A károsanyag-kibocsátás mérséklésére és a rezsicsökkentésre ad lehetőséget a kormány a háztartásinagygép-cserére, valamint az elektromos autók vásárlásának támogatására indított pályázatokkal.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a tavalyi pályázati kereteket megemelve a háztartási nagygépek cseréjére kétmilliárd, elektromos autók vásárlására hárommilliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre 

– mondta Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatóságért felelős államtitkára az M1-en szombaton.

Kétmilliárd forinttal támogatják a háztartási gépek cseréjét

Elmondta: hűtőszekrényre, fagyasztóra és mosógépre a korábbi pályázati feltételeknek megfelelően csak magánszemélyeknek nyújthatnak be támogatási kérelmet. Az elnyert támogatás a gép energiahatékonysági besorolástól függően vételárának maximum felét fedezi.

A besorolás szerinti A+ kategóriában háztartásonként 20 ezer forintra, az A++-ban 40 ezer forintra, az A+++ kategóriában pedig 45 ezer forint támogatásra lehet pályázni.

Az államtitkár arra is kitért, hogy a tisztán elektromos autók vásárlására magánszemélyek mellett gazdasági társaságok és önkormányzatok is pályázhatnak.

Támogatást a bruttó vételár 21 százalékára, maximum 1,5 millió forintig lehet kérni, változás a korábbi kiíráshoz képest, hogy a 15 millió forint maximális bruttó vételárat 20 millió forintra emelték az elektromos autók esetén

– hangsúlyozta Weingartner.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

parasutyo
van egy olyan érzésem, hogy csak egyeseknek... a kettesek, pofa be! mer mindenki annyit ér mint ahogy a jankó megmondta... XD
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
parasutyo
van egy olyan érzésem, hogy csak egyeseknek... a kettesek, pofa be! mer mindenki annyit ér mint ahogy a jankó megmondta... XD
colibri
A nyitó oldalon "támogatjják"! sok a J, gyorsan javítsák ki!!!
lampa laz
Megalkották annak lehetőségét, h az összes fideszes pógármester elektromos autóra cserélje eddig sem a legolcsóbb kategóriába tartozó autókáját. Más ne is reménykedjen, h pályázata befogadásra kerül, mert lepöccintik. Mire elindulna az egész, már vissza is vonják, mert addigra elfogy a keretösszeg. Az első mosógépcsere programmal is a polgármester feleségek mosták először új géppel a szarosgatyákat.
F_Viktor
@lampa laz: Jól helyen keresgélsz, a 3 milliárd forintból éppen 2 ezer elektromos autó vásárlását tudják elősegíteni.
Tudtommal az átlag magyar még csak álmodozik pl. egy alapnak számító Renault Zoeról.
namihami
Indokokoljátok, magyarázzátok meg nekem (ha tudjátok), hogy az, akinek van 20 millája egy autóra, azt miért kell még másfél millával segíteni? Csak nem pont erre a pénzre van rászorulva? Ugyanehhez kapcsolódik pl. az ingyenes elektromos töltő ügye is? Vagy van valahol az országban ingyenes benzinkút?
Nem annak kellene segíteni, aki pl.egy kisfaluból jár be dolgozni (DOLGOZNI) a 20 éves Zsigulijával (vagy hasonlóval)?
Peller Anikó
@namihami: nem. Az egész a fidesztámogató rendszer miatt van kitalálva. A gazdagabbak ne ugassanak és örűjjenek a szegények dögőjjenek.
namihami
@Peller Anikó: Hát bizony: Ahogy ezeket az elveket egy Jézus nevű ZSIDÓ (fúj, de utálják őket pedig) már úgy 2.000 éve hírdette. Persze, a Magyarságkutató Intézet még megkaphatja a Vezéri ukázt, hogy Jézus VALÓBAN pártus királyfi volt. Ennyiért be is fogják és főleg be is tudják bizonyítani.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.