A Momentum Mozgalom "sok huzavona" után közzétette kampányköltéseiről készült részletes beszámolóját, erre azért kényszerült a párt, mert az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kezdeményezte költségvetési támogatásuk felfüggesztését – írta az Origo hírportál, kiemelve, hogy a Momentum bőkezű volt kampánystábja tagjaival.

A hírportál cikke emlékeztetett: az ÁSZ (a Párbeszéd mellett) azért kezdeményezte a Momentum Mozgalom költségvetési támogatásának felfüggesztését, mert a jelölőszervezet nem biztosította a kampánypénzek ellenőrzésének feltételeit, az ellenőrzés lefolytatását, és az ÁSZ nem ismerhette meg az utóbb közzétett részletes adatokat.

Az Origo szerint bőkezűen fizette a Momentum a kampánystábját

Fotó: Facebook/Momentum Mozgalom

Az Origo a Momentum néhány napja közzétett részletes beszámolója alapján azt írta: a Momentum a rendelkezésére álló 508 millió forintból több mint 140 milliót különböző, főként közösségi médiás hirdetésekre költött el. Ezenkívül több mint 44 millió forintot költöttek úgynevezett reklámügynöki tevékenységre, amely magában foglalt több mint 29 millió forint, szintén "onlinemédia- tevékenységet". Vagyis a pénz jelentős részét nem a vidéki kampánykörutakra, rendezvényszervezésre esetleg plakátokra fordították, hanem az online hirdetésre.

A beszámolóra hivatkozva a portál hozzátette: "a kampánystáb egy-egy tagja 790 ezer Ft-ot keresett márciusban átlagosan, és hasonlóan bőkezűek voltak a kampánycsapat tagjaival". A kampánystáb 24 tagjának 2018. márciusi megbízási díja összesen 18 971 770 Ft volt. A kampánycsapatra áprilisban 6 603 500 Ft-ot fordítottak, tehát "fejenként átlagosan 275 ezret kapott egy ember".

Filmek és videók készítésére az Origo számításai szerint több mint 30 millió forintot költött a Momentum.

A portál felelevenítette, hogy az ÁSZ intézkedésével kapcsolatban december közepén Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja azt mondta: nem szeretnék, hogy az adminisztratív probléma miatt bárki is "rájuk süsse", nem tudnak elszámolni a kampánypénzekkel. Ezért a Momentum az összes kampányköltését nyilvánosságra hozza a honlapján még a hét folyamán – idézték Hajnal Miklóst, felhívva a figyelmet arra, hogy ezt az ígéretet csak egy hónappal később, néhány napja teljesítette a párt.

Az ÁSZ tavaly október 4-én közölte, kezdeményezte a Párbeszéd és a Momentum Mozgalom költségvetési támogatásának felfüggesztését, mert a két jelölőszervezet nem biztosította a kampánypénzek ellenőrzésének feltételeit, a két párt nem biztosította az ellenőrzés lefolytatását, a közhiteles nyilvántartásban rögzített székhelyén többszöri megkeresés ellenére sem volt elérhető.

Az ÁSZ szombati közlése szerint a Momentum Mozgalom és Párbeszéd Magyarországért Párt nyilatkozatai azt bizonyítják, hogy nem ismerik az általuk felvett kampánypénzek felhasználásával és elszámolásával kapcsolatos jogállami kereteket, törvényi előírásokat, eljárási szabályokat. A szervezet azt is tudatta: már korábban megküldte a Momentum Mozgalomnak és Párbeszédnek a költségvetési támogatásuk felfüggesztéséről szóló tájékoztatást.

A Népszava szombati számában Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd pártigazgatója és Hajnal Miklós is arról tájékoztatott, hogy szervezetük nem kapta meg az esedékes, első negyedéves állami támogatást. Kocsis-Cake Olivio szerint december 11-én beadták a szükséges papírokat, amelyek igazolták az új székhely bejegyzését, valamint a kampánypénzek elszámolásához szükséges számlákat, szerződéseket és egyéb dokumentumokat, az ÁSZ erre nem reagált. Hajnal Miklós közölte, ok nélküli az ÁSZ fenyegetése, mert a Momentum időben és megfelelő módon tájékoztatta a számvevőszéket a költözésről.

(MTI)

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A fideszes hatóság kioktató közleményének lehengerlő cinizmusát és perverzitását az adja, hogy a K-Monitor utánajárásának köszönhetően éppen tegnap derült ki – erről az ÁSZ nem adott ki sértődött közleményt ugyanis -, hogy az ellenzéki pártok gyepálása mellett (a Párbeszéd és a Momentum költségvetési támogatásának felfüggesztése mellett a Jobbiknak is kinéz egy 100 milliós büntetés) a kamupártok ellenőrzésére nem futja az igyekezetükből. Tudniillik az ÁSZ-nak csak az 1 százaléki feletti választási eredményt elérő pártokat kell ellenőriznie, a költségvetési milliókkal elszámolni nem hajlandó viccpártok gazdálkodásának viszont csak más jelöltek/jelölő szervezetek kérésére néznek utána. És mivel senki nem kért tőlük ilyet, hát magasról tesznek közel 2,2 milliárd forint közpénzre, ami eltűnt az összesen 14 kamupárt feneketlen zsebeiben.Minden sarkától és szegletétől bűzlik az orbáni jogállam, ahol a korrupció iránti zéró tolerancia jegyében a kutyát nem zavarja, hogy egyesek ellopják a közpénzt. Sőt. Ahelyett, hogy akadályoznák a lopást, inkább újabb és újabb jogi kiskapukat nyitnak a becstelenek számára. Miközben a parlamenti és nem parlamenti ellenzéki pártoknak valószínűleg nem lesz pénzük nemhogy a közelgő választásokra, de a munkatársaik bérére sem, a NER bűnöző csatlósait futni hagyják. Orbán meg döngetheti a mellét és hazudozhat, mint a hagyománytermtő kormányinfón tette.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
toniszalai0
=_[[---Itt találsz mezteleen lányok a városodban : My.Su/Meztelen
Madácsi Pali
A fideSS kampányköltését valahogy soha nem sikerül vizsgálni, mint ahogy azt semvizsgálták soha, hogy mért keveredik ártunk és qrmányunk tevékenysége során a fideSS és a költségvetés kampány és reklám kiadása, vagy hogyan nevezik tájékoztatásnak a fideSS kampányt.
moareka
@Eladott Ország: ...erről hirtelen az jutott eszembe,hogy "Kamupártnak kéne lenni, pulykakakast kéne venni"stb. stb. Na meg ez a Fidesz-KDNP-nek nevezett gitt egylet csak ennyi gondot okozott volna a magyar társadalomnak, mint a "megfenyegetett ellenzéki pártok", a fényes tekintetűt idézve, gazdag ország LENNÉNK...
Eladott Ország
@moareka: A kamupártok még a 2014. évi választási pénzekkel sem számoltak el. Ez is csak arra jó hogy a csókosok a közpénzt ellophassák állami (ÁSZ) segítséggel és az ellenzéki pártok szavazatait rájuk írják a fideszes bizottságok.
pécsi
A kamupártokat meg kell szüntetni!
Shikari
Fegyőr Bandika megint megbukott? A szerencsétlen kis pöcs!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2019. June 18., 18:37
Nem mindennapi élmény egy repülőn – videó
Szórakozás - 2019. June 18., 18:21
Cinthya Dictatort hivatalosan is felvállalta új pasiját