A Pénzügyminisztérium kimutatása szerint a magyar vállalati szektorban dolgozó munkavállalók közel fele minimálbért, vagy garantált bérminimumot visz haza.

A portfolio.hu cikke szerint a hazai vállalati szektorban dolgozó munkavállalók több mint 42 százaléka minimálbérre, vagy garantált bérminimumra van bejelentve itthon. A lap ezt egy Pénzügyminisztérium által készített dokumentumra hivatkozva írja, ami hozzájuk került.

A vállalatoknál dolgozók közel fele minimálbért kap

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A dokumentum szerint a vállalatoknál alkalmazott munkavállalók 42,4 százalékát érintette tavaly a minimálbér, vagy a garantált bérminimum emelése. Előbbi 443 ezer, az utóbbi 436 ezer magyar munkavállalót érintett a vállalati szektorban, ez összesen 879 ezer embert jelent.

A lap munkaerő-piaci szakemberekre hivatkozva arról is beszámolt, hogy szerintük az állami szektorban olyan 230-250 ezer fő lehet, akiket a legalacsonyabb bérszinten tartják, viszont rájuk nem terjedt ki a Pénzügyminisztérium elemzése. Velük együtt azonban 1,1 millióan kaphatják a teljes nemzetgazdaságban a minimálbért, vagy a garnatált bérminimumot.

A dokumentum az önálló vállalkozókra nem terjed ki (akiknek nem bérjövedelmük van, de nem zárja ki ez azt, hogy egy részük minimálbér környékén kereshet), valamint a közfoglalkoztatottakat sem számolták bele, akiknek még a minimálbérnél is alacsonyabb a jövedelmük.

A lap szerint a minimálbérben vagy garantált bérminimumban részesülők aránya a dolgozói népességen belül megyénként eltérő: míg Budapesten 32%, Közép-Magyarországon 34,2%, a közép-dunántúli és nyugat-dunántúli régiókban 40% körüli a legalacsonyabb bérért dolgozók aránya, addig Békés megyében a munkavállalók közel kétharmada, a dél-dunántúli, észak-magyarországi és alföldi területeken pedig fele kapja a legalacsonyabb bérezést.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Akkor csak azt klrdezem a T.pénzügyminisztériumtól: hogyan is jön ki a 323.000.-Ft-os átlagbér???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
@Shikari: Téged ki kérdezett,,Köpőcsésze?
csak úgy....
@Shikari: arra ügyelj tibim,hogy a pelus ne nyíljon ki az iccaka,mert megent tele pisálod az ágyadat...
verőce21
@csak húgy...: Piszkálódsz te Bumburnyák szekuritátés? Nem mindegy neked, mennyi az átlagfizetés Magyarországon? Cseréld a pelenkádat, arra legyen gondod, Hugyos.
verőce21
@csak húgy...: Gyagyás Bilikoronázott :)
csak úgy....
@Shikari: tibikém! neked az sem tünik föl,hogy te mennyire hülye...
anyud nem mesélt róla,hogy eselleg lehetséges,hogy iker szülése volt csak nem vette észre?
ez az agyilag vergödszke 21,szerintem a tesód.
fizetem a géntesztet,de csak a + ivartalanítási csomaggal!...,túl sok hülye van a világon,jeligére :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.