A két új paksi atomerőművi blokk megépítésénél elsőbbséget élvez a nukleáris biztonság – mondta a két új blokk tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter kedden Pakson, sajtótájékoztatón.

Süli János hozzátette: törekednek a blokkok mielőbbi felépítésére.

Ugyanakkor úgy vélte, a referenciának számító orosz atomerőművi blokkok nem építhetők meg "egy az egyben" a magyar helyszínen, ezért az orosz dokumentációt honosítják a magyar nukleáris biztonsági szabályzatnak és az európai uniós előírásoknak megfelelően.

Atomügyi miniszter: hozzáigazítják az uniós és magyar előírásokhoz az orosz terveket

Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. november 5-én

Fotó, címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kifejtette, jelenleg ez a folyamat zajlik. A módosítás az atomerőmű árát nem érintheti, az változatlanul "fixáras" – mondta miniszter, aki a sajtótájékoztató előtt az Országgyűlés költségvetési bizottságának kihelyezett ülésén adott tájékoztatást a Paks II projekt aktualitásairól.

Megjegyezte azt is, hogy akkor lehet tudni az új blokkok átadásának időpontját, ha rendelkezésre állnak a megfelelő, engedélyezésre alkalmas tervek. Újságírói kérdésre hozzátette: a sajtóhíresztelésekkel szemben az átadás időpontja évekkel 2032 előtt lesz.

A bizottság előtt Süli János emlékeztetett arra, hogy a Paks II Zrt. 2018. februárban adta át az orosz félnek a munkaterületet a felvonulási létesítmények megépítéséhez. A kivitelezőnek 80 létesítményt – épületet, tárolót, üzemet – kell megépítenie. Jelenleg az első két irodaépületre van engedélye, egy további épület esetében az engedélyezés folyamatban van.

Jelezte: a Paks II Zrt. beruházásában már zajlik a 20/10 kilovoltos áramhálózat-állomás építése. Utalt arra is, hogy a társaság több mint 300 engedéllyel rendelkezik, köztük jogerős környezetvédelmi, telephely, vízkészlethasználati, és előzetes hálózatra csatlakozási engedéllyel.

"A legfontosabb szempont az, hogy engedélyezhető terveket kapjunk az orosz féltől" – fogalmazott, hozzáfűzve, hogy azok elbírálására az Országos Atomenergia Hivatalnak 15 hónap áll rendelkezésre, amelynek során a hatóság a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakembereit is bevonja.

Olyan tervekre van szükség, aminek alapján megépíthető, és legalább 60 évig biztonsággal üzemeltethető a két új blokk – hangsúlyozta.

Varjú László (DK), a bizottság elnöke és Hargitai János (Fidesz) alelnök a többi között a projekt gazdaságosságáról és megtérüléséről tett fel kérdést, Bősz Anett (Liberálisok) egyebek mellett azt kérdezte, több tízmilliárd forinttal drágulhat-e a beruházás azért, mert a tervek nem felelnek meg az európai uniós szabványoknak.

Süli János válaszában kifejtette: a projekt megtérülését az Európai Unió is vizsgálta, amely a mélyreható elemzéseit követően megállapította, hogy a beruházás nyereséget termel. A miniszter megerősítette, hogy Paks II. a meghatározott költségkereten belül valósul meg.

Lenkei István, a Paks II Zrt. vezérigazgatója leszögezte: az orosz fél pontosan tudja, hogy "Paks-II-specifikus" terveket kell készítenie, amihez minden adatszolgáltatást megkapott. Elmondta: az orosz partner munkáját a Pöyry Erőterv Zrt. segíti.

(MTI)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Honosítják? Nem az európai és hazai követelmeények szerint kellett volna már kiírni is?
Persze, akkor kevesebb a visszaosztható. És az a kláné, amit folyamatosan eltehet.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
Előfordulhat, hogy amiatt van a hercehurca Paks2 körül, amellyel a "csuti" KISFIÚS zavarában kötelezte el, nem MAGÁT Vlagyimirnál, ill. az országot annak ellenére, hogy még MINDIG TERVEZGETÉS szakaszában van.
.
Lehet találgatni, keresztrejtvényt fejtegetni netán amiatt, mert Paks-ot a szovjetek odalittyentették Paksra MINDENFÉLE FÖLDTANI VIZSGÁLAT nélkül, de Paks2-vel az a gond, vagy mi a fránya, hogy
.
---- Nem földrengésmentes a paksi atomerőmű telephelye: megszereztük a földtani kutatás eltitkolt eredményeit
.
atlatszo.hu/2017/07/10/nem-foldrengesmentes-a-paksi-atomeromu-telephelye-megszereztuk-a-foldtani-kutatas-eltitkolt-eredmenyeit/

"""A paksi telephely földrengésbiztonságáról évtizedes tudományos vita zajlik, mert az 1970-es évek elején, az atomerőmű építése előtt nem vizsgálták érdemben a helyszín tektonikai sajátosságait, azt hatalmi szóval jelölték ki a szovjetek."""
.
Az IQ huszár, a NEMZET GÁZSZERELŐJE is, természetesen áttételesen érdekelt a Paks2 zsibizésben
.
www.google.hu/search?q=M%C3%A9sz%C3%A1ros+L%C5%91rinc+Paks2&oq=M%C3%A9sz%C3%A1ros+L%C5%91rinc+Paks2&aqs=chrome..69i57j0.7891j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
-------------
.
Jelentkezzen, ha VAN BÁTORSÁGA az a zember, akit
.
---- Orbán: Szeretném látni azt az embert, aki engem le tud kötelezni
444.hu/2018/10/01/orban-szeretnem-latni-azt-az-embert-aki-engem-le-tud-kotelezni
.
Ejha, ihaj, csu-haj!!!
.

.
tulipan
Európa számára katasztrófa lesz, ha az ottani feltételeket, azorosz-magyar előírásokhoz "igazítják"!!!
rdos
Nem kicsi a gond. :-(

"Belső forrásaink szerint ennek az az oka, hogy az orosz tervek nem elégítik ki az Európai Unió előírásait, s az a konstrukció, amit Magyarországra építhetnek, az még a tervezőasztalon sem létezik. Ahhoz ugyanis olyan, az Unió által előírt biztonsági héjszerkezet konstrukcióját kéne kidolgozni, amelynek egyik fele az erőmű alatt, a másik pedig feletette helyezkedik el – s mintegy átöleli a nukleáris erőművet. Csakhogy Oroszországban ilyet senki sem tud gyártani. Ehhez ugyanis hiányzik az anyag, hisz radioaktív szennyeződésnek is ellenálló acélra lenne szükség, ami azonban nem áll az oroszok rendelkezésére. A Roszatom tehát a héjszerkezetet, tehát a contaimentet sem képes legyártani, ilyet csak francia, japán vagy amerikai cégek tudnak készíteni. Viszont biztonsági „héj” nélkül az Európai Unió területén nem épülhet atomerőmű. Az oroszok pedig a saját erőműveiket az említett contaiment nélkül adták át az elmúlt két évben."

...

"Ennek ellenére előfordulhat, hogy mégis kibővítik a Paksi Atomerőművet, de ebben az esetben viszont a szigorú előírások miatt nem lehet majd bekapcsolni…"

fuhu.hu/paksi-bovites-mint-politikai-bloff/

2. idézetem természetesen hibás, hiszen bekapcsolni be lehet, csak nem szabad! :-( És sajnos arra nem egy példát láttunk már hogy moszkoVitya olyant tett, amit nem szabad lett volna (de meg lehetett) tenni. :-(
Szalai33
_=--Itt találsz meztelen lányok a városodban : Huit.Re/Lanyok
rdos
@Szalai33: Csak szólok, hogy itt jobbára Paks2 a téma. :-)
Beckybela
Üdvözöljük a legjobb a szex Társkereső = = > www.3xDate.top

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.