Kezdeményezi az Országgyűlés kulturális bizottságának összehívását és az UNESCO-hoz fordul a Demokratikus Koalíció, miután kiderült, hogy a Karmelita kolostor felújítása során több mint 200 éves freskókat festettek le. 

 Gréczy Zsolt úgy fogalmazott: a "magyar kulturális örökség egy darabjának barbár elpusztításáról", vagy legalábbis "súlyos károkozásról" van szó, ugyanis kiderült, hogy a felújított Karmelita kolostorban fehér festékkel festettek le több mint 200 éves freskókat azért, hogy az épület puritán külsőt mutasson Orbán Viktor új munkakörülményeiről.

A politikus közölte: a történtek miatt kezdeményezte az Országgyűlés kulturális bizottsága rendkívüli ülésének összehívását, emellett az UNESCO-t is tájékoztatja a "drámai fejleményről".

Az UNESCO-hoz fordul a DK az Orbán irodájában lefestett freskók ügyében

Fotó: Miniszterelnökség 

Az Index hétfőn írt arról, hogy a Karmelita épületegyüttes egykori refektóriumának egyedülálló, késő barokk freskóegyüttese "áldozatul esett a sokmilliárdos felújításnak". A Miniszterelnökség a lap megkeresésére azt közölte, hogy falképeket

"az épület jelenlegi helyreállítása során tisztították és konzerválták, ezt követően leragasztották, és elfedésével a terem egyszínű, fehér kifestést kapott – egyben biztosítva a műalkotások dokumentálását és megóvását az utókor számára."

Gréczy Zsolt kérdésre válaszolva úgy vélte: lehet, hogy tettek a freskókra valamilyen védőréteget, de a fehér festék majdani lebontása akkor is okozhat károkat. 

(MTI)

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
@Shikari: Ha teged pofan ontenek egy vodor hig fossal, az csak lefedes, ugye?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
advocat
A freskók ártanának a "szépérzékének"! Zavarná a gondolkodását?
Mobil123
@advocat: Van neki olyan amivel tud ilyet csinálni???

A "puritán" jelző meg már akkor elvesztette minden jelentését amikor kitalálta hogy ide költözik.
tulipan
@advocat: Ez már csak szért is érdekes, mert mert eddig még nem közölték, hogy a Parlamentben zavarta volna a szépség a Csutit!!! Lehet, hogy pont azt a korszakot nem kedvelte???
silber13
@Shikari: Rád jellemző, hülye hasonlat!
silber13
@Shikari: Aha... Akkor ez amit odarittyentettél,az kreatív megjegyzés! Mindíg tanul az ember...! :-))

@Shikari:

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.