Német mintát alkalmazott a magyar jogalkotó, amikor 2012-ben a Munka törvénykönyve (Mt.) módosításával bevezette a munkaidőkeret és az elszámolási időszak fogalmait - ezek eddig maximum egyéves időtartamúak lehettek, ám most a rabszolgatörvényként emlegetett rendelkezéssel három évre tolták ki a felső határt. A nyugati modell azonban egy munkavállaló-barát, korengedményes nyugdíjazáshoz kötődő rendszer, amelyet a magyar törvényhozás egy "ügyes" csavarral úgy osztott ketté, hogy az kizárólag a munkáltatóknak kedvezzen. A szabályok értelmezéséhez Fodor T. Gábor munkajogász, ügyvédet hívtuk segítségül.

Forrás: napi.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Na látod Wazze, ebben utolérhetetlenek, hogy kell egy lapvetően jó dolgot úgy kicsavarni, hogy nagyon rossz legyen belőle, s persze csodálkozni, mert ugye ez eredetileg jó volt! =))
emerencia
Német multinál dolgoztam 14 éve, mikor vállalati nagyjaink úgy döntöttek, hogy az akkoriban már tragikusan lecsökkent létszámunk ellenére néhány ember szerény baksissal lefizetett közös megegyezéses kirúgásával és kettőnk kényszerhatórás munkaidő csökkentésével és az ezzel járó szegénységi küszöb alatti bérével fogják cégünk állítólagos gazdasági problémáit megoldani. (Engem még biztosítottak arról is, hogy nincs semmi baj a munkámmal.) Érdekesség, hogy akkoriban forgalmi jutalékot is osztottak, sőt kb. két hét múlva sajtóközleményben adták ország-világ tudtára, hogy a konszern válsága nem érinti a magyarországi céget és a munkahelyeket is megőrizték. Később egy tanulmányban olvastam, hogy Németországban a hatórásra csökkentett munkaidő már 1957 óta bevett válságkezelési módszer a munkahelyek megőrzésére. A két ország között "csak" annyi a különbség, hogy a német munkavállaló ebből még szerényen meg tud élni és majdani nyugdíja sem lesz emiatt kevesebb. A magyar munkavállaló nyomora a későbbi következményekkel együtt viszont nem érdekel senkit. Számomra az lett volna az igazi meglepetés, ha a rabszolgatörvény valóban azonos lenne a jóléti, demokratikus EU-s országokéval. Ezzel szemben csak mélyül a szakadék köztünk, tehát miden okunk megvan a tiltakozásra!!!
tulipan
@RonaGyuri: Ez a narancsos haramiék '"specialitása", hiszen 8 év alatt, nem tudok egy olyan intézkedésükről sem, ami az országnak, ami jó lett volna!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.