Megtartotta szokásos újévi beszédét a köztársasági elnök, majd koccintott Weisz Fanni jeltolmáccsal.

Áder: "Szeressük embertársunkat, vagy azért, mert jó, vagy azért, hogy jó legyen"
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

"Csak rajtunk múlik, hogy mire mondunk nemet és mire mondunk igent"

- fogalmazott a köztársasági elnök a közszolgálati televízióban elhangzott újévi köszöntőjében. Az új esztendőnek számos régi-új elhatározással vágunk neki, a Szilveszter elmúltával azonban néha úgy tűnik, mintha az újévi jókívánságok beteljesülését, az újévi fogadalmak betartását rajtunk kívül álló erők akadályoznák.

Áder János megfogalmazása szerint mondhatunk nemet mindarra, ami mérgezi hétköznapi életünket: az elaljasult közbeszédre, az embertársainkat vallásukban, identitásukban, méltóságukban sértő cselekedetekre.

Külső erők nem akadályozhatják meg, hogy nemet mondjunk a "másokra való mutogatásra, a magunk felelősségének palástolására, a mindenkin átgázoló törtetésre, a becstelenségre, mások tisztességének elvitatására".

"Mondhatunk nemet az igénytelenségre, az ünnepeinkből gúnyt űző cinizmusra, az érdekek szerint torzított valóságra, a rövidlátó gondolkodásra"

- folytatta Áder János. Hozzátette azt is, hogy környezetünk felelőtlen kirablására, a vizeinket mérgező, a levegőt szennyező, a jövőnket felélő kíméletlen valóságra is lehet nem a válasz.

"Mint ahogy mondhatunk igeneket is" – emelte ki az államfő. Majd példaként említette, hogy "mondhatunk igent mindarra, amilyennek a jövőt, a magunk és gyermekeink életét szeretnénk látni".

Otthonaink békességére, az egymással való törődésre, a teljesítmény elismerésére, a tisztességes versenyre, a barátainkat segítő jó szándékra is mondhatunk igent

- tette hozzá.

A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy "mondhatunk igent a magyar nemzetre, Kárpát-medencei együvé tartozásunkra, a magyar érdekek képviseletére, hagyományaink ápolására, anyanyelvünk megóvására". Továbbá egy erős Európára, egy erősebb Európai Unióban erős Magyarországra, és mondhatunk igent a tisztább környezetre, vizeink, földjeink, erdeink védelmére – húzta alá.

Áder János beszédében felidézte, hogy a csángó magyarok – ősi szokás szerint – az esztendő első óráiban még ma is házról házra járnak és áldást kérnek a falunak, szülőföldnek, a közös nyelvet beszélőknek, mert tudják: az összetartó közösségben az egyes ember is erősebb.

"Szeressük embertársunkat, vagy azért, mert jó, vagy azért, hogy jó legyen"

- idézte Szent Ágostont az államfő, aki beszéde végén boldog új évet kívánt Magyarországnak.

A köztársasági elnök újévi köszöntőjét ezúttal is Weisz Fanni esélyegyenlőségi aktivista fordította jelnyelvre a siket és nagyothalló nézők számára.

123 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
A munkásőr ivadék kitett magáért, meg a fütyiszért, bajuszosszar jobb lett volna ha meg se szólalsz !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@SystemError: Ezért van szüksége a bajuszosszarra is, hogy eltudja a egyszerű emberek számára játszani a törvényesség látszatát, de mint mondtam a Káberjankótól egyebet nem is lehet várni !!!
herczeg0210
Na ezért választották meg ezt elnöknek. Ennyi esze van! És hinti, hogy mire mondunk igent, meg nemet! Mert ezt mi magunktól nem tudjuk...
SystemError
@papa.49: Szerintem pont ez adja a rendszer kártyavár jellegét, hogy fizetett szerepet játszanak. Ezek nem szakemberek, nincsennek elveik sem, csak a beigért trafik, csúszópénz, stb van előttük. Ha ez nem lesz vagy láthatóen elkezd repedezni a fidesz, akkor ezek másnap fognak lelépni, mert elvtelenek. Szerintembitt is várja Viktort egy nagy pofon, hogy ő elhiszi, hogy ezekben lesz lojalítás, de szerintem az első nagyobb kézmegégetésnél jön a hidegzuhany... Az ország nagy szarban van szerintem inkább gazdaságilag féltem, mert az biztos, hogy itt már minden kozmetika. Az idénre tervezett intézkedéseg megszorításokra mutatnak és az, hogy Viktor ezekből nem enged szerintem nem simán erőfitoktatás, hanem szükség kérdése most. Ez szerintem az igazán rémisztő, hogy mi lehet a háttérben, ami miatt most egyértelmű konfrontációt vállal a populista fidesz a néppel. Még le is sorosozza a munkásokat, ami kommunikációtechnikailag egyáltalán nem értek..mert óriás öngól. Csak az lehet mögötte, hogy azért csinálják, nert le kelk nyomni a torkokon, mert óriási a költségvetési lyuk idénre Az EU húzogatja be a fékeket kifizetésnél, amiket a strómanóknak meg pacsíra előre fizettek ki. Az elvtelen kiskirályokat meg etetni kell, de ha nem a "nem fáj" eu-s pénzből lopják ki, akkor az emberek zsebéből kell. A kiskirálynak mindegy, csak lé legyen. Viszont ezen a pinton fognak összeomlani a kártyavárak, helyi és országos szinten is. A szakmaiság és verseny hiánya nem csak emberekre értendő, hanem Lölő "termékeire" is, amit nagyon kecesen olvasnak ahhoz, hogy piacképesen megéljenek mutyi nélkül... Szerintem meglepő 2019, de az is lehet, hogy a megleoés egy soha nem látott szétrabokt ország lesz és nem csak a fidesz kártyavára fog szétesni.
papa.49
@SystemError: Hasonlóan gondolom én is a jövőt, és még annyit teszek hozzá a mai ,,ellenzékinek,, csúfolt pártok, pártocskák semmit nem fognak tenni a népért, miért, mert az ő pénzük is onnan jön ahonnan a fütyiszé !!! Én nem látok olyan szerveződést amelyik komolyan az élére tudna állni a változást akaróknak!!! Minden egyes pártban vannak olyanok akik tenni akarnak, de sokkal többen vannak akik a ,,fékek,, szerepét választják, az előrelépés helyet !!!
Itt csak a népnek van lehetősége elsöpörni, ezt a gyülevész bandát, és ez kétséged ne legyen nem lesz vértelen !!!
SystemError
@papa.49: Nem tudom mi gaz abból, hogy felismerték az együtt politizálás kényszerét. lássuk be ennek csak jogi formában van értelme, vagyis kell egy párt, ami összefogja őket. Ennek egy új pártnak kell lennie, különben ugyanaz a homokozó lesz mint eddig. Az új párt miatt ketté fognak esni a régi pártok és akik nem lépnek ki, azok végleg el fognak sorvadni. itt még azért sok átalakulás és szelekció lesz az ellenzéknél is, de talán most ez el is indult és van is rá idő... A szörnyű az egészben, hogy szerintem teljesen egyértelmű, hogy mi lenne az igénye a népnek és a közel 50% pártpreferencia nélküli szavazónak, amivel akár holnap le lehetne válatani a fideszt, de ahogy írtad itt egy tálból eszik most mindenki vagy biztonsági játékos lett sok ellenzéki "megfáradt" politikus, de sajnos vagy ne sajnos nekik hullaniuk kell most, ha nem veszik fel a tempót
verőce21
@SystemError: Sok racionalitás van az irományaidban, de ez a változás '19-cel kezdődően 20 évet is igénybe vesz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.