Rétvári Bence vasárnap közölte: hazánkban jelentősen csökken az öngyilkosságok száma.

Harmincöt százalékkal csökkent az öngyilkosságok száma 2010 óta Magyarországon; közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy a csökkenés hátterében egyrészről az egészségügyi rendszer fejlődése áll, amely könnyebben felismeri és hatékonyabban kezeli a veszélyeztetetteket, másrészről a gazdaság élénkülésével a kilátástalanság is csökken.

Kiemelte,

míg 2010-ben 2492-en haltak meg öngyilkosságban, addig 2017-ben ez a szám 1634-re mérséklődött. A legnagyobb arányú, 70 százalékos csökkenés a 40-49 éves korosztály körében történt, ami nemzetközileg is kiemelkedőnek számít

– tette hozzá.

Csökkent az öngyilkosságok száma hazánkban

Az Emmi államtitkára kitért arra is, hogy az elmúlt 50 év alatt eddig egyszer sem fordult elő ilyen mértékű javulás Magyarországon. Ez is jól mutatja, hogy a csökkenés nem egy eseti javulás, hanem a magyarországi, 2010. óta bevezetett többirányú tudatos beavatkozásoknak köszönhető, hiszen a csökkenés üteme jóval meghaladja mind az OECD-átlag, mind pedig a V4-átlag csökkenésének ütemét; fejtette ki.

Rétvári Bence szerint az, hogy Magyarországon gyorsabban sikerül visszaszorítani az öngyilkosságot, mint Európa többi országában, annak is köszönhető, hogy jól működnek a depresszió koraibb és hatékonyabb kezelése érdekében hozott kormányzati intézkedések.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Mert az emberek - nagyon helyesen -a kivándorlást választják az öngyilkosság helyett.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
Retekbance EGY FRÁSZT CSÖKKENT, csak ti pl. a vonatgázolásokat nem számoljátok bele, meg a közlekedési balesetek egy része is őngyikolásból adódik, meg a ,,véletlen,, kieséseket a 10. emeltről, azt se ÍGY KÖNNYŰ A STATISZTIKÁT JAVÍTANI !!!
Egyébként meg csak annak a kimutatásnak hiszek amit magam csináltam, neked meg reccs van szaros szájú retekbence !!!
Klubtag
@simmering73: ...nagyon igaz, továbbá azzal is szoktak dicsekedni, hogy mennyi milliárdot küldenek haza a kint dolgozók...na te nagyokos RB, hát ezek a pénzek tartják a felszínen a potenciális öngyilkosjelöltek jelentős részét...nem a ti "áldásos" rabló-gazdálkodásotok.
lampa laz
Az is jó nagy marha volt aki téged visszahozott a halálból, mert az elszenvedett oxigėnhiány maradandó agykárosodást okozott nálad.
Nem kell kötél, gyógyszer és több emelet magasság, elég ha a magyar egészségügyre támaszkodik az aki öngyilkos akar lenni.
karma1
@simmering73: Megeloztel... Hajszalpontosan ezt akartam leirni...
Azt viszont melyen elhallgatja, hogy sokkal tobb a rendszer miatti ketsegbeesesbol elkovetett gyilkossag, mert ugye az nem ongyilkossag, hogy egy ferfi kiirtja a feleseget meg a gyerekeit, es esetleg a vegen ongyilkos lesz, vagy csak kiserletet tesz ra, mert ugye csak EGY az ongyilkos szama ebben az esetben, viszont egy feleseg meg ket gyerek az aldozat.

Soha ennyi gyilkossag nem volt meg, mert nincs mar halalbuntetes, ami egy kicsit is visszatartana az ilyen mocskokat az eletellenes tettuktol.
Macskaszem
Miről hablatyol ez töketlen?
"A szakma évtizedek óta hangoztatja is, hogy nincs hatékony nemzetstratégia az öngyilkosságok számának csökkentésére. Lehóczky Pál pszichiáter, a Magyar Pszichiátriai Társaság korábbi elnöke ezzel kapcsolatban megjegyezte: 1989 óta megfeleződött az öngyilkosságok aránya, de továbbra sincs semmiféle nemzetstratégia a prevencióra, nincs országos mentálhigiénés, a lelki egészség védelmét szolgáló program, bár ennek kialakítását a WHO is szorgalmazta, javaslatcsomagot is összeállítottak a témában."
Szóval a nagyszerű egészségügynek semmi köze nincs hozzá.
Lepényleső
A nemzetiek ezt is megoldják helyettünk,öngyilkosok csak a bán akarata szerint lehetünk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.