Szólt arról is, hogy az államadósság devizaaránya jelentősen, 26 százalékra, a külföldiek által birtokolt állomány részesedése 37 százalékra csökkent. Emlékeztetett arra, hogy az államadósság devizaaránya nyolc éve még 50 százalék felett volt.

Közölte,

a nyugellátások 2,4 százalékos mértékben emelkedtek; 2017 novemberében – Magyarország történetében először – minden nyugdíjas nyugdíjprémiumot kapott.

A tárcavezető közlése szerint a kormány kiemelt célja volt 2017-ben is a vállalkozások helyzetének javítása, versenyképességük erősítése, valamint a gazdaság fehérítése.

A bérmegállapodás keretében nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum, csökkent a munkáltatókat terhelő szociális hozzájárulási adó, emellett ugyancsak csökkent a társasági adó.

Az államháztartás pénzforgalmi hiánya 1314 milliárd forintban, a központi alrendszer hiánya 1833 milliárd forintban teljesült – ismertette a miniszter, aki kitért arra is, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésére tavaly 155 milliárd forintot fordítottak.

Elmondta, 2017-ben 2571 milliárd forint uniós költségvetési támogatás jutott a kedvezményezettekhez; ezek az EU 2014-2020-as költségvetési ciklus előlegkifizetései, az előző időszak projektjei lényegében lezárultak.

Azt mondta, az Egészségbiztosítási Alap 2017-es kiadásai 2262 milliárd forintban teljesültek, ennek több mint 27 százalékát a pénzbeli ellátások kifizetésére, közel 72 százalékát pedig a természetbeni ellátások finanszírozására használták fel.

Varga Mihály beszámolt arról, friss hír, hogy

Magyarország a World Economic Forum versenyképességi listáján a tavalyi 60. hely után idén a 48. helyen zárt a mért 140 országból.

A miniszter magyarázatként hozzátette: változott a módszertan, több szempontot vesznek figyelembe a lista összeállításakor. Nem elégedettek, szeretnék, ha tovább javulna a versenyképesség – jegyezte meg.

Forrás: MTI

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Hátra lehet dőlni, megjöttünk a tejjel-mézzel folyóba. Adminisztratív módszerekkel mindjárt alkalmas lesz egy csomó ember a versenyszférában való elhelyezkedésre, aki eddig nem volt alkalmas. Lehet hogy majd kinevezik őket szakácsnak, tetőfedőnek, vagy altatóorvosnak, fene tudja. Mindenesetre az remek hír, hogy már annyira vonzó lett a honi keresetek alakulása, hogy csak úgy csődülnek haza a fiatalok külföldről. Biztosan csak az én pár ismerősöm hibbant meg, akik pont most készülnek elhúzni a csíkot. Mutatok néhány grafikont, ahhoz ész sem kell, számolni sem kell csak megnézni, mi emelkedik, mi csökken. Jó?
https://kolozsvaros.com/wp-content/uploads/20...
https://kolozsvaros.com/wp-content/uploads/20...
https://kolozsvaros.com/wp-content/uploads/20...
Egy centit nem haladtunk, mióta a fidesz tenyészik kormányon, ellenben sokat romlott a helyzet. Főleg ahhoz képest, hogy egy főre vetítve Magyarországra jön a legtöbb uniós forrás. Sok esetben még szinten tartani sem sikerült a 2010-ben, a legsúlyosabb válságból éppen csak kilábalt gazdaságot, pedig iszonyatos mennyiségű pénz ömlött be az országba.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nevemnick
@kokopelli: (13:47) biztos a piros pöttyös matolcsy segg miatt. :D
tulipan
Naháááát, EZEK a "mi", ittteni vadnarancsos propagandistáink, wagabund, Shikari, Durbincs, biztosan nem tartoznak közéjük...?

https://www.sztarklikk.hu/kozelet/a-fidesz-sz...
mackoka46
Nem becsültél te semmit se, ahogy esik úgy puffanik. Igen mértéktelenül loptatok, ez lett ám a baj.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél