Öt év alatt több mint másfélszeresére nőtt a Magyarországon tanuló külföldi egyetemisták aránya, ami azt is jelzi, hogy egyre jobb a magyar egyetemek nemzetközi megítélése – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-nek. Rétvári Bence kiemelte: a felsőoktatás megerősítése miatt a kormány az elmúlt években növelte az egyetemek és főiskolák költségvetési támogatását, ami 2010-ről 2019-re 46,1 százalékkal emelkedett.

Rétvári: egyre több a külföldi hallgató a magyar egyetemeken

Az államtitkár ismertette: az Oktatási Hivatal adatai szerint 2012 és 2017 között 7-ről 12 százalékra nőtt a külföldiek aránya a teljes hallgatói létszámon belül. A magyar egyetemekre járó külföldi hallgatók legtöbbje (64 százaléka) Európából, 23 százaléka Ázsiából és 7 százaléka Afrikából érkezik az Eurostat vizsgálata alapján. Országok szerinti bontásban az látható, hogy Magyarországra legtöbben Németországból érkeznek, a második helyen Szlovákia áll, majd Románia, Szerbia és Kína következik. Ezek alapján egyértelmű – közölte Rétvári Bence –, hogy nemcsak a szomszédos országok fiataljai, hanem a világ minden tájáról érkeznek az országba. Ez is fontos visszaigazolása annak, hogy a magyar diplomák nemzetközi értéke kiemelkedő – tette hozzá.

Kitért arra is: a magyar diplomák versenyképességét több nemzetközi rangsor mutatja. Az Academic Ranking of World Universities listája szerint 2018-ban a legjobb ezer közé öt magyar egyetem került be, a Times Higher Education idei rangsora alapján hét magyar egyetem szerepel a világ legjobb ezer felsőoktatási intézménye között, a Quacquarelli Symonds (QS) 2019-es felsőoktatási világrangsorára pedig hat magyar egyetem jutott fel.

Rétvári Bence megismételte: a magyar felsőoktatás további fejlődésének egyik alapja, hogy a kormány 2019-ben immár 46,1 százalékkal fordít többet a magyar egyetemekre és főiskolákra, mint kilenc évvel ezelőtt. Mindemellett az állami fenntartású felsőoktatási intézményekben az oktatói, kutatói és tanári munkakörben foglalkoztatottaknál mintegy 27 százalékos béremelés volt, 2020-ig pedig 40 százalékkal, 119 000 forintról 166 600-re emelkedik a hallgatói normatíva.

Úgy fogalmazott: radikálisan emelkedik az állami ösztöndíjas PhD-hallgatók száma is, ugyanis 2019 szeptemberétől 53 százalékkal többen, 1300 helyett 2000 diák tanulhat állami ösztöndíjasként Magyarországon doktori szinten. Az Eurostat adatai szerint 2010 és 2017 között 23 százalékkal nőtt a felsőfokú végzettségűek aránya Magyarországon a 30-34 évesek körében – fűzte hozzá az államtitkár.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Ebbol viszont forditottan aranyosan azt kovetkezik, hogy magyar hallgato viszont egyre kevesebb. Erre azert en nem lennek olyan buszke, foleg ugy hogy az itt tanulo kulfoldiek 90%-a biztosan nem itt fog palyat valasztani, amig a magyar diakok tobbsege velhetoen a hazajat reszesitene elonyben.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@csipetke: Pedig népszavazás is volt a tandíj ellen! Ezzel kampányolt a fidesz.Ja, akkoriban még ellenzék volt! Meg népszavazás is létezett!
staro2
@kokopelli: Azt elfelejtetted leírni, hogy fölvették, de a második félévben lazán kibukott,vagy ki fog bukni.
magyarbakancs
@kokopelli: Intenzív osztályon dolgoztam.
A rendszerváltás hajnalán .
Eltelt úgy 10-12 év és jött a közösségi oldalak.
Látom ,hogy akivel dolgoztam diplomát szerzett.
Vagy vett nem tudom.
De mint szakember olyan hülye volt,hogy vederrel hordták az észt a fejébe.
Rákérdeztem milyen szakon végeztél?
Északon?
kokopelli
@advocat: ...amennyiben csak ennyi maradt meg benned a kommentemből,akkor
nincs témám tovább!
@staro2: ...elvégezte a csávó az orvosit,de más városban kapott a papától praxist,mert
a régi kisvárosban mindenki értesült a nagy és hosszú erőfeszítéseiről! Senki nem tudta
meg,hogy hány plusz szemeszterébe került a papának!!!
Macskaszem
Mivel a magyaroknak nem futja egyetemi tanulmányokra, feltöltötték a helyeket külföldiekkel. Pedig a jövő nem az összeszerelő országoké, hanem az innovációra képes országoké. Ahhoz pedig magasan képzett munkaerőre van szükség. Sajnos pártunk és kormányunk úgy döntött, hogy neki inkább lebutított, fanatizált hülyíthető nép kell, akiknek elég, ha orbán azt hazudja, hogy megvédi.
kokopelli
@Macskaszem: ...a diplomások meg megpróbálják nyugaton az érvényesülést,holott az
ottani munkaadójától függ,hogy akceptálja-e a diplomát! T.k. minegy,mert a bér az stimmel!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.